Závody v Borové skončily o den dříve. Kačírková a Přikrylová jsou mistryně

15. 9. 2024 Tisková informace Autor fotek: Marcel Runštuk Zdroj: Česká jezdecká federace, Equinet s.r.o.
Kristýna Kačírková
Kristýna Kačírková

Doslova v extrémních podmínkách za vytrvalého deště probíhala v sobotu parkurová část mistrovství České republiky ve všestrannosti a finále seriálu Kritérium mladých koní. Mezinárodní soutěže CCI byly v Borové po drezurní zkoušce zrušeny.

Jen díky velkému úsilí pořadatelů a odhodlání jezdců pokračovaly v Borové u Chvalšin na Českokrumlovsku až do soboty 14. září jezdecké závody Bohemia Eventing Tour 2024 v disciplíně všestrannost. 

Mezinárodní soutěže se sbor rozhodčích rozhodl ještě před zahájením druhého sportovního dne ukončit z důvodu velmi nepříznivých povětrnostních podmínek. Při vytrvalém dešti se rozvodnil místní potok a zaplavil část závodiště pro kros, který byl původně odsunut na neděli. Bylo tak jasné, že kompletní soutěž nebude možné dokončit, a tak již nemělo smysl absolvovat ani parkury.

V případě mistrovství České republiky, Kritéria mladých koní a oblastního šampionátu pravidla umožňovala soutěže vyhodnotit po dvou zkouškách, proto se po konzultaci s funkcionáři jezdci rozhodli, že chtějí ve sportovním klání pokračovat. 

Ve finále Kritéria mladých koní zvítězila mezi čtyřletými klisna Charllota po otci Heartbreak ZH z matky Samanta po Catango Z, jejíž majitelem je Miloš Dáňa a chovatelem Josef Dobeš mladší. Klisnu prezentovala v sedle Tereza Látalová a obdržela s ní 16,75 bodů. Se ztrátou 41 setin skončil druhý valach Quaid Gold s Dianou Lochmanovou a třetí byl po zisku 16,29 bodů hřebec Kannstal JH s Petrem Myškou. 

V kategorii pětiletých překročil šestnáctibodovou hranici pouze vítězný hřebec Samurai 1 sedlaný Petrem Lacinou, jenž je současně chovatelem i majitelem. Otcem koně je Quaid, matkou Santini po Scater. Na dalších příčkách skončily dvě klisny – Sonata the Arctica s Adélou Císařovou a Quo Vadis RVP s Dianou Lochmanovou. 

Soutěž šestiletých ovládl valach Moony Rain se ziskem 15,67 bodů. Jde o potomka hřebce Guidam Sohn z matky Pelagie For Life po Rainbows For Life. Chovatelkou je Aneta Kočovská a majitelkou Gabriela Slavíková, která jej v soutěži sama prezentovala. Druhý byl se ztrátou 47 setin valach Corneritas, jenž startoval ve dvojici s Miroslavem Trundou. Třetí příčka patřila klisně Diwa s Marií Smolíkovou. 

V mistrovské soutěži starších juniorů nastupovala do sobotního parkuru Magdalena Novotná s klisnou Avelange ze čtvrté pozice, ale jelikož třetí umístěná klisna La Damon s Kristýnou Přikrylovu neodstartovala, tak se i díky bezchybné jízdě posunula na bronzovou příčku. Přikrylová však do druhé zkoušky nastoupila na klisně Manon 7, s níž po drezuře vedla. Jelikož na parkuru dovezla do cíle nulu na bodovém kontě, tak věděla, že jí již nikdo titul vzít nemůže. Stříbro uhájil Marek Pokorný sedlající valacha Lancome de Bellrose, jelikož ani on nezaznamenal žádnou penalizaci. 

„Je to pro mě něco neskutečného, protože tato klisna začala se všestranností až letos. Musím poděkovat hlavně Jaroslavu Hatlovi, který na tom má obrovskou zásluhu, protože klisnu připravil, jak nejlépe mohl. Drezury jsem se trochu obávala, jak bude klisna reagovat na aktuální podmínky, ale zvládla to na jedničku. Od parkuru jsem trochu nevěděla, co čekat. Podmínky nebyly jednoduché, ale čekala jsem to ještě horší. Rodina Kamírova odvedla výbornou práci a povrch byl s ohledem na ty podmínky super. Jen mě mrzí, že se nemohl uskutečnit kros, protože je to má oblíbená část. Jsem však ráda, že alespoň parkury proběhly,“ shrnula po slavnostním vyhlášení výsledků Kristýna Přikrylová.

Žádné velké překvapení se nekonalo ani v mistrovském klání jezdců do 25 let. Na překážkách chybovala pouze Anna Balcarová na valachovi Magnolia Double Diamond, ale před Adélou Zemanovou s valachem Jowil Son měla dostatečný náskok, díky němuž se mohla později radovat z bronzové medaile České jezdecké federace. Stříbro získala Tereza Kusá s valachem Quantos Mer a vedení si udržela Kristýna Kačírková startující s valachem Diadém 2. 

„Bylo to náročné hlavně kvůli počasí. Spíš jsme bojovali s nepříznivými podmínkami než mezi sebou. V drezuře jsme měli nějaké chyby v zastavení a couvání, ale za zbytek jsme dostali vysoké známky, takže jsem byla spokojená. Upřímně jsem nevěřila, že by se kros mohl uskutečnit, ale že v sobotu odskáčeme parkur, to jsem doufala. Nechtěla jsem jet moc dopředu, ale vyšlo to. Bylo to nakonec lepší než původní očekávání. Koně to zvládli, také bojovali, i když kolbiště byla jedna velká louže,“ zhodnotila na závěr Kristýna Kačírková.

Patnáctiminutový sestřih z průběhu mistrovství České republiky ve všestrannosti starších juniorů a jezdců do 25 let odvysílá Česká televize na programu ČT Sport ve čtvrtek 19. září od 22:00 hodin. 

Podobné články

Národní hřebčín Kladruby nad Labem zve všechny příznivce starokladrubských koní na výkonnostní zkoušky starokladrubských klisen, které se konají 17.…

V areálu Hřebčína Galatík Lebedov se dne 21. září bude konat jubilejní dvacátá výstava moravského teplokrevníka a spřízněných plemen koní s rakousko…