Odkaz Sandro Hita

11. 1. 2023 Chris Hector Autor fotek: Horse Magazine Překladatel: Eva Holubcová, Kateřina Lipinská Zdroj: Horse Magazine URL zdroje: www.horsemagazine.com
Sandro Hit
Sandro Hit

Chris Hector se ve svém článku ohlíží za kariérou a vlivem plemeníka Sandro Hita (1993–2021).

Většina důležitých plemeníků je takto hodnocena díky svému potomstvu, ale vliv Sandro Hita byl mnohem komplexnější, hřebec ovlivnil celý německý chov jako žádný jiný.

Byl drezurním plemeníkem č. 1 podle WBFSH 2021, ale možná by se dalo říci, že jeho vliv byl větší v komerčním chovu než v chovu jako takovém, protože to byl právě Sandro Hit, který se zasloužil o založení stanice hřebců Paula Schockemöhle. Byl tím prvním krokem, který dovedl Schockemöhleho – dnes společně s Helgstrand – k tomu, aby dominovali v celosvětovém chovu sportovních koní.

Přitom černý hřebec mohl být vůbec rád, že se stal plemeníkem. Měl skokový původ, skákat však dobře neuměl, i tak si našel svoji cestu ke slávě, jak řekl jeho první jezdec Ulf Möller.

Byl to hřebec, který ve výkonnostním testu zrovna moc nevynikl, nebyl odchován pro drezuru. Tušil jste, že se stane světovým šampiónem v drezúře a šampión plemeníkem?

Jeho výsledek měl spíše více společného se způsobem, jakým se tehdy test prováděl. Nyní nemusí hřebci dělat 100 dní trvající test a myslím si, že je to velmi dobré rozhodnutí. Někteří hřebci nejsou dostatečně silní na to, aby byli schopni zvládnout 100denní test a všechny ty požadavky typu všestrannostní skákání. Nyní máme 30denní test a je to mnohem lepší pro jejich budoucnost. Sandro Hit byl sice odchován jako skokan, ale dobře neskákal. On to sice skočil, ale neměl požadovaný projev nad skokem.

SandroHitBundes-1.jpg

Sandro Hit s Ulfem v sedle zvítězili v drezurní části Bundeschampionatu šestiletých koní roku 1999 a v témže roce také na World Championships for Young Dressage Horses. Jeho projev a charisma byly ohromující a v Ulfovi našel jezdce, který z něj dostal to nejlepší v pravý čas. Po těchto výsledcích byl Sandro Hit rovnou penzionován, aby zahájil svoji senzační kariéru v chovu.

Já sám nikdy nezapomenu na to, když jsem ho poprvé uviděl na Bundeschampionatu 1999 na opracovišti. Černá elegantní síla. Nebylo překvapením, že se k němu majitelé klisen jenom hrnuli a mohli jsme tak vidět vzestup chovné stanice Paula Schockemöhleho.

Jak říká doktor Ulf Möller: „Sandro Hit byl hřebcem, který inspiroval Paula Schockemöhleho k tomu, aby se začal seriózně věnovat chovu koní. Předtím měl Dona Schufro, ale přišla dobrá nabídka a prodal ho. To byla totiž jeho původní myšlenka byznysu s koňmi. Mít dobré plemeníky, ale jakmile dostal dobrou nabídku, prodal je. Sandro Hit byl prvním hřebcem, za nějž dostal skutečně velmi, velmi dobrou nabídku za něj a … odmítl ji. A zafungovalo to, takže zjistil, že je lepší si dobré plemeníky držet nějakou dobu, než je rovnou prodávat. A teprve pak se rozhodnout, jelikož to je soukromý chov, ne státní hřebčín dotovaný státem. V současné době můžeme nabídnout jakémukoliv chovateli na světě plemeníka pro jakoukoli klisnu, protože máme skutečně široký výběr.

DonSchufro.jpg

Don Schufro – jeden z hřebců, které Paul Schockemöhle prodal 

Sandro Hit byl po Sandro Song, který skákal do 120 cm a chodil střední úroveň v drezuře. Sandro Song byl po polovičním holštýnovi Sandro (160 cm skoky) z matky po Gotthardově synu Gepard. Sandro Hit byl prvním hřebcem narozeným z Loretty (Ramino x Welt As) a následujícím byl Diamond Hit (Don Schufro), který chodil Grand Prix a byl dobrým plemeníkem. Jak mi ale prozradil Paul Schockemöhle, myslel si, že Diamond Hit je lepší z těch dvou.

Hned od počátku byl Sandro Hit vnímám kontroverzně. Jak mi řekl prominentní vestfálský chovatel Stefan Borgmann roku 2014: „Máme 100 koní a žádného s krví Sandro Hita, žádný Sandro Hit, Sir Donnerhall, San Amour, Show Star a do budoucna mohu deklarovat, žádný Sandro Hit tu nebude!

Jak mohlo být předvídáno, jeho brzký úspěch na sportovním kolbišti v soutěžích mladých koní a boom těchto tříd vedl k popularitě Sandro Hita v chovu.

Kombinace, která skutečně fungovala, byla s klisnou Poesie, která stála v Neustadt-Dosse na Brandenburger Stud v bývalém východním Německu. Byla po skvělém mateřském otci Brentano a se Sandro Hitem dala vítězku World Young Dressage Horse Champion Poetin a následně tři pravé bratry Samba Hit I až III (bylo jich více, ale tady se mluví o prvních třech), kteří všichni zazářili ve třídách mladých koní a Bundeschampionat byl každý rok pódiem pro mladé Sandro Hity.

Poetin-6j.Dres-.jpg

Poetin 

SambaHitDemo2.jpg

Samba Hit

Zeptal jsem se ředitele Brandenburg Stud doktora Müllera, který byl jedním z prvních, kdo Sandro Hitovi věřili.

DrMueller.jpg

Poetin se narodila roku 1997 a v té době jsem věřil, že Sandro Hit je dobrá věc, ale v současné době je už druhá a třetí generace a myslím si, že to stačí, nepotřebujeme ho ještě více. Potomci jsou obtížně jezditelní. Sandro Hit byl trochu praštěný, ale my jsme ho mohli filtrovat přes matky s dobrým temperamentem. V tento čas byl tedy Sandro Hit dobrá kombinace s našimi klisnami, jenže to bylo deset let zpátky. Nyní máme jiné dobré hřebce a potřebujeme koně, kteří jsou dobře jezditelní a mají všechny chody dobré, zvláště krok. A se Sandro Hitem nikdy dobrý krok nedostanete.“

Oproti tomu jeden z velkých majitelů hřebců v Německu Ingo Pape je jeho fanouškem. Má po něm již staršího plemeníka Scolari (Sandro Hit x De Niro x Weltmeyer), který chodil Grand Prix a sám dal 335 sportujících koní, z nichž 21 dosáhlo úrovně S (německá stupnice je odlišné od té naší, – pozn. překl.), dále Ingo Pape má dva plemeníky VPlus a Venido, kteří na straně matky mají krev Sandro Hita. Zeptal jsem se ho, co si myslí, že Sandro Hit jako plemeník přináší.

Scolari-.jpg

Scolari

Krásu a dobrý předek koně, delší lopatku, dobrou horní linii, dobrý cval a klus, tmavé barvy – tedy velmi komerčního koně.“

A tohle vyváží fakt, že někdy předává velmi špatný krok a slabou záď?

Krok a zadní nohy v klusu samozřejmě nejsou jeho přednosti, to je jasné. Ale můžete kombinovat s krví, která má dobrý krok a dobrou záď a zadní nohy, pak dostanete úžasné koně. Byl velice kritizovaný od počátku za mnoho věcí, jenže i tak byl velmi využívaný a dostal velkou šanci u chovatelů. A nyní zde máme mnoho úspěšných koní po něm, takže by se mohli kritici nad sebou zamyslet a změnit své názory, které tehdy vyřkli. Říkali, že je nebudu schopný ujezdit. Nikdy se mi to nestalo a to jsem jich jezdil skutečně hodně, takže nemohu souhlasit s tímto názorem.

Mnoho z nás si myslelo, že bude dobrým otcem mladých koní, ale on se stal také otcem Grand Prix koní, to jste očekával?

To nebylo něco, co bychom kdo čekali. Jasně, měl krásný cval, který předával svým potomkům, ale zadní nohy, tam jste jenom mohli čekat, jestli se unesou v piafě či pasáži. Nepocházel z linie, která by byla prověřená v produkci drezurních koní, když se podíváte na jeho původ, tak vypadá více na skokového koně. Takže nebyla jistota, že by mohl vůbec dát Grand Prix koně, ale on dal … skutečně dal.

showtime.jpg

Showtime

Bylo nás tehdy hodně, kteří jsme říkali, no jasně, on nikdy nemůže dát Grand Prix koně. Všichni jsme se zmýlili a jak. Hanoverian Stallion Book z roku 2022 říká, že je otcem 1297 sportovních koní, kteří vyhráli 1 619 611 €, přičemž 213 z nich sportuje na S úrovni, 200 na S*, 90 na S**, 21 na S**** a tři dokonce na pětihvězdičkové úrovni. Dvacet jeho hříbat vyhrálo přes 10 000 EUR ve výhrách a nejúspěšnějšími z nich byly olympijské hvězdy Showtime FRH (245 895 EUR) a Salvino (80 000 EUR).

Salvino-1.jpg

Salvino

Jeho FEI chovatelská hodnota jako otce mladých koní je 127, ale pro nejvyšší úroveň má hodnotu 156.

santano.jpg

Santano

Sandro Hit také změnil chovatelský cíl mnoho majitelů klisen. Někteří z nich, kteří připouštěli Sandro Hitem, čekali neúnavně na soutěže mladých koní, když se najednou objevil boom aukcí hříbat. Takže chovatelé nečekali na aukce elitních jezdeckých koní pro tříleté a čtyřleté koně, ale rovnou prodávali malé Sandro Hity jako hříbata a stále za ně mohli dostat velmi dobré ceny. Řekl jsem Ulfovi Möllerovi, že to má znepokojivé dopady na chovatelský program.

SandroHitRelaxed-Oct10.jpg

Sandro Hit již v sportovním důchodu 

Je to velký problém, když chovatelé odchovávají hříbata cíleně na prodej za velké ceny na aukcích hříbat, kde jsou tyto peníze utráceny za hříbata s extravagantním pohybem předních nohou, ale slabou zádí a vyrostou v ne zrovna dobře jezditelné koně?

Celý chov v Německu se změnil. Často se o tom bavím s chovateli. Kdysi děti chovatelů jezdily tyto koně třeba rok, aby je předvedly. To ušetřilo peníze, protože to nebylo drahé. Nyní tak polovina chovatelů nemá žádné zemědělské zázemí, takže pokud mají tříletého koně, musí ho dát trenérovi a to stojí stovky EUR měsíčně. To znamená, že po pěti měsících či půl roce máte koně, který je obsednutý, ale stál vás hodně, a pokud to není špičková kvalita, ani ho nemůžete prodat amatérovi, protože je příliš mladý. Jakmile hodíte sedlo na koně, náklady prudce rostou. No a se Sandro Hitem můžete prodat jeho hříbata snadno, protože jsou velmi pěkná. To je důvod, proč s námi bude dlouho, protože dává skoro jistotu, že hříbě bude mít pěknou barvu, pohyb do kopce a hezký krk. Dokud budou chovatelé dostávat dobré peníze za jeho hříbata a tím nemyslím 1000 EUR – myslím skutečně dobrou cenu, tak ho budou využívat.

SirDonnerhall.jpg

Sir Donnerhall

Sandro Hit se také stal plodným otcem plemeníků. V žebříčku posledního WBFSH hodnocení drezurních plemeníků ho ve špičce následovali synové Sir Donnerhall I (z matky po Donnerhall) na čtvrtém místě, Spielberg (po Sunny-Boy, syn Sandro Hita) na osmém, zatímco San Amour I (z matky po Plaisir d’Amour) je dvacátý a San Remo na 21. místě.

A právě nyní je po světových šampionátech mladých koní hodně vzruchu kolem jedenáctiletého pravnuka Sandro Hita hřebce Blue Hors, St Schufro, který již dříve obdržel titul Danish Elite stallion.

St Schufro je po St Moritz Junior, který je synem St Moritz (Sandro Hit x De Niro) a z matky Wie Princess (Wie Weltmeyer), která je z dcery Prince Thatch xx. St Schufrova matka je po Don Schufro a z matky po Atatürk.

St Schufro byl prémiovín na licentaci hannoverských plemeníků roku 2013. Nebyl hned od počátku populární, ale postupně se jím stával a výraznou pobídkou pak byla výhra Lyngbergs St Paris v kategorii pětiletých koní na Světovém šampionátu mladých koní v Ermelu. Do Ermela se kvalifikovali čtyři jeho potomci a v kategorii čtyřletých také vyhrál jeho potomek St Athletique. Kromě toho má šampióna čtyřletých ve Švédsku, Skyline To B.

StSchufro-768x512.jpg

St Schufro, vycházející hvězda 

Postavení St Schufro bylo dále posíleno jeho letošními výsledky, když zahájil kariéru v Grand Prix s Nanna Merrald Rasmussen v sedle. Vyhrál Nations Cup v Falsterbo a byl druhý při první prezentaci na úrovni World Cupu ve Vilhelmsborgu a vypadá jako volba své jezdkyně pro  evropský šampionát v tomto roce.

Podobné články

Donnerhall patří k největším drezúrním plemeníkům v historii chovu sportovních koní, tímto článkem mu Chris Hector vzdává hold.

Smutná zpráva se bleskurychle rozletěla světem, světový šampión prohrál svůj boj s kolikou o pondělní noci 14. prosince ve věku 20 let. Ani rychlý…