Moravský teplokrevník: Vítěz „Velké pardubické steeplechase“ z kmene Furioso

27. 6. 2013 Marie Urbanová Autor fotek: archiv SCHPMT: Dr. Ing. F. Lerche, MVDr. V. Sixta, E. Wolná

Již jsme si ukázali, že předchůdci plemene moravský teplokrevník mají za sebou bohatou sportovní historii v různých disciplínách. Pro někoho možná nepředstavitelná věc, ale zástupci kmene Furioso vítězili dokonce i v dostizích!

Bezesporu nejúspěšnějším zástupcem linie Furioso XIII - Rad. byl, co do výčtu kvalitních Furioso XIV, nar. 1933sportovních koní, další pohořelický odchovanec, plemenný hřebec Furioso XIV - pohořelický /173 Furioso XIII-2 (viz obr. 1), který se narodil v roce 1933 v Zemském hřebčíně Pohořelice po 259 Furioso XIII-3, jenž působil pod jménem Furioso V-W v kladrubském hřebčíně, z 21 Slavata (po Slavata xx). Bábou byla 53 Toborzó (po Toborzó xx) a prabábou 26 Antonius (po Antonius xx). Potomstvo Furiosa XIV sbíralo úspěchy jak na dostihových drahách, tak i ve všech disciplínách jezdeckého sportu.

Nejznámějším synem byl 19 Furioso XIV-52 (sportovním jménem Vítěz), který se narodil v roce 1948 v Hostouni ze Selekta xx (po Corvus z Tosca). Tento hřebec dokázal v roce 1955 zvítězit v našem nejtěžším překážkovém dostihu „Velké pardubické steeplechase" a později byl zařazen do chovu jako Furioso XXVII. Působil v Motešicích a Topolčiankách.

Dalším úspěšným synem Furiosa XIV na dostihové dráze byl 4/48 Furioso XIV z klisny Záštita, který zvítězil v „Májové ceně" a „Ceně Normy" v Bratislavě, a Humor z klisny Zvěst, vítěz „Ceny domu armády" ve Velké Chuchli. Na parkurových kolbištích vynikla Kosa z kořistní východopruské klisny Valaška, která dosáhla výkonnosti stupně „T", zvítězila na „Mistrovství ČSR" žen v roce 1958 a byla třetí na „Mistrovství ČSR" mužů v roce 1960. Dalším úspěšným skokovým koněm byl Guliver, který byl třetí na „Mistrovství ČSR žen". Na drezurním obdélníku byl zase úspěšný Letec z kořistní trakénské klisny Běla, který byl v roce 1957 členem družstva, jež se na MČR umístilo jako třetí. Ve všestrannosti vynikl Humor, který se umístil na MČR jako třetí a byl rovněž úspěšný ve skocích.

48 Furioso XIV - 27, nar. 1957Potomci Furiosa XIV byli i výhodným vývozním artiklem a s úspěchem sportovali v zahraničí. Valach Úkaz z 334 Korda byl prodán do Švýcarska, kde úspěšně sportoval ve všestranné způsobilosti a účastnil se mezinárodních soutěží. Potomstvo hřebce Furioso XIV bylo úspěšné i v chovu a jeho synové i dcery spolehlivě předávali dál jak skokové schopnosti, tak drezurní předpoklady. Jeho syn 48 Furioso XIV-27 (viz obr. 2) z 358 Tulák (po Tulák xx), dal potomstvo s výkonností ve skocích stupně „ST", které dosáhl valach Cedr a také klisna Sáva ze Svita. Další výkonné dcery byly klisny Jiskra a Sunorra, které startovaly na úrovni „S". Druhá jmenovaná klisna dala i potomstvo na stejné úrovni.

Potomstvem vynikly i klisny 575 Furioso XIV (Aroma) - skoky „S", Garda - skoky a drezura „S" a JM 1844 Chuť skoky „T". Klisna JM 1844 Chuť z matky po Przedswit IX dala dvě vynikající dcery, a to Chůvu po Sahib I-A, která dosáhla vlastní výkonnosti ve skocích „T", a Oravu po Orkán xx, která měla též skokovou výkonnost „T" a potomstvo s výkonností „ST" ve skocích a „L" ve všestrannosti. Syn Furiosa XIV-27, 2130 Furioso Kunín narozený v roce 1972 z JN 1456 Věra (po Nonius XXXIX) dal také mnoho sportovně úspěšných potomků, kteří dosáhli výkonnosti v drezuře „T", ve skocích „ST" a ve spřežení „T". Patří k nim Cilka, Jíva, Tamara, Varieta, Zora a další.

Furioso XIV - pohořelický se velmi dobře uplatnil i jako otec matek. Dal výbornou 203 Trnku, která měla potomstvo se sportovní výkonností ve skocích „ST" a její dcera Trněnka, po plnokrevném Varinovi, dala potomstvo s výkonností v drezuře „T", skoky „ST", a její syn Tristan po Diktant III-K, který byl později zařazen do chovu jako Diktant slatiňanský, dosáhl ve všestrannosti výkonnosti stupně „T".

Nejúspěšnějším vnukem Furiosa XIV byl drezurní kůň Ivo po 20 Furioso XIII z klisny zemského chovu, devítinásobný mistr ČSR a účastník Olympijských her v roce 1960, kde se umístil jako čtrnáctý.

Chema, obl. přebor 1967Úspěšnou dcerou Furiosa XIV byla také klisna 406 Furioso XIV (Gůrka), která zařadila do chovu plemenného hřebce Duellano I-A, který se mohl pochlubit celou plejádou sportovně úspěšných koní. Klisny Velmíra, Turbína, Uranie a Unce dosáhly výkonnosti až do stupně „T"a jejich potomstvo „ST". Nejúspěšnější dcerou Duelana I-A byla klisna Garta, která se s Jiřím Pecháčkem zúčastnila OH v Barceloně a dosáhla ve skocích výkonnosti stupně „TT". Garta byla úspěšná i jako matka. Její syn, plemenný hřebec 526 Hugben (Garet) po Hugben II, měl vlastní výkonnost ve skocích „ST" a v drezuře „L". Dcera 42/159 Galia (po 3227 Konzulent), měla vlastní výkonnost ve skocích stupně „T". Také další dcera Gartana dosáhla výkonnosti stupně „ST" ve skocích.

K linii Furioso XIII náležela i klisna Chema (viz obr. 3), po Furioso Žalud z Miluše po Furioso Kaman, která pocházela ze zemského chovu. Původně byla zakoupena Státním statkem Hlučín jako tažný kůň a následně dokázala s Evou Wolnou na mistrovství ČSR ve skocích jednou zvítězit a jednou se umístit jako druhá. V drezuře byl úspěšný další zástupce zemského chovu valach Coral po Furioso Charvátský, z matky Nina.

Po prázdninách vyzpovídáme jezdkyni Evu Wolnou, která sedlala nejednoho Furiosa.

Informace byly získány z:

1) Nejvýznamnější plemeníci v chovu českého teplokrevníka - Vlastimil Sixta.
2) Chov koní v Československu - J. Dušek a kolektiv.
3) Vývoj chovu koní v Čechách, na Moravě a na Slovensku - Drahoslav Misař.
4) 20 let mistrovství republiky v jízdě na koni - Přemysl Neumann a Zdeněk Vilimovský.
5) 75 let jezdectví v ČSSR - Přemysl Neumann a Zdeněk Vilimovský.
6) Programy jezdeckých soutěží z let 1961 až 1976 z archivu Evy Wolné.
7) Přehled sportovních koní v ČR - ČJF.
8) Jezdecký sport v České republice - ČJF.
9) Informace poskytli také pamětníci:

  • Ing. Stanislav Hošák,
  • Ing. Antonie Pellarová,
  • Eva Wolná,
  • Miroslav Nákelný.
Podobné články
František Lamich s Aresem

Letos 8. července by František Lamich oslavil sté narozeniny. Celý jeho život byl nerozlučně spjat s koňmi a později také s jeho milovaným…

Když jsem před pár lety začala dělat rozhovory o koních s našimi předními jezdci, bylo mi líto, že už nikdy neudělám rozhovor s Jirkou Lamichem,…