Cukry jako zdroj úzkosti a hyperaktivity?
Může ovlivnit krmná dávka s vysokým obsahem škrobu funkci a výkon tlustého střeva? Má potenciál působit problémy v ose střevo-mozek?
Když jsem studovala postgraduál na Virginia Tech, oslovil mě můj tutor s nabídkou potenciálních výzkumných projektů. Z možností, které se nabízely, mě nejvíce zaujala problematika hodnocení dopadu krmné dávky s vysokým obsahem tuků na zdraví a chování koní. Je možné, že koně budou méně aktivní/reaktivní, když v jejich krmné dávce budou kalorie z obilovin nahrazeny kaloriemi z tuků? Univerzitní fakulta zaznamenala názory jezdců, kteří tvrdili, že jejich koně byli klidnější, když jejich krmná obsahovala tuk jako primární zdroj energie. Tuto teorii podpořily i výsledky několika studií provedených na dospělých koních a také odstávčatech (Holland, Kronfeld a Meacham, 1996; Holland et. al, 1996).
Také v dalších, novějších studiích vědci hodnotili vliv výživy na chování. Ve studii z roku 2019 Bulmer a kolegové hlásili změny v mikrobiotě tlustého střeva (tlusté střevo se u koní dělí na slepé střevo, tlusté střevo a konečník) u poníků krmených stravou s vysokým obsahem škrobu. Poníci byli také ostražitější, nervóznější a reaktivnější v nových situacích a jejich srdeční frekvence byla zvýšená ve srovnání s poníky, jejichž krmná dávka obsahovala vysoký podíl vlákniny. Destrez a spol. získali srovnatelné výsledky ve studii z roku 2015; koně krmení stravou s vysokým obsahem škrobu vykazovali střevní nepohodlí. Zaznamenány byly i negativní projevy chování a zvýšený stres ve srovnání s koňmi na dietě s nízkým obsahem škrobu.
Existuje několik teorií, proč diety s vyšším obsahem vlákniny a/nebo tuků a nižším obsahem stravitelnějších sacharidů mohou ovlivnit chování. Koně na dietě s vysokým obsahem stravitelných sacharidů jsou náchylní k žaludečním vředům (EGUS – equine gastric ulcer syndrome) a acidóze tlustého střeva. K acidóze tlustého střeva může dojít, pokud se přebytečný, nestrávený škrob dostane z tenkého střeva do střeva tlustého. Škrob je v tlustém střevě fermentován mikroorganismy střevní flóry. Pokud krmná dávka obsahuje velké množství nestrukturálních sacharidů, začnou přebytečné škroby v tlustém střevě vytvářet kyselinu mléčnou, což vede k prudkému poklesu pH (pod pH 4) a tedy zvýšení kyselosti – acidóze. Mezi příznaky tohoto stavu patří snížená výkonnost, nechutenství, průjem a mírné kolikové obtíže.
Strava s vysokým obsahem škrobu může také negativně ovlivnit mikrobiální populaci tlustého střeva, což může způsobit problémy s osou střevo-mozek (GBA, gut-brain axis), tedy enterickou nervovou soustavou (ENS). Gastrointestinální trakt uvolňuje přibližně dvacet různých hormonů, včetně několika neurotransmiterů. Poruchy uvolňování těchto hormonů mohou být příčinnou změn chování, včetně hyperexcitability (zvýšené dráždivosti).
Glukóza je cukr, který snadno prochází hematoencefalickou bariérou, která vytváří přechod mezi mozkovými kapilárami a mozkovou tkání. Zvýšené hladiny glukózy pozorované u koní konzumujících stravu s vysokým obsahem škrobu jsou proto spojeny se zvýšenou produkcí dopaminu. Zvýšená hladina dopaminu může vést k excitovanému vědomí nebo hyperexcitabilitě. Koně na dietě s vyšším obsahem vlákniny a/nebo tuku vykazují konzistentnější a nižší hladiny glukózy v krvi.
Výzkum toho, jak může výživa ovlivnit chování a proč, dále pokračuje. Dietetické změny ve stravě, bez ohledu na trénink a management, úzkostného koně ale nevyléčí. Je to jen jedna část rovnice. Pro některé koňské atlety, jako jsou plnokrevní dostihoví koně, kteří potřebují rychle doplňovat zásoby glykogenu v kosterním svalstvu, je krmná dávka s vyšším obsahem škrobu prospěšná.
Rozhodnutí o přechodu na krmnou dávku s nižším obsahem „cukru“ byste tedy měli učinit až po konzultaci s vaším veterinářem nebo kvalifikovaným odborníkem na výživu koní. Čerpat informace můžete samozřejmě i z relevantních odborných zdrojů.
Při sestavování krmné dávky je důležité se ujistit, že splňujete a nepřekračujete kalorické požadavky svého koně. Přidání tuku do krmné dávky bude vyžadovat snížení zdrojů rozpustných sacharidů. Nezapomínejte, že nahradit jeden kilogram krmiva jiným kilogramem krmiva nemůžete. Kilogram tuků obsahuje více než dvakrát tolik kalorií než kilogram sacharidů. Pamatujte také, že všechny dietní změny by měly být také prováděny postupně a pomalu, ideálně v průběhu asi dvou týdnů. Trávicí systém potřebuje čas, aby se mohl změnám přizpůsobit. Průjem a změna struktury výkalů naznačují, že přechod probíhá příliš rychle.
Zdroje:
Holland, J.L., D.S. Kronfeld and T.N. Meacham. 1996. Behavior of horses is affected by soy lecithin and corn oil in the diet. J. Anim. Sci. 74:1252-1255.
Holland, J.L., D.S. Kronfeld, R.M. Hoffman, K.M. Greiwe-Crandell, T.L. Boyd, W.L. Cooper and P.A. Harris. 1996. Weaning stress is affected by nutrition and weaning methods. Pferdeheilkunde 12(3):257-260.
Bulmer, L.S., Murray, J., Burns, N.M. et al. 2019. High-starch diets alter equine faecal microbiota and increase behavioural reactivity. Sci Rep 9, 18621 https://doi.org/10.1038/s41598-019-54039-8
Destrez, A., Grimm, P., Cezilly, F., and Juilland, V. 2015. Changes of the hindgut microbiota due to high-starch diet can be associated with behavioral stress response in horses. Physiol & Behav. 149:159-164.
Článek byl publikován na webu The Horse.com.
Výsledky dalších studií, kterým jsme se na toto téma na Equichannelu věnovali, naleznete i zde.
Galerie
„Botičkářka“ Romana Dlouhá: Ještě před pár lety takové možnosti, jaké jsou dnes, nebyly
Nejstarší ochranou kopyt byly lýkové hiposandály používané v antickém Římě, které se ke kopytu přivazovaly. Od té doby metody ochrany kopyt koní…
Pokud dojde na diskusi týkající se odměňování a chválení nervózních a vystrašených koní, pak se tábory ve svých názorech prakticky vždy zásadně…