Olympijské hry Sydney 2000 - novinky a stručné zprávy

Tyto zprávy jsou převzaty z oficiálního serveru olympijských her v Sydney 2000 - http://www.olympics.com a neoficiálního serveru her - http://www.sydney2000.com - v případě potřeby či již neaktuálních údajů jsou kráceny.

Skoky jednotlivci: Úpravy velkého finále v jezdectví
30. září

Probíhající boj o titul skoků jednotlivců, poslední jezdecké soutěže na OH Sydney 2000, je odhadován odborníky. Ze 45 jezdců kteří se kvalifikovali do finále, má jakýkoliv šanci vyhrát v neděli zlato.

Papíroví favorit na zlato je mistr světova a trojnásobný vítěz světového poháru Rodrigo Pessoa (BRA) s koněm Baloubet du Rouet. Nicméně chyba v prvním kvalifikačním kole ukázala, že tato dvojice není neporazitelná. Při vedení po třech kvalifikačních kolech ví, jako koruní princ skoků, který zajistil Brazilskému týmu bronzovou medaili ve čtvrtek, a je dychtivý přidat zlatou olympijsku medaili za jednotlivce ke své sbírce titulů.

Mistryně evropy Alexandra Ledermannová (FRA) s Rochetem M mají mimořádný závdavek od doby kdy vyhráli stříbrnou medaili v soutěži jednotlivců před čtyřmi roky v Atlantě. Sedumnáctiletý valach skákal v kvalifikačních soutěžích dvě kola čistě a ukázal že je ještě dostatečně silný aby se s ním počítalo.

Podle žebříčků outsaider Khaled Al Eid (KSA) je na OH ve své nejlepší formě. Al Eid, momentálně na třetí pozici, bude hájit svou formu když se mu podaří splnit sen dokončení v první desítce.

Úžasný "býlý div" skoků, šiml Calvaro V, jezděn Willi Mellingerem (SUI), ukázal skvělou formu v soutěži družstev, a očekává se že v souteži jednotlivců bude figurovat na medailovém postu.

Jezdci začínají den s čistým skórem a budou se sčítat chyby ze dvou kol. Prvních 20 po prvním kole postoupí do druhého kola. Sečtené výsledky rozhodnou o vítězech medailí. Když budou výsledky na konci dne stejné, o medaili rozhodne rozeskakování na čas.

Prezidentka chválila jezdce a organizátory her
30. září

Prezidentka Mezinárodní jezdecké federace (FEI) Dona Pilar de Borbon ze Španělska pochválila medailisty v drezúře jednotlivců ze Sydney 2000 a organizátory jezdeckých soutěží na těchto hrách. Mluvila potom co Anky van Grunsvenová vytvořila světový a olympijský rekord ve volné jízdě Grand Prix a zajistila tak Holandsku první olympijskou zlatou medaili v sobotních závodech. Prezidentka upřímně pogratulovala soutěžícím.

Řekla: "Jezdci se skutečně překonali - dostali to nejlepší ze svých koní. Anky (van Grunsvenová) tančila v árii, Isabella (Wetrhová, stříbrná medailistka) předvedla ukázku síly a Ulla (Salzgeberová, bronzová) si jasně zasloužila bronzovou medaili. (Po problémech s hudbou a následující opětovnou jízdou).

"Vydali to nejlepší ze sebe a ze svých koní. Jejich jezdecké umění je během těchto let skvělé, dali do toho své srdce a obětovali zlomené kosti."

Presidentka se vyjádřila, že celková organizace soutěží byla vynikající, zejména zmínila práci mnoha dobrovolníků a personálu pro údržbu povrchu a pro speciální účely.

"Dobrovolníci v soutěžích odvedli naprosto vynikající práci - vždy se snažili pomoci. Personál pracující na kvalitě povrchu také odvedl perfektní práci po celých 16 dní." Bylo to velmi obtížné a povrch byl velmi tvrdý, ale oni pracovali od tří nebo čtyř hodin ráno aby dostali závodiště dovrcholného stavu.

Drezúra jednotlivci: Bonfire v třpytu zlatého vrcholu
30. září

Zástupy diváků na olympijských hrách Sydney 2000 v jezdeckém středisku sledovali jak Bonfire s Anky van Grunsvenovou (NED) dotančili volnou úlohou na hudbu k vítězství drezúry jednotlivců - zlaté medaili s výsledkem 239,18 bodů.

Stříbro šlo k Isabell Werthovou (GER) s 234,29 a bronz pro Ullu Salzgeber (GER) s 230,57.

Stříbrná za jednotlivce v Atlantě, van Grunsvenová s Bonfirem rozpálili závodiště provedením náročných cviků Grand Prix s lehkostí a na pozadí dramatické hudby. Při Bonfirově finálové volné úloze vytvořila Van Grunsvenová světový rekord s výsledkem 86,05%.

Sestava Werthové byla pojmenována "Gigolova cesta", jako hold jejímu koni Gigolo Frh, který jí vyjezdil pět olympijských medailí, včetně zlaté za jednotlivce v Atlantě před čtyřmi roky. Nyní bude odpočívat od mezinárodních soutěží.

Ulla Sazlgeber (GER) předvedla životní jízdu. Její hudba se zastavila během provádění úlohy a tak byla nucena jet znovu o 35 minut později. Jedouce na své první olympiádě, byla Salzgeberová vyvedena z míry tímto přerušením a pokračováním skvělé a stylové volné jízdy, která jí nakonec přinesla bronz.

Nadine Capellmannová (GER) skončila čtvrtá. Předvedla pro diváky atraktivní úlohu s Farbenfrohem přímo po Salzgeberové, ale byla ovlivněna opožděným startem kvůli technickým problémům.

Drezúra jednotlivci: Van Grunsvenová vede v drezúře před finálovém kolem
29. září

Anky van Grunsvenová z Holandska zamířila na zlatou olympijskou medaili v pátek, jakmile se dostala před doposud vedoucí její dlouhodobou soupeřku Isabell Werth z Německa.

Van Grunsvenová vyhrála dříve tři stříbrné medaile - jednu za jednotlivce a dvě za týmy, ale vždy před ní získala zlatou Werthová. Werthová jí také ustřihla tipec v roce 1998 na mistrovství světa.

Po pátečním druhém kole soutěže drezúry jednotlivců, Grand Prix Speciálu, van Grunsvenová a Bonfire byli na prvním místě se 153,13 body, před Wethovou s Gigolem se 151,99. Nadine Capellmannová s Farbenfrohem z Německa byli na třetím místě se 151,28.

"Ještě je jeden den a já opravdu doufám, že bude zítra dobrý," řekla van Grunsvenová po své jízdě. Řekla, že vedla po dvou kolech v Atlantě a na mistrovství světa v roce 1998 před tím než jí porazila Werthová ve finálovém kole.

"Ocitám se v této pozici často, a proto jsem velmi opatrná," řekla.

Werthová byla spokojená se svým výkonem - čtvrtá nejlepší za tento den - ale řekla, že pár chyb snížilo její šance. "Ztratili jsme koncentraci před prodlouženým klusem a během projíždění rohu, ale se zbytkem jsem opravdu spokojená," řekla.

Holanďanka Coby van Baalen, jezdící Ferra, byla po druhém kole zklamána, propadla se ze třetí příčky na sedmou.

Finálové kolo v drezúře je sobotní volná úloha na hudbu, kde soutěžící předvádějí vlastní úlohu na hudbu. Z 25 jezdců kvalifikovaných na páteční druhé kolo, prvních 15 postupuje do volné úlohy. Nicméně jeden jezdec z Německa a jeden z Holandska musí vynechat finále, vzdor tomu že jsou v první patnáctce, protože jen tři jezdci z každé země se mohou kvalifikovat do finále.

Arjen Teeuwisesn byl čtvrtý umístěný z Holandska, devátý celkově, ale Německo má těžší úkol. Jejich čtyři jezdci dokončili na druhém, třetím a dva shodně na čtvrtém místě v celkovém žebříčku a není jisté, který jezdec bude nakonec vyjmut.

Také úředníci se sešli v pátek, rozhodnout jestli veterinární kontrolu naplánovat na sobotní ráno. Prohlídka je navržena pro zabezpečení zdraví koní, ale drezurní úředníci se vyjádřili, že kontrola není nutná pro jejich disciplínu a pokoušejí se ji zrušit. Bohužel některé týmy si stěžují a tak bylo na setkání vyzváno k uveřejnění rozhodnutí.

Drezúra jednotlivci: Bonfire rozzářil jezdeckou arénu
29. září

Bonfirovy vynikající výkony v Grand Prix Speciál rozohnili boj o zlatou medaili v drezúře jednotlivců na olympijských hrách Sydney 2000. Anky van Grunsven (NED) a Bonfire vedou v soutěži se 153,13 body.

Isabell Werthová je na druhém místě se 151,99, její týmovou kolegyně Nadine Capellmannová skončila třetí se 151,28.

Rozhodnuta neopakovat omyly, které pokazily její Grand Prix, van Grunsvenová jela elegantně a pečlivě Grand Prix Speciál. Potěšilo ji že Bonfire, který ji dělal partnera při zisku stříbrné medaile v Atlantě a účastní se v poslední mezinárodní soutěži, bude vzpomínán jako hvězda.

Ačkoliv Werthová, veselá ze zlaté v soutěži družstev, hodila svůj úkol získat zlato za hlavu brzo v den své skvělé úlohy, ta nebyla tak dobrá aby jí zajistila celkové vedení.

Poprvé na olympiádě Capellmannová, jezdící Farbenfroha, potěšená vtlačením se dopředu senzačně provedenou úlohou, za týmovou kolegyní Werthovou v Grand Prix Speciál. Její zkombinované výsledky z Grand Prix a Grand Prix Speciál ji umísťují na třetí místo před finálem.

O medailích v drezúře jednotlivců se rozhodne v sobotu. Volné jízdy na hudbu začínají v 11:00 dopoledne. Medaile budou předány v 3:15 odpoledne.

Drezúra jednotlivci: Opoždění Stueckelbergerové v Grand Prix Speciál
29. září

Švýcarská "dáma" drezúry, Christine Stuckelbergerová přišla pozdě na páteční Grand Prix Speciál v jezdeckém středisku Horsley. Se svým hnědákem, hřebcem Aquamarin se připravovala k jízdě na 3:53 odpoledne.

Nahradila Američana Guntera Seidela, který odhlásil svého koně Foltaira na poslední chvíli.

Stuckelbergerová je členem švýcarského drezurního týmu od roku 1976. Plánuje skončení po olympijských hrách Sydney 2000.

Skoky družstva: Německo úspěšně obhájilo zlato
28. září

Německo, dychtivé přidat sedmý titul ve skocích družstev do jejich sbírky olympijských zlatých, zajelo v podání Otto Beckera a Larse Nieberga čistá kola.

Švýcarsko nebylo ochotné vzdát se šancí na zlato bez boje, ale Willi Melliger (SUI) čistý z druhého kola, nemohl odvrátit nabíhající penalizaci, která rozhodla o prvním a druhém místě. Je to první medaile za skoky kterou Švýcarsko vyhrálo od roku 1924.

Nerozhodnuto bylo třetí místo - Brazílie a Francie se musely rozeskakovat o bronzovou medaili.

Brazilci získali bronz s odhodlanou jízdou týmu, který vyhrál bronz v Atlantě. První jezdec v rozeskakování Luiz Felipe de Azevedo (BRA) jezdící rychlého Ralpha 12, prošel čistě v čase 43.72. Francouzi nebyli schopni vyrovnat se výkonu Brazilců.

O medailích ve skocích jednotlivců se rozhodne v Neděli, 1. října, kdy prvních 45 jezdců pojede opět dvě kola.

Skoky družstva: Tři možnosti rozuzlení po prvním kole
28. září

Hromy a blesky přidaly na dramatičnosti rozuzlení ve skocích družstev ve čtvrtek. Jsou tři možnosti rozuzlení pro první místo mezi Německem, Spojenými státy a Švýcarskem, každý dokončil s osmi trestnými body po prvním kole.

Počasí neovlivnilo kvalitu skákání. 11 koní šlo čistě přes 13 překážek.

Německo bylo impozantní v prvním kole s Marcusem Ehningem a Otto Beckerem - oba čistě. Počítají se pouze tři nejlepší výsledky, takže zkažené kolo Ludgera Beerbauma (GER), který nasbíral 20 trestných bodů se nezahrnovalo do celkového výsledku.

Hodně favorizovaný švýcarský tým se v druhém kole chystal vyhrát olympijskou medaili. "Nádherný bílý obr", měřící téměř 19 dlaní, Calvaro V a jezdec Willi Mellinger (SUI) ohromil dav předvedením odvahy a atletičnosti.

Podle brilantně skákající Margie Goldstein-Engleové (USA) je zřejmé, že tým USA složený ze samých žen se tak snadno nevzdá nadějí na zlatou medaili.

Další soutěžení ve skocích pokračuje s kolem 2 v 1.45 odpoledne. Medaile pro skoky družstev budou předány v 5.45 odpoledne.

Drezúra jednotlivci: Druhá kvalifikační úloha bude speciál
28. září

Prvních 25 dvojic jezdců a koní z Grand Prix se do dalšího boje o zlatou medaili pustí v pátek v Grand Prix speciál.

Německá jezdkyně Isabell Werth s koněm Gigolo, první z GP, má za cíl přidat další zlatou medaili za drezúru jednotlivců k té, kterou vyhrála v Atlantě v roce 1996.

Rivalita mezi Werthovou a na druhém místě umístěnou Anky van Grunsven (NED) je dobře známá. Oba dva - Gigolo a kůň van Grunsvenové, Bonfire, si půjdou po Sydney 2000 odpočinout od mezinárodních soutěží.

Další z dvojic k vidění je Coby van Baalen (NED) a Ferro, kteří se umístili první u dvou rozhodčích v GP a velice tak přispěli ke stříbrné medaili Holanďanů v drezurní soutěži družstev. Ferro, momentálně na třetím místě, jde v těchto hrách správným směrem a je schopný ještě se posunout před vedoucí dvojice.

Grand Prix speciál je zhuštěná verze úlohy GP. To dělá ze speciálu těžší úlohu, nicméně vysoce trénovaní, atletičtí a poddajní koně jí provádějí.

GPs je druhá kvalifikační úloha pro medaile v drezúře jednotlivců. Prvních 15 dvojic podle celkových výsledků (z každé země však maximálně 3 dvojice) se utká ve volných jízdách na hudbu v sobotu 30. září.

Jezdecký symbol Mark Todd odjel s bronzem
22. září

Mark Todd (Nový Zéland), nedávno zvolený "Jezdcem století ve všestrannosti", odešel v pátek ze scény mezinárodních soutěží s bronzovou olympijskou medailí ze soutěže všestrannosti jednotlivců.

Ve světě všestrannosti důvěrně známý jako "Toddy", Australan odcválal své poslední vítězné kolo kolem hlavního kolbiště jezdeckého střediska v Sydney za pokřiku "Toddy, Toddy, Toddy, Oi., Oi, Oi".

Vysoký muž ze "země dlouhých, bílých mraků" byl inspirací svým přátelům v soutěžích. Oni studovali jeho styl a pokoušeli se jej napodobit. Zlatý medailista David O'Connor (USA) řekl: "Můžete se naučit techniku, ale nenaučíte se umění. A Mark je umělec."

Po šestnáctileté mezinárodní kariéře v Británii, získal Todd postavení symbolu na jeho rodném Novém Zélandu. Ale je to úroveň respektu, kterou mu prokazují jeho soupeři, a která je jasným měřítkem toho jak je dobrým jezdcem a "koňařem".

Jak řekl Andrew Hoy (Austrálie): "Začal jsem svoji mezinárodní kariéru ve všestrannosti ve stejnou dobu jako Mark a on vyhrál o mnoho víc titulů než já. Budu smutný, že ho vidím odcházet, ale budu také trochu rád, protože to znamená, že bude víc titulů pro mne." O svém nastávajícím odchodu Todd řekl: "Je to obrovská úleva, že jsem celé ty roky jezdil bez vážného zranění. Jediná věc, o kterou přijdu je stání na stupních vítězů."

Todd stále bude jezdit, přestože již nebude soutěžit. Ale neztratí své koňské přátele. Jeho budoucnost na Novém Zélandu bude chov, výcvik a prodej plnokrevných koní. Ale, jak Todd s potměšilým úsměvem řekl: "Také odchovám nějaké mladé koně pro všestrannost. Třeba Andrew (Hoy) nějakého koupí."

Německo a Holandsko bojují o nadvládu
22. září

Drezurní soutěž, která začíná v Sydney 28. září, vypadá jako bitva mezi družstvy Německa a Holandska. Medaile čekají na soutěžící v družstvech i jednotlivcích. Týmová medaile je určena kombinací nejlepších tří výsledků reprezentace každé země v Grand Prix. Účastní se 45 koní ze 17 zemí. Nejlepších 25 koní pokračuje do náročnější Grand Prix Special. Prvních patnáct, určených podle kombinace výsledků těchto dvou úloh, předvádí šestiminutovou volnou úlohu na hudbu - kür, podle vlastního uvážení a výběru. Jezdec s nejvyšší kombinací výsledků z předchozích třech úloh se stane držitelem zlaté medaile v soutěži jednotlivců.

Dva vynikající hráči jsou Gigolo s Isabell Werth (Německo), trojnásobnou olympijskou vítězkou a dvojnásobnou světovou šampiónkou, a Bonfire s Anky van Grunsven (Holandsko), pětinásobnou vítězkou Světového poháru. Německo vládne drezúře, ale Holanďané mají velkou šanci na získání zlata v družstvech. Rivalita mezi Anky van Grunsven a Isabell Werth pokračuje a tlak na osobní čest bude obrovský.

Holandský tým je dobře reprezentován hojností talentů včetně černého hřebce Ferro s Coby van Baalen, který se v průběhu několika posledních soutěží velice zlepšil.

V Německém týmu jsou ke shlédnutí koně Chamoco s Alexadrou Simmons-de Ridder a Rusty s Ullou Salzberger.

O'Connor vyhrál zlato ve všestrannosti jednotlivců
22. září

Američan David O'Connor vyhrál v pátek zlatou medaili v soutěži jednotlivců ve všestrannosti před Australanem Andrewem Hoyem a Novozélanďanem Markem Toddem.

O'Connor, bronzový medailista v soutěži družstev, shodil ve skokové zkoušce jenom jedno břevno a skončil s velmi nízkým počtem trestných bodů po všech třech zkouškách - drezurní, terénní a skokové - pouze 34,00 trestných bodů.

O'Connor vedl po každé části soutěže. Australan Hoy, zlatý medailista ze soutěže družstev, se dostal ze čtvrtého místa na druhé po bezchybně předvedené ve skokové zkoušce, zatímco Todd zůstal na třetím místě po započtení tří bodů za překročení času.

Řekyně Heidi Antikatzidis propadla z druhého na šesté místo, protože shodila dvě břevna a překročila vymezený čas.

Soutěž byla poslední soutěží Marka Todda před jeho odchodem na odpočinek. Vyhrál rekordních 25 titulů v mezinárodních soutěžích všestrannosti, včetně olympijského zlata z let 1984 a 1988, a byl Mezinárodní jezdeckou federací jmenován jezdcem všestrannosti století.

Konečné rozhodování mezi USA, Novým Zélandem a Řeckem
22. září

Scéna v Sydney je připravena pro předvedení skokové části soutěže všestrannosti jednotlivců.

První umístěný David O'Connor (USA) drží vedení s 29 body, před Heidi Antikatzidis z Řecka s 37,40 bodu a Markem Toddem (Nový Zéland) s 39 tr. b.

Chyby ve skokové zkoušce budou velmi drahé, protože prvních sedm umístěných od sebe dělí pouhých patnáct bodů. Se shozeným břevnem za pět trestných bodů a bodem za každou vteřinu přes určený čas jsou soutěžící pod silným tlakem.

Třiadvacet z 24 koní předvedených k veterinární prohlídce bude čelit kurzu skokové zkoušky, který navrhl Leopoldo Palacios z Venezuely. Skáče se v obráceném pořadí než je aktuální umístění a medaile nebudou rozhodnuty dokud poslední kůň Custom Made a David O'Connor nepřekonají kurz s třinácti překážkami.

Pohledy budou také upřené na Marka Todda (Nový Zéland). "Jezdec všestrannosti století" končí svou kariéru a doufá, že ji uzavře s medailí.

Ind Anees dostal odpověď na své modlitby
22. září

Imtiaz Anees z Indie v pátek skončil ne svém koni Spring Invader poslední z těch, kteří dokončili soutěž jednotlivců ve všestrannosti, s výsledkem 236,6 trestného bodu.

Devětadvacetiletý Ind uskutečnil "nemožný sen", když dokončil tři části soutěže poté co získal účast na hrách méně než 24 hodin před začátkem obávané soutěže.

Anees opustil svou rodinu a přátele a přišel do Austrálie v roce 1997 aby dostál svým ambicím jet za svou zemi na olympijských hrách. Je prvním jezdcem mimo armádu, který reprezentuje Indii v olympijských jezdeckých soutěžích. Nikdy nedoufal, že dostane na poslední chvíli nabídku jet a ještě tři dny po zahajovací ceremonii říkal, že "definitivně nejede". "Všichni říkali že jsem blázen, ale chtěl jsem to už od té doby kdy jsem byl dítě. Pracoval jsem tvrdě a neměl jsem den odpočinku. Jsem z Indie a hodně se modlím a říkal jsem 'Bože dej ať se to stane'. Odpověděl na mé prosby," řekl Anees.

Anees říká, že podpora od tří "velmi dobrých" indických sponzorů mu dovolila dospět až k olympiádě. Je také nesmírně vděčný čtyřem trenérům, kteří jej vychovávali od doby kdy byl v Melbourne, především bývalému australskému olympionikovi Barry Roycroftovi, a soupeřům, kteří mu půjčili výstroj aby mohl na olympijských hrách jet.

Anees říká, že zda se podívá na olympijské hry do Atén v roce 2004 "to vše záleží na penězích", ale nejprve se musí vrátit do Indie, kvůli "problémům s vízem". "Doufám, že se mohu vrátit zpět, ale jestli budu nucen se tam vrátit, budu vyvěšovat obě vlajky, australskou a indickou. Austrálie pro mne udělala tak mnoho," řekl Anees.

O'Connor vládne všestrannosti
21. září

David O'Connor (USA) pokračuje ve vládnutí soutěžím všestrannosti jednotlivců, když zůstává po bezchybném krosu na svém skóre z drezúry - 29 trestných bodech. Heidi Antikatzidis (Řecko) se skórem 37,40 a Mark Todd (Nová Zéland) s 39 body zůstávají na druhém a třetím místě.

Vyzkoušené partnerství O'Connora a koně Custom Made jen provlálo krosovou zkouškou terénní části. Nemotorný skok přes "Pemulwuy's Waterhole", první vodní překážku, byl pouze malým problémem v jinak skvělé jízdě.

Heidi Antikatzidis, první jezdec všestrannosti reprezentující Řecko ve všestrannosti na olympiádě, dokončila skvělou jízdu na elegantním koni Michaelmas. I při vyhledávání bezpečného průjezdu bylo skvělé načasování jízdy Antikatzidisové, kdy dojela s pěti vteřinami před limitem.

V průběhu jeho poslední mezinárodní crosscountry byl Mark Todd dvakrát zdržen díky problémům jiných jezdců na trati. Přitom jak místy vypadal váhavě, měl Eyespy II štěstí, že byl řízen nejlepším jezdcem všestrannosti století.

Vzrušení z honu na medaili pokračuje v pátek třetí veterinární prohlídkou koní a následující skokovou částí.

Pessoa si jde pro zlato
21. září

Skokoví koně jsou atlety mezi sportovními koňmi. Skokové soutěže jsou pravděpodobně nejlépe sledovatelnými ze všech jezdeckých sportů. Skoky měřící až 1,6 metru výšky a více než 2 metry šířky jsou uměleckými díly, vytvořenými tak aby znázorňovaly symboly hostitelské země. Na olympijských hrách roku 2000 v Sydney uvidí diváci na trati mnoho známých australských znaků kolem kurzu nevrženého Leopoldem Palaciosem z Venezuely a Johnem Vallancem z Austrálie.

Kurz se obvykle skládá z 12 až 15 překážek, včetně kombinací dvou nebo tří vzájemně blízkých překážek. Je mnoho kategorií skoků, přičemž všechny jsou rozebíratelné. Zahrnují kolmé skoky, šířkové skoky, zdi a vodní skoky.

Styl koně není v hodnocení důležitý, cílem je dokončit kurz s tak malým počtem trestných bodů jak je jen možné. Trestné body mohou být získány za shození břevna, odmítnutí poslušnosti nebo překročení času povoleného pro daný kurz. Fascinující částí tohoto sportu je různorodost stylů, které koně a jezdci předvádějí.

Favority jsou Rodrigo Pessoa a Baloubet du Rouet z Brazílie. Trojnásobný vítěz Světového poháru a nynější světový šampión Pessoa zatím nezískal olympijskou medaili za soutěž jednotlivců.

Stříbrný medailista z Atlanty, Willi Mellinger a Calvaro ze Švýcarska, by mohli vyhrát obě zlaté jak v jednotlivcích tak i soutěžích družstev.

Předpokládá se, že Brazílie se utká o týmový bronz s Velkou Británií, Francií a Holandskem, ale rvačka o zlato by měla být mezi Švýcarskem a obhajujícím olympijským šampiónem, Německem. Navzdory své nadvládě ve všestrannosti se nepředpokládá, že by významné místo ve skokových soutěžích zaujala Austrálie.

Skoky začínají v jezdeckém středisku tréninkovou soutěží v sobotu pro seznámení koní se vzhledem a vlastnostmi kolbiště o velikosti 80 x 120 metrů. Oficiální soutěže začínají v pondělí prvním kolem soutěže jednotlivců.

Soutěž družstev je rozhodována ve dvou kolech a medaile budou předávány příští čtvrtek. Tým s nejmenším počtem trestných bodů, při započítání třech nejlepších jezdců z každého kola, vyhraje týmové zlato.

Tato soutěž slouží také jako další kvalifikace pro výběr 45 nejlepších jezdců do finále jednotlivců, které se skáče ve dvou kolech v pondělí 1. října. Nejlepších 20 jezdců skáče ve druhém kole. Medaile pro jednotlivce jsou předávány v závislosti na kombinovaném skóre z obou kol v tomto posledním dni. Pokud je ve výsledcích shoda, rozhodnutí o medailích je vyřešeno rozeskakováním.

Dva jezdci zraněni, jeden kůň utracen


21. září

Dva jezdci byli ve čtvrtek převezeni do nemocnice a jeden kůň byl utracen po nešťastných pádech na trati cross-country v soutěži všestrannosti jednotlivců.

Brazilec Roberto Macardo byl postižen zlomeninou a dánský jezdec Nils Haagensen měl zlomené rameno, řekli pořadatelé.

Pět koní mělo na zvlněné trati pád a jeden, bermudský účastník Bermuda's Gold, byl převezen do veterinární nemocnice se zlomeninou po tvrdém přistání za jednou z prvních překážek. Zlomenina byla považována za neoperovatelnou a kůň byl později utracen.

Brazilský jezdec byl postižen vážným pádem. Fricote zavadil o vrch jedné z překážek a když tvrdě dopadal, zřítil se přímo dolů na jezdce. Jezdec měl ale štěstí. Pořadatelé řekli, že utrpěl lehkou zlomeninu, ale nemá vnitřní zranění a nepotřebuje péči.

Druhá nehoda se stala dánskému jezdci Haagensenovi, který - zdá se - nespadl až tak těžce.

Tento rok zemřelo na celém světě na tratích cross-country deset jezdců a pořadatelé her v Sydney byli posedlí tím, aby zabránili jakémukoliv opakování na olympiádě, která je mezinárodní výkladní skříni tohoto sportu.

Riskantní sport

Mezinárodní výbor pro bezpečnost spustil podrobný průzkum aby zjisti, zda měly tyto vážné nehody něco společného. Poté doporučil používání vysoce odolných přileb a chráničů těla. Nicméně uznal, že všestrannost vždy bude nebezpečným sportem.

Novozélanďan Mark Todd, který se účastní posledních olympijských her před ukončením kariéry, dokončil čistou jízdu aby se dostal do boje o medaili na rozloučenou na konci své vynikající kariéry.

Týmová cross-country dříve v tomto týdnu byla relativně bez potíží, s výjimkou dvou belgických jezdců, kteří utrpěli lehká zranění.

Todd řekl: "Mnoho zemí dává své lepší jezdce do družstev a možná horší jezdce do jednotlivců. Takže si vždy říkáte o více potíží."

Američan David O'Connor, vedoucí jezdec při vstupu pole jezdců do páteční skokové části, souhlasí: "Dáte své nejsilnější jezdce do soutěže družstev - o tom není pochyb."

Zlatá skoková břevna

21. září

Břevna ve skokové části mohou mít cenu své váhy ve zlatě, když budou tento pátek soutěžit jezdci o medaile ve všestrannosti jednotlivců. Shozené břevno ve skokové části stojí jezdce pět trestných bodů a bude tak velice drahé pro nynější soupeře v boji o medaile.

David O'Connor (USA) vede soutěž všestrannosti s 29 trestnými body. O'Connor měl předtím s Custom Made problémy ve skákání a přiznal, že to je jejich největší slabina. O'Connorovy schopnosti by však neměly být podceňovány, protože předvedl ve skokové části soutěže družstev jednu z mála čistých jízd s jiným koněm.

Heidi Antikatzidis (Řecko) na druhém místě a Mark Todd (Nový Zéland), nyní třetí, si nemohou dovolit trestné body za skákání a ni za čas pokud chtějí získat medaile.

Andrew Hoy (Austrálie), Rodolphe Scherer (Francie) a Robert Costello (USA) jsou všichni o pár bodů za prvními třemi možnými medailisty a stále mají šanci na medaile.

Před skokovou částí probíhá veterinární prohlídka, při které jury a veterinární delegát rozhodují, zda je kůň dostatečně v kondici aby mohl pokračovat v soutěži. Nejdůležitější je veterinární menežment koně pro dokončení terénní zkoušky.

Dva belgičtí jezdci po pádech v nemocnici

18. září

Dva belgičtí jezdci byli převezeni v pondělí do nemocnice po pádech v cross=country části olympijského military, řekli pořadatelé.

Prvním postiženým byl Constantin van Rijckevorsel, který byl převezen do nemocnice se zlomeným kotníkem.

Karen Donckers byla též převezena do nemocnice poté co spadla. "Bylo to pouze předběžné opatření, takže by měla být propuštěna," řekla mluvčí olympijských pořadatelů.

Den byl pohromou pro italský tým - dva z jeho koní byli zraněni a tým musel být vyřazen ze soutěže družstev.

Bezpečnost byla celosvětově hlavním hlediskem v soutěžích všestrannosti po řadě neštěstí v tomto sportu.

V Británii bylo v posledním roce zabito šest jezdců, dva zemřeli v Austrálii, jeden ve Švýcarsku a jeden ve Spojených státech.

Mezinárodní výbor pro bezpečnost soutěží vyvolal důkladný průzkum neštěstí a vytvořil několik bezpečnostních doporučení jako například zvětšení počtu a kvality chráničů těla. Došlo se ale k závěru, že všestrannost bude vždy nebezpečným sportem.

Australští ďábelští jezdci

18. září

Austrálie se přiblížila k výhře zlaté medaile v soutěži všestrannosti družstev se skóre 114,20 po cross-country části. Mezera mezi vedoucím družstvem a druhou Velkou Británií se rozšířila na 12,8 trestného bodu. Nový Zéland je nyní na třetím místě s 151,20 trestného bodu.

Sedm z dvanácti týmů dokončilo terénní zkoušku. Nejvíce trestných bodů bylo získáno na překážce "Devils Back Billabong".

Australští fanoušci zadrželi dech když se Andrew Hoy zastavil ve třech čtvrtinách kurzu. Zastavení bylo způsobil svým pádem belgický jezdec Constantin van Rijckevorsel a Hoy po zpoždění pokračoval do cíle čistě bez trestných bodů.

První tři britští jezdci kteří projeli trať vyrobili vzorový sešit. Přesto měl i nejzkušenější jezdec týmu Ian Stark několik problémů. Protože se sčítají pouze tři skóre do celkového výsledku týmu, udržela Británie druhé místo.

V úterý v 8.30 byl prověřen zdravotní stav koní na třetí veterinární prohlídce a v 11.00 následovaly soutěže ve skocích.

Austrálie vyhrála historickou zlatou!

19. září

V jezdeckém středisku na západním okraji Sydney propukly oslavy když australská reprezentace získala zlatou medaili v soutěži všestrannosti družstev.

Je to třetí australské zlaté medaile v řadě v této disciplíně, což se podařilo poprvé v historii sportu.

Austrálie nastupovala do závěrečné skokové zkoušky s náskokem 12.80 bodu před Velkou Británií, přičemž Austrálie vedla soutěž již od prvního dne Drezúry..

Austrálie dokončila s 146,80 trestnými body, zatímco Velká Británie (161,00) houževnatě bojovala o získání stříbra se Spojenými státy (175,80).

"Naším posláním už od Atlanty bylo zjistit, jestli jsme schopni tvořit historii a vyhrát třetí zlatou medaili," řekl Matt Ryan australskému rádiu ABC před předáváním medailí, "... a dokázali jsme to!"

Vítězství bylo založeno v pondělní terénní zkoušce když z australského týmu ve složení Andrew Hoy, Phillip Dutton, Matt Ryan a Stuart Tinney dokázali všichni jezdci dokončit terénní jízdu takřka bezchybně, zatímco Ian Stark z Velké Británie měl nehodu a získal vysoký počet trestných bodů.

To znamenalo, že Austrálie měla čtyři jezdce, jejichž konečný výsledek se mohl započítávat do dnešní skokové zkoušky, zatímco Velká Británie měla pouze tři jezdce. Přitom se do konečného výsledku týmu započítávají pouze tři výsledky z každého týmu čtyř jezdců.

První australský jezdec ve skokové zkoušce Matt Ryan nasbíral 12,00 trestného bodu a zvýšil tak napětí v australském táboře, ale to se vypařilo s jakmile Velká Británie odpověděla svým způsobem.

Jakmile projel parkur Andrew Hoy, poslední australský jezdec, měla již Austrálie zlatou medaili ve svém držení.

Je to pro 41 letého Hoye třetí zlatá medaile a zároveň třetí pro Matta Ryana, který vyhrál soutěž ve všestrannosti jednotlivců na hrách v Barceloně.

Austrálie vede, Američané ztrácí, Angličané pořád stejně

18. září

Po úvodních dvou dnech olympijského military se drží na čele australští jezdci, kteří byli ostatně horkými favority soutěží ve všestrannosti již před začátkem olympijských her. Ve druhém dni her výrazně ztratili Američané ve prospěch jezdců Nového Zélandu - po drezurní zkoušce třetí Američané sestoupili na čtvrtou pozici a naopak původně pátí Novozélanďané si o místo polepšili - na nyní třetí pozici. Nejhůře byla v krosu postižena Francie, která se propadla ze čtvrtého místa po drezurní zkoušce až na místo osmé. Velká Británie si stále drží svoji druhou pozici, kterou obsadila již po včerejších drezúrách a dokázala ji obhájit i během terénní zkoušky.

Poněkud překvapuje irská reprezentace, která po drezúrách byla překvapivě až na desátém místě, ale v krosu si dokázala neslavné skóre vylepšit a nyní je na místě šestém, hned v závěsu za pátými Němci.

Zajímavý je pohled na výsledky z hlediska vzájemného bodového odstupu jednotlivých družstev. Zatímco na prvních dvou místech lze očekávat tuhý boj pouze mezi Austrálií (114,20) a Velkou Británií (127,00), třetí Nový Zéland má již poměrně značný více než dvacetibodový odstup (151,20), a je těsně - o cca 9 bodů - stíhán Spojenými státy se 160,80 bodu. Tudíž i boj o třetí a čtvrté místo patrně nebude bez zajímavosti. Reprezentace dalších států oproti těmto prvním čtyřem pomalu mizí v bodovém nedohlednu. Páté Německo nasbíralo již 220,80 bodu a poslední z reprezentací, jejichž všichni jezdci trať krosu dokončili je Brazílie s 266,00 body. Tabulku uzavírají ekipy, v nichž byli někteří jezdci vyloučeni nebo vzdali, s bodovým skóre od 1186,20 bodu po 3000,00 bodu.

Roycroftova přítomnost v jezdectví pokračuje

18. září

Olympiáda v Sydney je první olympiádou po čtyřiceti letech kde Roycroft nejezdí, ale známá rodina je stále kolem.

Legendární Bill Roycroft pomáhal nést olympijskou vlajku na stadion na zahajovací ceremonii olympijských her v Sydney 2000 a sleduje jezdecké soutěže se svou ženou Mavis.

V průběhu olympijských her v Římě roku 1960 Bill odešel z nemocnice, přes utrpení od zhmožděnin a zlomeného kotníku, aby startoval ve skokových soutěžích a zajistil Austráliii zlatou medaili ve všestrannosti.

Od jeho odchodu do ústraní, Bill jezdil na všechny olympijské hry kromě Atlanty a je rád, že může konečně vidět olympijský jezdecký program ve své zemi.

"Je to ve věku 85 let strašné, že jsem stále kolem dění a stále mne to vzrušuje," říká.

Bill byl unešen po hrůzostrašné pondělní krosové jízdě Andrewa Hoye na Darien Powers.

"Dnes je velký den, ale máme perfektní umístění a pokud budou ostatní jezdci dělat svou práci a jejich koně projdou v pořádku veterinární prohlídkou, bude to zatraceně dobré představení," řekl.

Billův syn Wayne, čtyřnásobný olympionik v jezdectví, je jako kouč nedílnou součástí lovu na třetí australskou zlatou olympijskou medaili ve všestrannosti družstev. Druhý Billův syn Barry je členem odvolací komise pro jezdecké soutěže. Waynova žena Wicky je záložním jezdcem pro soutěže ve skocích.

Austrálie udržuje vedení, ale Británie dorovnává mezeru

17. září

Austrálie se drží ve vedení v soutěži všestrannosti týmů poté co byla v neděli dokončena drezurní zkouška, přestože Británie snížila rozdíl z původních téměř dvaceti bodů pod tři trestné body.

Austrálie, snažící se o bezpříkladné získání třetí olympijské medaile v řadě v soutěžích družstev, skončila se 112,60 body proti britským 115,20 bodu.

Spojené státy byly o dalších deset bodů na třetím místě před Francií, a ve zlatou medaili doufající Nový Zéland se posunul na páté místo.

Čtyřiadvacet ze 47 v družstvech soutěžících jezdců v neděli jelo Drezúru.. Dalších 23 jelo v neděli.

"Je to pro nás všechny hrozné právě vést ve drezúře - je to poprvé co se nám to stalo," říká australský kouč Wayne Roycroft, ale rychle dodává, že ještě není rozhodně čas na oslavy.

Angličanka Pippa Funnell, evropská šampiónka, ukázala skvělou jízdu se Supreme Rock, když získala pouze 32,0 trestného bodu.

Pomáhající pobídkou britské výzvy byl veterán Ian Stark, který nasbíral 39,20 bodu.

Funnel s pouhou jednou chybou, byla po prvním kole drezúry v neděli druhá za Australanem Andrewem Hoyem s 30,6 bodu

"Snažila jsem se získat vysoké známky ve středním cvalu a nebrala ho zpátky na letmé přeskoky, ale byl skvělý," říká Funnel(ová) ve vztahu k Supreme Rock.

Její výkon byl přesto dosažen americkou jezdkyní Karen O'Connor, jejíchž 32,60 bodu ve druhé poslední jízdě dne pomohlo protlačit Spojené státy dopředu před Francii.

Dvanáct týmů - Austrálie, Belgie, Brazílie, Francie, Německo, Británie, Irsko, Itálie, Japonsko, Nový Zéland, Španělsko a Spojené státy - spolu bojuje v soutěži všestrannosti. Část cross-country bude v pondělí a skoková část v úterý.

Všechny týmy mají čtyři jezdce, s výjimkou Španělska, které má jen tři. Tři skóre se započítávají do výsledku týmu.

Terénní zkouška soutěže všestrannosti

17. září

V soutěži všestrannosti družstev začíná být horko, když Austrálie po drezurní zkoušce vede před Velkou Británií a Spojenými státy. Terénní zkouška, která proběhne v pondělí bude mít vážný dopad na konečné pořadí.

Menežment koní v průběhu a těsně po terénní zkoušce je klíčovým pro dokončení soutěže s celým týmem. Australští jezdci mají výhodu domácího prostředí, protože jsou zvyklí soutěžit v horku a na tvrdém povrchu. Jejich dvě předešlé zlaté medaile byly získány v teplejších podmínkách než v jakých obvykle soutěží evropští jezdci.

Druhý po drezurní zkoušce, Velká Británie, má dobré umístění pro vstup do terénní zkoušky. Tým je složen z kombinace zkušených jezdců a nových členů. Veterán Ian Stark, stříbrný medailista ze Soulu, a nynější evropský šampion, Pippa Funnell, jsou v týmu spojeni s nováčky - Leslie Law a Jeanette Brakewell.

Podobně i americký tým sestává ze zkušeného manželského páru Davida a Karen O'Connor a představuje dva relativní nováčky Ninu Fout a Linden Wiesman. Zkušenost získaná na mezinárodních šampionátech O'Connorovými se ukáže jako přínos pro tým.

Francie, nyní na čtvrtém místě, je rovněž hrozbou s bývalým evropským šampionem Jean-Lou Bigotem jako základem týmu.

Terénní zkouška začíná v 9.30 před asi 50000 diváky.

Dost krmení pro koně

11. září

V jezdeckém středisku v Sydney je dostatek potravy k nakrmení koně nebo dvou. Některá potrava byla do Austrálie importována, po splnění přísných karanténních opatření a procedur, jako například ozáření, před tím než prošla přes celnici.

Většina koní ale přesto jí australskou potravu. Dodavatel potravy oznamuje, že v průměru každý kůň denně sní 6 kilogramů sena, a 5 nebo více kilogramů jádra nebo granulí, což je pro koně průměr.

Čtyřnohým atletům je denně podávána skoro tuna mrkve a 300 kilogramů jablek. Vedoucí stáje také dostal požadavek na 3 kilogramy banánů.

Nejneobvyklejší objednávka byla na "carob" boby nebo fazole, které rostou pouze na komerčně nevyužívaných místech v Austrálii a proto jsou jen těžko k sehnání.

Poslední koně dorazili do jezdeckého střediska

11. září

Družstva Austrálie, USA a Nového Zélandu v jezdeckém středisku jsou nyní kompletní, když v pondělí dorazili koně umístění v Austrálii.

Tři Novozélanďané přiletěli přímo v pondělí aby se přidali k týmu již trénujícímu v jezdeckém středisku.

Osm amerických koní pro všestrannost, kteří byli všichni dovezeni do Austrálie a splnili 14-ti denní karanténu již v polovině srpna, bylo ponecháno v tréninku v Hunter Valley v Novém jižním Walesu.

Australští koně pro drezúru a všestrannost byli dopraveni po zemi z jejich tréninkových stájí aby se přidali k jejich týmovým kolegům, kteří přiletěli ze zámoří koncem srpna. Australští skokoví koně přijeli 9. září.

Všichni tito lokálně umístění koně byli dva týdny v izolaci před opuštěním jejich tréninkových středisek, aby se zabezpečilo, že se s nimi v jezdeckém středisku neobjeví žádné obtíže.

Jordánská princezna Haya, dodatečně přijatá do soutěží ve skocích, přijede do jezdeckého střediska 18. září. Její klisna LUCILLA II je v karanténě na karanténní stanici Eastern Creek. Bude posledním koněm, který dorazí do jezdeckého střediska.

Britský skokan Skelton je po pádu v nemocnici

10. září

Britský skokový jezdec Nick Skelton byl letecky převezen k ošetření do nemocnice poté co špatně upadl na soutěži v severní Anglii.

"Zpočátku jsme si mysleli, že má zlomeninu krku (krční páteře). Nezlomil si však žádnou kost ale dostal několik ran do hlavy, takže byl ponechán v nemocnici na pozorování," řekla Carole Jackson z Wirral Borough Council, jednoho ze sponzorů soutěže.

"Skelton soutěžil s koněm Laligue, když kůň náhle prudce zastavil na překážce a shodil jezdce na zem. Skelton není zařazen do britského olympijského týmu."

Kanadští atleti prohráli odvolání proti antidopingovému testu

9. září

Dva z kanadských špičkových olympijských atletů prohráli v pátek jejich odvolání proti pozitivním antidopingovým testům a budou pravděpodobně odvoláni z účasti na hrách v Sydney.

Jezdec Eric Lamaze byl oficiálně odvolán z olympijského týmu a čelí po druhém pozitivním testu doživotnímu zákazu činnosti, řekla Kanadská jezdecká federace.

Krátce poté, co federace vydala své rozhodnutí, právní zástupce kladiváře Robina Lyonse řekl, že revizní komise Kanadského střediska pro etiku odmítla Lyonsovo odvolání proti jeho vyloučení z týmu kvůli pozitivnímu testu na anabolické steroidy.

23-ti letý Lyons, který měl zakázané chyby, postoupí případ nezávislému soudci, ale zůstává nejasné zda případ bude projednán před zahájením olympijských her 15. září. "V Robinově zastoupení dnes začínáme pracovat na odvolání," řekl reportérům právní zástupce Thomas Cooke v Edmontonu, atletově domovském městě.

32letý Lamaze, který neprošel náhodným antidopingovým testem provedeným v jeho domovské torontské oblasti koncem července, byl požádán o druhý nebo "B" vzorek jakmile výsledek prvního testu ukázal, že dříve v týdnu měl ve svém těle kokain.

Jezdecká federace prohlásila, že druhý vzorek byl také testován pozitivně, což vede k doživotnímu zákazu činnosti.

"Jsme touto novinou velice překvapeni," uvádí v prohlášení výkonný ředitel jezdecké federace Don Adams. "Činnost pro bezdopingový jezdecký sport je pro kanadskou jezdeckou federaci prioritou. Velice litujeme toho co to znamená pro Erica, který je vynikající atlet na vrcholu kariéry. Je to pro nás všechny smutný den."

Družstvo říká, že Lamaze se může odvolat. Jeho právník nebyl ihned k dispozici pro komentář. Lamaze, který se narodil matce závislé na kokainu v drsné čtvrti Montrealu a byl vychován babičkou závislou na alkoholu, byl rovněž pozitivně testován na kokain v roce 1996 a byl vyloučen ze soutěží na čtyři roky, čímž promeškal olympijské hry v Atlantě.

Vyloučení bylo později zmírněno na sedm měsíců poté co se úspěšně odvolal proti trestu, s argumenty, že používá drogy z osobních důvodů, nikoli ke zvýšení výkonu.

Brit si zlomil při pádu kotník

2. září

Britský jezdec Rodney Powell podstoupil po pádu ze svého koně operaci zlomeného kotníku a je vyřazen z účasti na olympijských hrách.

Powell, vybraný k soutěží ve všestrannosti jednotlivců, byl postižen zraněním v průběhu tréninku se svým koněm Flintstone.

Powellovo zranění zanechalo jezdeckou skupinu v pochmurné náladě.

"Celé družstvo je zklamané z toho co se stalo Rodneymu a přeje mu rychlé uzdravení," řekl zástupce britského týmu Simon Clegg.

"Je to hrozná věc co se mu stalo tak krátce před olympijskými hrami."

Pro Powella, který po vítězství v Badmintonu roku 1991 strávil valnou část zbytku dekády v potížích, je to obzvláště tvrdé.

Pak si zlomil kyčelní kost při pádu v Gatcombe Park v roce 1999, což vedlo k roku intenzivní fyzioterapie.

V průběhu toho roku zemřeli dva z jeho nejlepších koní.

"Někteří jezdci jsou šťastní, a někteří nejsou, a vypadá to, že patřím k těm, kteří nejsou," řekl tenkrát.

Všestrannost vždy přinášela vysoké riziko, ale bezpečnostní hlediska přišla velice rychle do diskuse po úmrtí pěti britských jezdců v roce 1999.

Úmrtím byli postiženi Petta Beckett, Robert Slade, Peter McLean, Polly Phillips a Simon Long, kteří byli Powellovými blízkými přáteli.

"Rád si myslím, že Simon dělal to co miloval když zemřel," řekl tenkrát Powell. "Znal riziko, ale kolik dalších špatných dní může sport přinést? Budeme říkat, že to byla náhoda nebo se budeme zabývat bezpečnostními hledisky sportu?"

Britský tým doufá, že bude představovat sport v pozitivnějším světle s pomocí jejich první zlaté medaile za jezdectví od roku 1988. Jezdectví je v zemi tradičně silným sportem, který přinesl od začátku novodobých olympijských her v roce 1896 již 45 medailí, a očekávání letošního úspěchu jsou vysoká - sledují zlepšení ve výkonech v průběhu posledních dvou let.

Založení loterie dovolilo družstvu, popisovanému Cleggem jako "dosud nejlépe připravenému opustit Anglii", cestu do Austrálie v ceně 500000 liber, tj. asi 725000 dolarů.

Britský jezdec si zlomil při pádu nohu

1. září

Britský jezdec Rodney Powell si zlomil nohu když v pátek spadl ze svého koně a nebude se moci zúčastnit olympijských her.

Mluvčí jezdeckého střediska řekla, že Powell, vybraný pro soutěže jednotlivců ve všestrannosti, si zlomil nohu během pádu ze svého koně v pátek brzo ráno při tréninkové práci.

Mluvčí řekla, že Powell byl převezen do blízké nemocnice Liverpool a měl by být operován později v pátek.

Žádné další podrobnosti nebyly hned k dispozici, ale vedení britského týmu očekává pozdější vydání stanoviska s více informacemi.

Největší přesun koní na světě

25. srpna

Největší přesun koní na světě byl úspěšně dokončen dnes v noci, kdy v Sydney bezpečně přistál poslední let s koňmi na olympijské hry.

Organizační výbor her najal Boeingy 747 od Lufthansy, který přivezl posledních 44 z 237 koní a ti byli vyloženi na letišti v Sydney.

V průběhu dvou hodin byli všichni koně bezpečně vyloženi a odesláni do jejich nového domova, kde zůstanou v karanténě do pátku 8. září.

"Jsme nesmírně potěšeni, že máme nyní celkově dokončen příjezd všech 237 koní, které organizační výbor do Austrálie na hry přivezl," řekl dnes v noci vedoucí veterinárních služeb Nigel Nichols. "Stojí za zaznamenání, že během největšího leteckého přesunu koní jsme neměli žádné vážné zdravotní, bezpečnostní nebo karanténní problémy a celý projekt byl velkým úspěchem."

Lety které přepravovaly koně, přistávaly každou noc od pondělka 21. srpna a všichni koně strávili dva týdny v karanténě ještě v zahraničí před odletem do Austrálie.

Dnešní let zahrnoval několik koní z Německa, Bulharska, Švédska, Švýcarska a Itálie.

Mezi koňmi byl i medailista z her v Atlantě 1996, drezurní zlatý medailista, Gigolo, a bronzový medailista ve skocích, obr Calvaro.

Všech 237 koní zůstane v jezdeckém středisku dokud neodletí po olympijských hrách začátkem října. Dohromady s australskými koňmi budou spojeni, včetně několika amerických vítězů, v pondělí 11. září.

Vykládání koní v Sydney

22. srpna

První velká zásilka koní dorazila v pondělí, když Jumbo Jet přivezl 45 koní, kteří byli vyloženi na letišti v Sydney.

Vzácná zásilka, oceněná na více než 40 miliónů dolarů, dosáhla svého cíle po 36-ti hodinovém letu z Frankfurtu, což zahrnuje i zastávku na dotankování v Dubaji a Singapuru.

Koně byli okamžitě vyloženi z letadla a zkontrolováni týmem veterinárních úředníků dříve než byli odvezeni kamiónem do jezdeckého střediska na západním okraji města.

"Všichni koně dorazili v dobré kondici. Byli jsme velmi potěšeni jak celá operace proběhla," řekl veteriná

Podobné články

Je jí teprve sedmnáct let. Vůbec poprvé postoupila do finále velkého seniorského závodu. A díky tomu také moderní pětibojařka Lucie Hlaváčková…

Moderní pětiboj už nikdy nebude jako dřív. Jízda na koni bude nahrazena překážkovou disciplínou. Čeští zástupci na víkendovém kongresu mezinárodní…