Vozatajské disciplíny a soutěže na oprati – lákavá a nedílná součást akcí Národní pony společnosti

11. 8. 2022 Iveta Lewingerová a Rafífa Hamoudová Autor fotek: Viktor Král
Adéla Masáková - Minie - nováčci letošní sezóny
Adéla Masáková - Minie - nováčci letošní sezóny

Národní pony společnost (NPS) ve spolupráci s Asociací chovatelů miniaturních koní již několik let systematicky podporuje rozvoj vozatajství u plemen pony a malých koní. Třetí kolo letošního seriálu se konalo v JK Semice a my pro vás máme shrnutí.

Na výstavách pořádaných těmito subjekty si soutěžící, kteří buď již sami aktivně zapřahají, nebo se svými koňmi pracují zatím pouze na oprati, mohou vyzkoušet celou řadu různých tříd od klasických zápřahových výstavních tříd Driving, přes jízdy zručnosti na oprati a parkur mezi kužely na oprati, až po vozatajské parkury a drezury. Zájem o tyto soutěže v posledních letech výrazně roste, a to i díky celoroční seriálové soutěži NPS Cavalletto vozatajský šampionát, jejímž generálním partnerem jsou Jezdecké potřeby Cavalletto, které pro vítěze v kategoriích Junior a Senior připravily opravdu zajímavé ceny, a sice 50% slevu na sulku Cavalettie zakoupenou v prodejnách společnosti Cavalletto. 

Dominik-Lukes-Victor-of-Very-nejmladsi-vozataj-7-let.jpg

Dominik Lukeš a Victor of Very – nejmladší vozataj – 7 let

Každý z areálů, kde se výstavy NPS konají, je nějakým způsobem specifický. Třetí kolo NPS Cavalletto vozatajského šampionátu se letos konalo v areálu JK Semice. Tento klub má s pořádáním klasických vozatajských soutěží bohaté zkušenosti a místní areál nabízí nejen dostatečně velké travnaté plochy a lehce členitý terén, ale hlavně několik zajímavých terénních překážek, val, průjezdy suchými či mokrými příkopy a přejezdy můstků, což jsou pro soutěžící velmi atraktivní prvky, se kterými se běžně ve standardních vozatajských parkurech nesetkávají. V průběhu dvoukolového parkuru si některé z nich soutěžící mohli vyzkoušet, neboť je pan Jan Jelínek začlenil do kurzu. Pan Jelínek kurz tohoto vozatajského parkuru ozvláštnil ještě i alternativní překážkou číslo 10, která dávala soutěžícím možnost zvolit si dle svých možností jednodušší či obtížnější způsob překonání dané překážky. 

Pro děti do 12 let pan Jelínek vždy připravuje jednoduché a edukativní kurzy s osmi překážkami bez kombinací. V Semicích byli v kategorii dětí nejúspěšnější zástupci Farmy Černých, Benátky. Dvěma bezchybnými koly zde s přehledem zvítězil Jiří Černý (11 let) se shetlandským valachem Viky of Very a přísedící paní Miluškou Černou. Druhé místo obsadil Kristián Lukeš (9 let, JK Valdar) se shetlandským valachem Victorem of Very a přísedícím panem Davidem Lukešem, jehož součet časů byl sice lepší než součet časů vítěze, ale penalizace za 2 chyby v druhém kole ho připravila o vítězství. Třetí místo si vybojoval jeden z nováčků letošní sezóny Zlata Salajová (11 let, Farma Valiště), která zapřahala shetlandského valacha Timmy Drago a dokončila obě kola pouze s jednou chybičkou. 

Jirka-Cerny-Viky-of-Very.jpg

Jirka Černý a Viky of Very

V juniorské kategorii zvítězila Sára Zelená se shetlandskou klisnou holandského chovu Heather v. Stal Wainum Wisholt (Stáj Otmíče), dvojnásobná juniorská šampionka NPS Cavalletto vozatajského šampionátu z let 2019 a 2020.

Sara-Zelena-Heather-v.-stal-Wainum-Wisholt.jpg

Sára Zelená – Heather v. stal Wainum Wisholt

V seniorské kategorii jsme měli možnost vidět celkem 7 spřežení. Tato kategorie měla obdobný průběh jako kategorie dětí. Vítěz předvedl dvě bezchybná kola, ale dle součtu časů z obou kol byl o maličko pomalejší než druhý umístěný, nicméně konto druhého umístěného bylo zatíženo ještě 10 trestnými vteřinami za 2 chyby na překážkách v druhém kole, které ho nakonec stály vítězství. Výsledný součet časů prvních dvou umístěných se lišil jen o několik setin vteřiny. Vítězkou v kategorii jednospřeží se stala paní Miluška Černá s Vikym of Very (Farma Černých, Benátky), druhé místo získal pro JK Valdar pan David Lukeš s Victorem of Very a pro třetí místo si dojela paní Petra Lukešová rovněž s Victorem of Very ze stejného JK. 

Miluska-Cerna-Viky-of-Very.jpg

Miluška Černá – Viky of Very

Vynikající účast jsme zaznamenali také v kategorii dvojspřeží. Na start se nám postavilo celkem 5 spřežení. Nejlepšího výsledku v dvoukolovém parkuru dosáhl pan Pavel Bejček se shetlandskými klisnami Gola a Gety (Asined-B, z.s.), na druhém místě se umístila paní Jaroslava Melichová se shetlandskými valachy Pancho z Malého údolí a Portos z Malého údolí (Stáj Melichová), která si zaslouží speciální pochvalu, neboť si velmi dobře nastudovala kurz parkuru a jako první zrealizovala nejkratší možný nájezd do překážky číslo 8, čímž všem ostatním soutěžícím, startujícím po ní, otevřela tuto do té chvíle nevyužívanou cestu. Třetí místo si vybojovala paní Ludmila Mikešová (JS Mikešová) s klisnami Vesna a Beruška, zapsanými v RHVK pod českou PK pro miniaturní koně, jež byly nejmenšími koňmi ve startovním poli, a jako jediným se jim podařilo absolvovat obě kola čistě. 

Pavel-Bejcek-Gola-a-Gety.jpg

Pavel Bejček – Gola a Gety

Areál JK Semice poskytl vozatajským soutěžím NPS další rozměr, účastníci byli s kreativním kurzem pana Jana Jelínka velmi spokojeni a my věříme, že se zde se všemi uvidíme zase v příštím roce. Letos jsme jezdili suché příkopy a pro příští rok máme v plánu do kurzu parkuru zařadit i průjezd vodou. 

Ještě jednou děkujeme generálnímu partnerovi Jezdeckým potřebám Cavalletto za podporu vozatajských soutěží v rámci 4. ročníku seriálové soutěže NPS Cavalletto vozatajský šampionát, všem soutěžícím přejeme hodně úspěchů v druhé půlce sezóny a budeme se těšit na viděnou 3. - 4. září 2022 na Národní výstavě NPS v Opřeticích, kde tato seriálová soutěž vyvrcholí a proběhne dekorování šampionů. 

Jaroslava-Melichova-Pancho-a-Portos-z-Maleho-udoli.jpg

Jaroslava Melichová – Pancho a Portos z Malého údolí

Kompletní fotogalerie z vozatajských soutěží je k dispozici zde.

Podobné články
Zambia vom Ellernbrook - LR

Národní pony společnost (NPS) by ráda pozvala v této sezóně všechny majitele i chovatele široké rodiny mountain a moorland plemen, jejich uznaných…

Naira Delveti - Lille Rosendals Captain Jack

Národní výstava NPS obvykle zakončuje výstavní sezónu v daném roce a dochází na ní k vyvrcholení šampionátových soutěží. Této tradici dostála i letos…