Kořeny moderního teplokrevníka: Calypso II (2)

Montender (foto The Horse Magazine)
Montender (foto The Horse Magazine)

V první části článku o slavném hřebci Calypso II jsme probrali několik jeho slavných potomků a pokračovatelů, je jich však tolik, že dnes pokračujeme hřebci Montender, Chellano Z, Con Air, Beethowen a význačným synem Contendro I a dalšími...

V první části článku o linii Calypsa II byl již zmíněný dvojnásobný mistr Evropy 2005 Montender po Contender z Jesprit po Burgraaf. Pocházel z chovu KWPN, ale vzhledem k úspěchům v německých barvách hodně působil i v německých chovech. Bohužel nevynikal vysokou plodností, a tak dal navzdory velkému zájmu chovatelů „jen“ kolem 300 hříbat. 50 z nich dosáhlo skokové výkonnosti ST a vyšší, nejvíce se proslavili dvojnásobný spolkový šampion skokanů Monte Bellini a dále pak účastník MS 2018 a dvou ME Tokyo du Soleil (Luca Marziani, Mike Kawai). Oba působí i v chovu, loni 15letý Tokyo du Soleil v posledních třech letech, Monte Bellini od útlého věku. Kromě zmíněných dal Montender ještě několik dalších synů, z nichž se hodně využívají zejména Messenger PS a Montendro, jehož už na sportovním poli proslavila význačná dcera – skokanka Mary Lou, která s Henrikem von Eckermannem v sedle dokázala přivézt dvě švédská týmová stříbra z MS a ME a navíc dvě bronzové medaile z finále Světového poháru 2017 a 2018.

MonteBellini-Foto-Wentscher.jpg

Monte Bellini

Monte Bellini se po úspěších ve Warendorfu probojoval až do A-kádru německé reprezentace, dokázal vyhrát mnoho PN nejvyšší kategorie a účast na OH 2012 v Londýně mu k velkému smutku jeho jezdce Philippa Weishaupta unikla jen kvůli horečnatému onemocnění týden před odjezdem. Monte Bellini si díky svým sportovním úspěchům užíval velkého zájmu chovatelů, dal 330 potomků, z nichž 52 dosáhlo skokové výkonnosti ST a vyšší, jen dva z nich se však probojovali až do parkurů 160 cm – Messenger VF a loni velmi slavná Mila, která s Ludgerem Beerbaumem vyhrála dvě Grand Prix série Global Champions Tour. Monte Bellini dal zatím celkem 23 synů zařazených do chovu, snad se mu podaří dát i nějakého pokračovatele linie. Messenger VF působí v severoamerické divizi KWPN.

Canabis Z

Contenderův holštýnský syn Canabis Z z Eileen III po Silvester působil od roku 2000 v Zangersheide, kde dal kolem 650 potomků, z nichž se 63 probojovalo do soutěží 140 cm a vyšších. Nejúspěšnější byla olympionička z roku 2012, Cadjanine Z (Gregory Wathelet), která se pak o 2 roky později představila i na MS v Caenu s Amrem Hamchem (SYR) a v dalších letech ji sedlal i Rodrigo Pessoa. Canabis Z dal i 10 uchovněných synů, ale většina z nich je zatím téměř bez potomstva.

Conterno Grande

Conterno-Grande-foto-Beeck.jpg

Conterno Grande

Vzhledem k vlastní výkonnosti 160 cm pod Marko Kutscherem a vynikající matce se na začátku tisíciletí v chovu hojně využíval i Conterno Grande po Contender z Grannuschky po Grannus. Z matčiny strany byl polobratrem ještě populárnějšího Couleur Rubina. Ze 153 registrovaných potomků Conterna Grande dosáhlo 33 výkonnosti ST a z nich 18 skákalo T. Dal také 6 synů, ale kromě jediného zůstali bez potomstva. Tím jediným byl Veyron z matky po Heartbreaker, který sám rovněž dosáhl výkonnosti 160 cm v Severní Americe s Benem Asselinem (CAN), působil před odchodem do zámoří jedinou sezonu 2012 u Schockemöhleho a dal několik nadějných koní, kteří již dnes absolvují parkury 135–140 cm.

Chellano Z

Také další Contenderův syn Chellano Z působil v Zangersheide. Tento syn pravé sestry hřebců Corrado I a II, klisny Fayence po Cor de la Bryere, patřil již v mladých letech k populárním a velmi využívaným plemeníkům, což mu zajistilo zápis do historie, přestože již jako osmiletý utrpěl smrtelný úraz při transportu z mezinárodních závodů. Stihl dosáhnout výkonnosti 160 cm a dal 641 potomků a 33 uchovněných synů. Zájem chovatelů byl zcela oprávněný – 44 potomků dosáhlo výkonnosti 160 cm! Zmínit můžeme například velmi úspěšné skokany Unex Chamberlain Z (W. Simpson), HH Carlos Z (McLain Ward) či Challenge vh Begijnakker (L. Phillippaerts). Ze synů Chellana Z je zatím nejúspěšnější Calvados Z, jemuž téměř na každém šampionátu posledních let dělá slávu Watheletův bílý plemenný hřebec polského chovu Nevados S, jeden z nejvýdělečnějších koní světa. Ve francouzském a belgickém chovu je úspěšný i další Chellanův syn Vivaldi du Seigneur, kterého dříve jezdila Penelope Leprevost.

Cantos

V nizozemském chovu se prosadil Cantos po Contender z Gabanty po Goodtimes, narozený v rámci druhé holandské plemenné knihy NRPS. Dal přes 800 hříbat a 162 potomků dosáhlo skokové výkonnosti ST a vyšší, 22 z nich se probojovalo až na úroveň 160 cm a nejznámějšími byli Eye Catcher Jaime Azcarragy a Van Schijndels Winston Pieta Raymakerse Jr. Cantos dal také 11 synů, z nichž nejúspěšnější je zatím Casantos holandského chovu z holštýnské matky Cassimy po Cassini I. Zatím 221 registrovaných potomků, z nichž 23 dosáhlo výkonnosti 140 cm a vyšší a dal i několik plemenných hřebců.

Con Air

Con-Air-foto-Bugtrup.jpg

Con Air

Z pohledu Contenderova majitele, tedy Holštýnského svazu, byl nejlepším synem význačného plemeníka hřebec Con Air z Fair Lady IX po Carolus I. Sám dosáhl výkonnosti 160 cm se třemi různými jezdci – nejprve s tehdejším svazovým jezdcem Larsem Bakem Andersenem, s nímž se probojoval až na ME za jeho dánskou vlast. Hřebcovo potomstvo bylo jak vzhledem, tak projevem na skoku stejně nenápadné, jako on sám, ale nakonec prokázalo, jak je výkonné, bohužel až po odprodeji hřebce do sportu, kde se ještě proslavil pod dnešním reprezentačním trenérem Německa Otto Beckerem a následně i pod J. M. Larochou. Charakter a schopnosti hřebce, pocházející nejen od Contendera, ale také od mateřského otce Caroluse I, se výrazně projevily i u potomstva – ze 745 potomků dosáhlo 176 koní skokové výkonnosti ST a vyšší, což představuje úctyhodných 23,6 procenta. 88 těchto potomků se dostalo až do T, a na nejvyšší úrovni se výrazně proslavili zejména druhý z ME 2015 v Cáchách Conrad de Hus (G. Whatelet, Q. Judge) a vítěz několik amerických GP Coach (Beezie Madden).

Con Air se prosadil i v produkci plemeníků, kterých dal celkem 22, deset z nich je ovšem narozených v posledním desetiletí. Ze starších už se stihl prosadit již zmíněný Conrad de Hus (HH Conrad) z Minne I po Locato, který působil zejména ve francouzském chovu – ze 160 potomků jich už 60 dosáhlo výkonnosti 140 a vyšší, význačným skokanem je zejména Blueberry, v jehož sedle se na 4- a 5hvězdových CSI střídají Alois Pollmann-Schweckhorst a Alexandra Thornton. HH Conrad působí po návratu z USA od roku 2022 znovu v Evropě – v Zangersheide.

Conrad-de-Hus-Jezdectvi.jpg

Conrad de Hus

Velké drezurní nadání ukazoval další Con Airův syn, někdejší holštýnský svazový hřebec Catoo, který byl prodán drezurním specialistům v hřebčíně Helenenhof a Rainer Schwiebert s ním loni vybojoval již 2 vítězství na úrovni GP. Navzdory drezurnímu zaměření vykazuje jeho více než 300 potomků všestranné nadání a jsou velmi úspěšní zejména ve skocích, samozřejmě i s ohledem na výrazně skokově zaměřenou základnu klisen, kterou měl v prvních letech svého chovného působení k dispozici.

Cristo

V roce 2001 narozený Cristo po Contender z Galy II po Carthago představoval pro Holštýnský svaz velký budoucí příslib, nejen díky fenomenálnímu původu, ale také kvůli vynikajícímu exteriéru, který hřebci vynesl prémii na körungu. Složitá povaha tohoto krásného hřebce mu bohužel neumožnila větší sportovní využití a tím ho ochudila i o zájem chovatelů. Přesto stihl dát téměř 500 hříbat, z nichž se 88 probojovalo do parkurů stupně ST a vyšších a 44 z nich startovalo v T, což rozhodně není špatná bilance, ale je třeba přihlédnout i k obrovské kvalitě klisen, které vzhledem ke svému původu dostal v prvních letech k dispozici. Dal celkem 14 uchovněných synů, jeden z nich, Christon z matky po Carolus I, působil v roce 2012 i v českém chovu a později dosáhl výkonnosti stupně T s Monikou Noskovičovou. Výrazně nejúspěšnějším z 38 potomků, které se po něm v následujícím roce narodili, je Christin-L Jakuba Ludvíka.

Converter I

Converter-I-foto-Archiv-Schockemohle.jpg

Converter

Z mladších synů Contendera se výborně zapsal například Converter I z matky po Silvio I, který vyhrál celou řadu soutěží pro mladé koně včetně oldenburského šampionátu. Působil jen pět sezon v Mühlenu u Paula Schockemöhleho a stihl dát 276 potomků, z nichž se přes padesát dostalo do ST a výš. Dnes je na Schockemöhleho stanici velkou hvězdou jeho syn Conthargos z matky po Carthago, který navzdory ukončení sportovní kariéry v pouhých pěti letech dal již přes 1000 potomků po celé Evropě a 199 se jich dostalo na výkonnost ST a výš. S Conchentem PS dokonce v loňském roce startovala Luciana Diniz na ME v Riesenbecku a Cosa Nostra startovala na OH v Tokiu s Albertem Michanem (ISR). Conthargos dal již 10 plemeníků, z nichž mají šanci se uplatnit zejména Continental Blue a Conthalou působící v Mühlenu.

Colore

Šanci se prosadit má celá řada mladších Contenderových synů, ale v situaci, kdy v chovu ještě aktivně působil jejich otec a slavnější polobratři, měli mnozí z nich problém dostat větší počet klisen. V poslední dekádě zaujal na nejvyšších parkurech Colore z matky po Lord pod Hansim Dreherem a tento hřebec vzhledem k nadějným prvním ročníkům potomstva možná bude jedním z posledních Contenderových synů, který úspěšně naváže na éru svého otce.

Beethowen

Beethowen-1-.JPG

Beethowen

Také v Česku jsme měli jednoho z tehdy nedoceněných potomků velkolepého Contendera. Byl jím Beethowen Jana Vaňhy, který se z dnešního pohledu velmi pozitivně zapsal do chovatelských análů, dal 103 potomků, z nichž 9 dosáhlo výkonnosti ST* a vyšší, přičemž Britania s Terezou Svobodovou je jedním ze dvou nejúspěšnějších českých teplokrevníků skokového sportu současnosti. Dva Beethowenovi potomci dosáhli výkonnosti T v drezuře, přičemž Mary Lou se s Miky Civišovou velmi úspěšně prezentuje až do úrovně GP.

Britania-1-.JPG

Britania

Mary-Lou.JPG

Mary Lou

Contendro I – hvězdou od körungu až po současnost

Největší hvězdu mezi Contenderovými syny jsem si nechala na závěr. V roce 1997 se u Švýcara Manfreda Birchlera narodil Contendro I z Bravo po Reichsgraf x Rasputin (holšt. rodina 104 A) a od prvních let budil obrovský zájem chovatelů. A to nejen díky svému o pět let staršímu polobratrovi Caretanovi (po Caretino), jenž v Zangersheide platil za skokový zázrak, který se bohužel právě v době Contendrových začátků smrtelně zranil při transportu. Contendro I byl totiž prémiovaným hřebcem holštýnského körungu a v následujícím roce vyhrál i test hřebců mezi 39 konkurenty v náročném prostředí Adelheidsdorfu. Skokové části dominoval s obrovským náskokem, a protože i jeho hříbata dědila krásný exteriér, pohyb a talent, začalo se vše velmi rychle odrážet na jejich aukčních cenách, což samozřejmě podpořilo chovatele v jeho dalším využívání. Celkem má dnes v databázích kolem 2500 potomků, z nichž se 451 probojovalo do skokových soutěží ST a vyšších, 17 potomků dosáhlo výkonnosti ST a T v drezuře a 16 potomků dosáhlo výkonnosti CCI4* a vyšší ve všestrannosti, v níž Contendro I dokonce 5 let vedl žebříček plemeníků WBFSH. Jedním z nejlepších všestranných koní současnosti je jeho syn Fischerchipmunk FRH (Julia Krajewski, Michael Jung).

V prvních letech působil Contendro I v Zemském hřebčinci Celle a Holštýnském svazu, později změnil majitele na Gestüt Famos v Syke, který ho v roce 2013 odprodal renomované francouzské firmě Group France Elevage (GFE), kde stojí dodnes. Contendro I zajistil brzkou přízeň chovatelů i svému pravému bratrovi Contendrovi II a mezi drezurními chovateli byl velmi oblíbený i syn jeho báby Ofarim, krásný hřebec Conteur (po Contender).

Contendro-I-foto-Bugtrup.jpg

Contendro I

Nejvýraznějších úspěchů samozřejmě dosáhli jeho skokoví potomci, plných 60 z nich se dostalo do parkurů vysokých 160 cm. Mnohá vítězství a úspěchy nasbírali zejména účastník OH, MS i ME Codex One (Ch. Ahlmann), dále pak Constantin (M. Beerbaum), Queen Mary (Jan Wernke), Contendrix (A. Thieme), Holiday by Solitour (J.-F. Meyer) či Cinsey (A. Zorzi).

Nejvýznačnější synové Contendra I

Captain Fire

Captain-Fire-foto-archiv-Gestut-Ligges.jpg

Captain Fire

Databáze Horsetelex uvádí 106 synů-plemeníků Contendra I, z nichž si už dobré jméno získali zejména Colandro, Captain Fire, Class de Luxe, Codex One a také Campbell Czech. Nejstarší a zatím i nejúspěšnější z nich, holštýnský Captain Fire z Magic Lady po Calido I, narozený z prvního ročníku Contendrova potomstva, byl od útlého věku v ukrajinském majetku, ale prezentoval se zejména v Německu. Jako dvouletý byl prémiovaným vestfálským hřebcem na körungu, v 5 letech vybojoval s Henrikem von Eckermannem titul spolkového šampiona skokanů ve Warendorfu. Dal zatím 347 potomků, z nichž 41 dosáhlo skokové výkonnosti 140 cm a vyšší, téměř polovina z toho v T parkurech. K nejlepším patří vítěz mezinárodní GP Captain America (F. Hassmann) či účastnice ME mladých jezdců 2019 Chiara s Rusem E. Shchibrikem. Captain Fire dal 12 relativně mladých synů uchovněných ve vestfálském respektive bavorském chovu, takže je velká šance, že by se některý z nich mohl podílet na dalším rozšíření této populární hřebčí linie. Například Captain Jack je otcem Claudea, s nímž Slovák Patrik Majher reprezentoval na MS 2022 v Herningu.

Colandro

Velmi populárním plemeníkem byl další syn Contendra I Colandro z J-Ohary po Calando I, v majetku Nizozemce Pietera Dolfsmy. Dal přes 300 potomků a navzdory prémii u Holštýnského svazu od počátku působil zejména v chovu KWPN, dal například Big Boye, který s Barbarou Steurer-Colleee dosáhl výkonnosti 160 cm, nebo Cor Bakkera, který se s Fernandem Martinezem Sommerem (MEX) velmi úspěšně prezentoval v Global Champions 2022.

Codex One

Codex-One-horsemagazine.jpg

Codex One

Sportovně byl absolutní jedničkou mezi potomky Contendra I, i když s počtem potomků je zatím teprve na stovce – stříbrný týmový medailista na ME Herning 2013, hannoverský hřebec Codex One z Gipsy po Glückspilz. Zvítězil s Christianem Ahlmannem v mnoha GP, PN a soutěžích SP, například v Berlíně, Stuttgartu, Basileji, Neumünsteru, Valkenswaardu, Hamburku a v neposlední řadě také v nejprestižnější evropské Velké ceně Cách v roce 2014. Vzhledem k tomu, že v době svého sportovního využití působil jen velmi omezeně prostřednictvím mraženého spermatu, začali jeho potomci přibývat hlavně v posledních letech, kdy působí v Zangersheide. Přesto dal již valacha Courious George, který dosáhl s Laurou Kraut celé řady zajímavých umístění na CSI5* a později ho sedlali také Samuel Hutton (GBR) a Abdel Said (EGY). Z výsledků nepočetných prvních ročníků potomstva Codexe One lze rozhodně vyvodit velké procento koní s vyšší skokovou výkonností, velmi slibně se jeví i jeho uchovněný syn Cantona TN z matky po Caretano x Carthago, kterého pro Team Nijhof v T parkurech úspěšně prezentuje Kars Bonhof.

Class de Luxe

Dalším úspěšným plemeníkem po Contendro I je hřebec Class de Luxe, hannoversky pálený potomek Sheily po Stakkato. Jako jeden z mála hannoverských hřebců je uchovněný i pro holštýnský chov a pro celou řadu dalších německých PK. Sám skákal mezinárodně se svým majitelem Herbertem Ulonskou a tento hamburský podnikatel ho také zařadil mezi své plemeníky na renomované stanici hřebců Maas J. Hell. Počáteční váhání chovatelů se dnes změnilo ve velký zájem, když z minimálního počtu potomstva vzešlo již několik mezinárodních skokanů, v čele s valachy Sagg Main (Karl Brocks) a Class de Catoki (Toni Hassmann, Veronika Ščekoturova a Sergej Petrov, oba RUS). Class de Luxe bude zřejmě i vynikajícím mateřským otcem, když jeho dcera Class de Luna dala vynikající skokany a körované hřebce Cemal po Comme il faut (Ch. Kukuk) a Harrison po Harley VDL (K. Künneman).

Campbel Czech

Carison-1-.JPG

Carison

Článek zakončíme dalším plemeníkem z této linie, působícím v ČR. Campbel Czech po Contendro I z Arey po Argentan byl do 6 let v majetku Stáje Mustang a prezentoval se i na českých kolbištích, stejně jako v chovu. Ve 3 letech byl druhý v testu hřebců v Adelheidsdorfu, v ČR stihl dát 27 potomků, z nichž 1 dosáhl výkonnosti 160 cm a tím je další plemeník z Mustangu, hřebec Carison, který kromě vítězství v MČR seniorů 2022 zaznamenal v loňské sezoně několik velmi zajímavých mezinárodních umístění s Nikolou Bielikovou. Dva Campbelovi potomci dosáhli výkonnosti ST* a 4 S**. Samotný Campbel dosáhl po prodeji firmě Nolte s Marcusem Ehningem výkonnosti 160 cm, probojoval se na nejrenomovanější pětihvězdové závody včetně Hamburku, Cách a Ženevy a startoval i při finále SP 2013 v Göteborgu. Jako 11letý byl firmou Nolte prodán, aby ho jezdil chilský reprezentant Jorge Matte Capdevila a ještě o dva roky později se v jeho sedle objevila Američanka Ava de Caster v Poháru národů dětí.

Linie Calypsa II se díky mnoha úspěšným synům Contendera a Contendra I rozšířila natolik, že se v následujících desetiletích rozhodně nemusíme obávat jejího útlumu.

Podobné články
Calypso II (foto Eylers)

Import anglonormana Cor de la Bryera do Holštýnska v roce 1969 byl prostě správným krokem ve správnou chvíli. V tehdejší době vrcholilo využití…