Kořeny moderního teplokrevníka: Le Sancy

22. 9. 2022 Eva Holubcová Autor fotek: sporthorse-data.com
Le Sancy
Le Sancy

Bílých koní je v populaci plnokrevníka jen několik procent. Historicky nejvýznamnější linii bílých koní založil Le Sancy, který se později přes své potomstvo výrazně prosadil v překážkovém provozu i skokovém chovu.

Ačkoliv je v plnokrevném chovu v podstatě zapomenut a více si lidé pamatují jeho pravnuka v linii The Tetrarch, v teplokrevném chovu jeho jméno žije, nejen díky pravnukovi v linii Ramzes AA, narozeného roku 1937. V plnokrevném chovu už jeho hřebčí linie podle všeho neexistuje. 

le-sancy-.jpg

Le Sancy a jeho původ

Le Sancy (Atlantic) se narodil roku 1884 ve Francii u chovatele barona Arthura de Schicklera. Jeho otec Atlantic (Thormanby) byl z linie Byerley Turk a jako stakes vítěze si ho baron z Anglie dovezl do svého chovu. Atlantic byl nejlepším potomkem derby-vítěze Thormanbyho jak na dráze, tak i v chovu. Sám byl vysokonohým koněm s dlouhým krkem, ale strmým postojem zadních končetin, což přenesl i na svého syna Le Sancy. Atlantic kromě Le Sancy dal několik dalších dobrých koní, Fitz Roya, Fousi-Yama, Le Capricorna či Pietra Mala. Zajímavé je, že například nám dobře známý Téléférique nar. 1934 (otec našeho slavného dostihového koně a plemeníka Liberála, jehož krev žije v teplokrevném chovu doposud) je na Atlantica prochován 5x5x7.

Matka Gem of Gems bílou barvu vzala od svého otce Strathconana a pocházela z rodiny velké Alice Hawthorn, která byla skvělá na dráze (vyhrála 52 dostihů) i v chovu, kde založila vlastní odnož rodiny č. 4 Layton Barb Mare (nar. kolem r. 1672). Le Sancy byl zdaleka nejlepším hříbětem Gem of Gems, ale její krev je vidět v různých původech. Pokud vás zajímá, kde se bílá barva u plnokrevníka vzala, dobře je to popsáno v tomto článku, já jenom připomenu, že Francouzi měli ještě další slavnou linii bílých hřebců, a to díky Nasrullahově synu Grey Sovereign.

Kariéra Le Sancy na dráze a v chovu

Le Sancy běhal dlouho a později se vyprofiloval jako velmi dobrý vytrvalec. Slušně se uvedl již jako dvouletý, kdy doběhl druhý v největší zkoušce dvouletých Grand Criterium. Jako tříletý byl schopný se umístit druhý v klasických Poule d´Essai des Poulains na míli, prohrál tehdy jenom o krk, ale neumístil se ve dvou největších dostizích Francie (Derby a Grand Prix de Paris). Jako čtyřletý vyhrál čtyři dostihy a získal pěkná místa v Grand Prix de Deauville či Lancaster Plate. Do nejlepší formy dozrál jako pětiletý a šestiletý, kdy vyhrál plných 19 dostihů, včetně dvojnásobného zisku Grand Prix de Deauville, Prix d´Ispahan atd. Odcházel z dráhy naprosto zdravý (!) s krásnou vizitkou 43 startů – 27 vítězství – 9 umístění.

To vedlo k tomu, že v chovu připouštěl za částku 500 guinejí, což byla taxa na úrovni fenomenálního St. Simona, ke kterému jeho výsledky v chovu také byly přirovnávány.

Nejlepší potomci Le Sancy:

  • Le Samaritain – na dráze lepší průměr, ale v chovu se zasloužil o udržení linie bílých díky tomu, že dal Roi Herode, otce tečkovaného zázraku The Tetrarch. Samotný Le Samaritain pak byl exportován do Jižní Ameriky.

le-samaritain.jpg

  • Le Sagittaire – vyhrál řadu velkých dostihů ve Francii, později šampión plemeník a otec dalšího šampión plemeníka Maintenon, který sám na dráze vyhrál i francouzské derby a dal také několik plemeníků, ale nikdo z nich už linii dále neprotáhl.

le-sagittaire.jpg

  • Holocauste – tohoto koně znáte z knihy „Království za koně“, je to ten, který měl šanci porazit Flying Foxe v anglickém derby a jevil se jako vítěz, a který si zlomil nohu. Předtím se stal šampión dvouletkem ve Francii, ve třech letech vyhrál Prix Lupin a byl třetí ve francouzském derby. Hodně věcí by se mohlo odvíjet jinak, kdyby vyhrál i anglické derby bez fatální nehody, ale to je jenom „kdyby chyby“. Byl to totiž nejlepší syn Le Sancy na dráze.

holocauste.jpg

  • Hebron – vítěz Criterium at Maisons-Laffitte a plemeník ve Francii, pak Belgii.

hebron-.jpg

  • Le Justicier – vítěz Eclipse Stakes, řady francouzských dostihů, druhý ve francouzském St. Leger, třetí v Prince of Wales S., později prodán do německého chovu.

le-justicier.jpg

  • Ex Voto – vítěz Derby ve Francii, později skvělý otec překážkových koní, například Le Cida, později také překážkového plemeníka, který dal tři vítěze největšího francouzského překážkového dostihu Grand Steeple-Chase de Paris, a to Heros XII, L'yser a Le Fils de la Lune, k tomu přidal i Dana IV, který v USA vyhrál tamní Velkou národní a později sloužil jako armádní plemeník.

exvoto.jpg

  • Palmiste – vítěz Derby ve Francii a plemeník v Rusku.

palmiste.jpg

  • Xylene – vítězka klasického Poule D'Essai Des Pouliches.
  • Semendria – vítězka klasických Poule D'Essai Des Pouliches a Prix de Diane, Grand Prix de Paris, Prix Vermeille atd. Byla to suverénně jeho nejlepší dcera, perličkou je, že mateřským otcem Semendrie byl napajedelský odchovanec Kisbér. Semendria byla dobrá i v chovu a je například prabábou vítěze Arc, jak jinak než bílého Biribi.
  • Toison´d Or – matka velkého plemeníka Alcantara II.
  • Tagale – darovala život bílé derby-vítězce v Anglii jménem Tagalie, která také vyhrála 1000 Guineas.
  • Cypriote – bába dvou vítězek francouzských Oaks Mary Legend a Fairy Legend
  • Justitia – založila slušnou rodinu, ze které vzešla vítězka Arc Ivanjica, dobrý Diatome atd., ale především je matkou Just, který dal Jus d´Orange a odtud vede cesta k supehvězdám teplokrevného chovu
  • Chambertin – vítěz francouzského St. Leger a plemeník.

chambertin.jpg

  • Saulge – plemeník v belgickém chovu, dal Rittersporna, otce angloaraba Ramzes.

Bylo by toho mnohem více, ale pro základní přehled to stačí. Samotný Le Sancy žil pouze do roku 1901, než náhle jako šestnáctiletý uhynul. Celou chovnou kariéru strávil na Haras Martinvast, u chovatele a majitele.

gem-twist.jpg

Nejdůležitější pokračovatelé

Le Sancyho linii poznamenalo několik problémů, hned z úvodu to byla smrt nejlepšího syna Le Sancyho Holocauste na dráze, dále to, že nejvýraznější zástupce linie The Tetrarch bojoval celou chovnou kariéru s plodností … a dal pouze 130 hříbat.

Začneme ale napřed u Roi Herode, vnukovi Le Sancy. Roi Herode byl na dráze lepším dostihovým koněm, ale bylo to umístění v Doncaster Cupu (za ním skončil Dark Ronald), které zaujalo chovatele Edwarda Kennedyho a koupil si ho do irského chovu. Roi Herode byl velký vytrvalec mohutných rozměrů, ale v chovu předával mnohem více rychlosti, než by zdánlivě měl. Dal jinak celou řadu výborných koní, kteří kvality předávali do dalších generací, a tak krev Roi Herode najdeme například u velikánů jako Native Dancer (ten je bílý díky němu), Secretariat (5. matka po Roi Herode), Menow atd. Bezprostředně nejdůležitějším potomkem Roi Herode byl ale The Tetrarch narozený 1911, který se stal jedním z nejlepších dvouletých koní historie dostihů vůbec, když … těžko popsatelným ohromujícím stylem suverénně vyhrál sedm dostihů. Jeho výkony jsou součástí legend ještě o sto let později. Šampión dvouletek se poté zranil v tréninku a už nikdy poté nevyběhnul, i když byl připravován pro Derby, jenže se potom znovu zranil. Bylo to kvůli jeho divnému pohybu v pomalém cvalu, kdy se stíhal, a který byl pro trenéra věčným zdrojem starostí. V chovu měl kromě velmi nízkého libida problém i s plodností, který se s věkem markantně zhoršil. Takže mezi léty 1916 až 1926, než byl odejit do „chovného“ důchodu, dal pouze 130 hříbat. Za zmínku (a svědčí to i o charakteru hřebce) stojí, že pak sloužil jako jezdecký kůň, když si na něm jezdili pro poštu nebo vyřídit si místní pochůzky.

Hřebec uhynul roku 1935. No a i přesto, že měl tak málo hříbat, ovlivnil historii plnokrevníka jako málokdo, a to díky tomu, že dal skvělou létající Mumtaz Mahal (poté bába Nasrullaha, Abernant, Mahmoud a prabába Royal Charger!), Tetratema – šampión dvouletek, šampión sprinter a šampión plemeník, šampión dvouletka Stefan the Great, dále dal tři vítěze St. Leger: Salmon-Trout (v chovu dal vynikajícího plemeníka King Salmon), Caligula a Polemarch (poté významný plemeník v Argentině), či vítězku Irish Oaks Snow Maiden. The Tetrarch měl řadu dobrých synů v chovu, ale žádný z nich nedokázal linii udržet i do současné doby.

Samotný Roi Herode měl dobrých synů v chovu více, ale i přes pěkné výsledky to nikdo z nich do současnosti nedokázal protáhnout.

rittersporn.jpg

Význam v teplokrevném chovu

Protože toho je hodně, tak abychom se neztratili, bodově alespoň toto:

  • Již první synové Le Sancy působili v teplokrevném chovu, např. to byl Le Justicier, který působil v PK trakéna.
  • Le Sancy byl mateřským otcem Just, který dal Jus d´Orange, zakladatele linie tak superúspěšné v teplokrevném chovu: St. Just – Jus d´Orange – Orange Peel – Ibrahim – Almé Z. St. Just je ale také mateřským otcem hřebce Foxlight, který dal Rantzau, otce nejenom Cor de la Bryére.
  • Rittersporn po synu Le Sancy St. Saulge působil v polském chovu, kde dal velikého angloarabského hřebce Ramzes a také Warszawianku, která reprezentovala Polsko na olympijských hrách 1936.
  • Bonne Nuit byl zástupcem 4. generace linie Le Sancy, sám neběhal, ale byl úspěšný skokan, který dal řadu mezinárodních skokanů jako olympijští reprezentanti USA Riviera Wonder, Night Owl a Hollandia (všechno to byli čistí plnokrevníci!), dále koně jako Night Lark (sám úspěšný plemeník a otec top skokana Out Late), Evening Out, New Twist, Grey Aero, Bonte, Ping Pong, Sombrero, a skokové geny se přenášely do dalších generací. Syn Bonne Nuit New Twist (jehož mateřský otec Great War byl z dcery Stefan the Great) byl vyhlášeným plemeníkem a sám dal dalšího mimořádného skokana i plemeníka Good Twist. A ten byl otcem nikoho menšího než legendárního Gem Twista. Je to fascinující, ale olympijský Gem Twist sám byl plnokrevník a výsledek 7. generace linie Le Sancy – Le Samaritain – Royal Herode – Royal Canopy – Bonne Nuit – New Twist – Good Twist – Gem Twist.

bonne-nuit.jpg

  • Úžasný bílý skokan olympijské úrovně Bold Minstrel byl z dcery po Royal Minstrel, synu Tetratema (The Tetrarch).

bold-minstrel.jpg

  • Pokud se ptáte, odkud se vzala bílá barva u koní jako drezúrní OH kůň Aktion, tak to je proto, že jeho otec Pion je z linie bílých hřebců Abgar – Abernant, ke kterému barva doputovala skrze Abernantovu matku a bábu Mumtaz Mahal, kterou zplodil The Tetrarch.
  • Vícekrát tady porůznu zmiňovaný Stefan the Great (The Tetrarch) je mateřským otcem Blue Peter, který dal Sailing Light a ten Ladykillera. Ladykillerova 3. matka je po Viceroy, synu The Tetrarch, čili Ladykiller je 5x5 prochovaný na The Tetrarch.
  • Za bílou barvu u mezinárodního legendárního skokana Rex the Robber může otec báby Son and Heir (Son-in-Law), protože byl z dcery The Tetrarch.

rex-the-robber.jpg

  • Další slavný bílý plnokrevný skokan Aberali byl na The Tetrarch prochovaný 4x4.
  • Úspěšný skokový plemeník v Holandsku, plnokrevný Eratosthenes byl na The Tetrarch prochován 4x5.

A tak bychom mohli pokračovat donekonečna.

Závěrem

Bílý hřebec Le Sancy (1884–1901) se vyskytuje zblízka i dosti vzdáleně v původech u Ramzese, Ladykillera, Cor de la Bryére, Almé Z, i sportovních legend jako Rex the Robber či Gem Twist. Samotný Ramzes (z linie Rittersporn – St. Saulge – Le Sancy) bude snad někdy součástí seriálu „Kořeny moderního teplokrevníka“, a proto se mu zde nevěnujeme.

Podobné články

Nápadně krásný hřebec s výraznými hřebčími atributy, který se prostě uměl zalíbit každému. Tak zní charakteristika plnokrevného Ladykillera xx od…

Hyperion v chovu

V dnešním pokračování našeho seriálu Kořeny moderního teplokrevníka se zaměříme na hřebce malého vzrůstem, ale o to významnějšího. Hyperion vyhrál…