XVII. letní paralympijské hry Paříž 2024 opět s naší účastí

5. 9. 2024 Redakce Equichannel Autor fotek: Český paralympijský tým, Official FEI

Paralympijští sportovci z celého světa se v současné době účastní paralympijských her, které se ve dnech 28. srpna 2024 – 8. září 2024 konají v Paříži. Poprvé v historii měla Česká republika dva startující. Naši reprezentanti - Anastasja Vištálová a Vladimír Votřel – již mají své výkony v paralympijské paradrezuře za sebou.

Championship test – Para Grand Prix A – grade I

V úterý 3. září ve Versailles soutěžilo - v úžasné atmosféře, před zraky šestnácti tisíc diváků - 22 jednotlivců v individuální Para Grand Prix A – grade I. (kategorie s nejtěžším hendikepem). Osm nejvýše umístěných sportovců ze závodu jednotlivců postupuje do závodu jednotlivců ve volném stylu. Individuální Para Grand Prix Freestyle – grade I, II, III, IV, V se bude konat v sobotu 7. září.

Nejlepší výkon podal v úloze Para Grand Prix A – grade I reprezentant Lotyšska Rihards SNIKUS, který s valachem KING OF THE DANCE získal 79.167 %.

100954-img.jpg

Na druhé pozici skončila americká medailistka z Tryonu a vítězka prvního gradu na posledních paralympijských hrách v Tokiu Roxanne TRUNNELL, která s teprve sedmiletým oldenburským valachem FAN TASTICO H získala 78.000 %. Třetí místo patří dvojnásobné šampionce ze Světových jezdeckých her v Caen a v Tryonu a mistryni světa z roku 2022 Saře MORGANTI z Itálie, která s klisnou belgického teplokrevníka MARIEBELLE získala 74.625 %. Čtvrtou příčku obsadila Nizozemka Annemarieke NOBEL s DOO SCHUFRO – 72.792 %. Na pátém místě se umístila reprezentantka Singapuru Laurentia Tan s HICKSTEAD – 72.000 %. Šesté místo obsadila aktuální světová jednička Britka Mari DURWARD - AKHURST s ATHENE LINDEBJERG – 71.792 %. Sedmá skončila Italka Carola SEMPERBONI s vestfálským valachem PAUL – 71.70 %. Jako poslední do sobotního finále postoupila Australanka Stella BARTON s hanoverským hřebcem LORD LARMARQUE – 70.833 %.

Anastasja Vištálová získala se svou desetiletou oldenburskou klisnou FIRST LOVE v individuální Para Grand Prix A – grade I. krásných 67.208 % a umístila se na 14. místě. V Paříži tedy dosáhla ve velké konkurenci na lepší hodnocení, než na paralympijských hrách v Tokiu, kde sedlala oldenburského valacha Sterngreifer.

458278279_1093565362183624_2889235127933695192_n.jpg

Vladimír Vostřel získal s oldenburským valachem RUBY BEATLE 61.542% a umístil se na 20. místě.

457656899_10224989411022648_8060914764333027349_n.jpg

V gradu II se vítězkou stala reprezentantka USA Fiona HOWARD s valachem DIAMOND DUNES. V gradu III reprezentatnka USA Rebecca HART, která sedlala hanoverskou klisnu FLORATINA. V gradu IV zvítězila obhájkyně zlaté medaile z Tokia, Nizozemka Demi HAERKENS, která startovala s KWPN klisnou DAULA. V gradu V získala zlato Belgičanka Michele GEORGE s hanoverskou klisnou BEST OF 8.

Každý koho zajímá drezurní ježdění, mohl v pařížském paralympijském obdélníku najít inspiraci. Vidět totiž byla skutečně velmi pěkná drezura a výsledky naznačily, že paralympijští rozhodčí nejsou příliš ochotni tolerovat nesprávnou pozici hlavy a krku koní a projevy konfliktního chování – neklidnou hubu a nadměrné švihání ocasem. Z tohoto úhlu pohledu je proto zklamáním, že výkonům paralympijských sportovců není věnována taková mediální pozornost, jakou by si zasloužili.

Kompletní výsledky naleznete zde.

Časový harmonogram Paris 2024

Úterý 3. září: Individuální Para Grand Prix A – grade I, II, III, Medailový ceremoniál

Středa 4. září: Individuální Para Grand Prix A – grade IV, V, Medailový ceremoniál

Pátek 6. září: Týmová Para Grand Prix B – grade I, II, III, IV, V, Medailový ceremoniál

Sobota 7. září: Individuální Para Grand Prix Freestyle – grade I, II, III, IV, V, Medailový ceremoniál

Všechny informace naleznete zde.

Pár slov o parajezdectví

Parajezdectví bylo původně součástí Mezinárodní paralympijské jezdecké asociace (IPEC), ale od roku 2006 se přesunulo pod FEI (Fédération Equestre Internationale) jako jeho 8. disciplína pod názvem „Para-Equestrian". Oficiálně jsou zde zařazeny paradrezura a paravozatajství.

Paradrezura je součástí paralympijských her již od roku 1996. Umožňuje jezdcům se zdravotním znevýhodněním soutěžit v jezdeckém sportu na vysoké úrovni vedle zdravých jezdců. Je to upravená klasická drezura, hodnocená podle stejných pravidel, s výjimkou, že parajezdci mají možnost použít kompenzační pomůcky, které přesně odpovídají jejich zdravotnímu handicapu.

Mezinárodní klasifikátor (fyzioterapeut nebo lékař s osvědčením FEI Para-Equestrian) parajezdce ohodnotí a zařadí do jedné z pěti kategorií, podle které je zvolena náročnost drezurní úlohy s cílem mu umožnit optimální úspěch a fair play. Kategorie a kompenzační pomůcky jsou zapsány v mezinárodní klasifikační kartě, kterou vydává FEI (La Féderation Equestre Internationale).

Podobné články

Asi většina z nás by jako jednu z hlavních priorit pro kvalitní jezdectví jmenovala zdraví. A mobilitu. Moci se pohybovat vedle koně i na koni bez…

Ve dnech 1. - 3. 11. 2024, přivítá Česká republika dosud největší počet paravoltižních sportovců, trenérů a nadšenců, a to v rámci mezinárodního…