Moravský teplokrevník: Linie Catalin, vhodná nejen pro voltižní sport

28. 10. 2013 Marie Urbanová Autor fotek: archiv SCHPMT - archiv MZLU Brno, Jana Fatěnová

Nejznámějším zástupcem linie Catalin v dnešní době je plemenný hřebec Catalin IV-33 s vynikající voltižní kariérou. Catalinové však, jak se dočtete v článku, byli dobří i v jiných disciplínách.

CatalinZakladatelem této linie je anglický plnokrevník Catalin, po Frileux III z matky Cherry narozený ve Francii, zakoupen v roce 1937 pro potřeby vojenských hřebčínů.

V chovu zanechal tři syny. Byli to 567 Catalin-5, Catalin-K a plnokrevný Olin. Potomstvo plnokrevného Catalina bylo velmi úspěšné na dostihových drahách. Za všechny lze jmenovat Čitu, Tatrana, Kaštana a Olina.

Sapiens-KPosledně jmenovaný hřebec Olin byl zařazen do teplokrevného chovu a jeho pravnuk Sapiens-K, po otci Sírius z matky po Przedswit XIII-K, dosáhl v drezuře výkonnosti stupně „T", sedlala ho M. Habásková.

Nejúspěšnějším potomkem plnokrevného Catalina byl Catalin-K /174 Catalin 5, ryzák narozený v roce 1941 v Kladrubech nad Labem. Matka Catalina-K, klisna 439 Gidran, je dcerou pepiniéra Gidrana-K, který nemá ve svém rodokmenu jinou krev nežli arabskou a také tento hřebec byl nejtypičtějším gidranem, který kdy působil v hřebčíně v Kladrubech n. Labem. V chovu Catalin-K zanechal dva plemenné hřebce - pokračovatele linie Catalin I-Mot./ 407 Catalin-10 a plemenného hřebce 195 Catalin.

LetkissCatalin I-Mot. narozený v roce 1955 v Motešicích z 282 Gidran III-4 (po Gidran III - Wies.) byl sám úspěšným sportovním koněm, ale na Slovensku se prosadil zejména jako otec sportovních koní. Jeho potomky byli špičkoví skokoví koně, kteří se prosazovali i v mezinárodním sportu - Letkiss z matky po Jánošík, Rip Corby z matky Gratulacia a Caravella z matky po Furioso XV. Na Moravě se zase narodili ve skokovém sportu úspěšní Carawel z matky po Shagya XV a Safír z matky po Furioso XVIII, který s K. Kolafou zvítězil v parkuru stupně „T" ve Weidenu, obsadili 2. místo na „GP Bratislava", 4. místo na MČSR v Karlových Varech atd. Safír byl jedním z našich nejlepších špičkových koní, kandidát na OH 1980 v Moskvě.

V 70. letech 20. století tvořili tito koně páteř československé reprezentace. V dobách působení Catalina I-Mot. na Moravě byli po něm zařazeni 2 synové do zemského chovu, kteří však takové úspěchy neměli (2121 Catalin hrušovanský, 2206 Catalin litobratřický). V přehledu ČJF Catalin I dosahoval po celá devadesátá léta 20. století velmi dobrého hodnocení (0,062 ASH) jako otec matek sportovních koní.

Catalin I MT/ 2815 Catalin IV-33V Čechách a na Moravě je nejznámějším sportovním koněm tohoto kmene Catalin I MT/ 2815 Catalin IV-33 narozený v roce 1990 v hřebčíně v Motešicích po Catalin IV-Mot., z 808 Furioso XLVI. Matka přísluší k pohořelické linii založené hřebcem 34 Furioso XIII-19. Hřebec absolvoval zkoušky výkonnosti v roce 1994 v Motešicích, kdy za typ byl hodnocen 8,9 body, zevnějšek 8,7 a výkonnost 8,1 b., tř. Elita.

Catalin IV- 33 je vynikajícím voltižním koněm. Ve své kariéře se zúčastnil mnoha voltižních závodů po celé Evropě. Na evropských a světových šampionátech v Římě, Nitře, Mannheimu a Poznani se umístil vždy v první desítce v kategorii jednotlivců. Na světových Jezdeckých hrách ve španělském Jerezu v roce 2002 se zasloužil o 6. a 9. místo tlumačovských jednotlivců Petra Eima (6. ) a Jakuba Dujíčka (9.). V roce 2008 se zúčastnil ME a MS v Brně, kde reprezentoval Českou republiku. Do chovu byl zařazen v r. 2002.

Dále nás čeká shagya a jeho sportovní stopy.

Informace byly získány z:

1) Nejvýznamnější plemeníci v chovu českého teplokrevníka - Vlastimil Sixta
2) Chov koní v Československu - J. Dušek a kolektiv
3) Vývoj chovu koní v Čechách, na Moravě a na Slovensku - Drahoslav Misař
4) 20 let mistrovství republiky v jízdě na koni - Přemysl Neumann a Zdeněk Vilimovský
5) 75 let jezdectví v ČSSR - Přemysl Neumann a Zdeněk Vilimovský
6) Programy jezdeckých soutěží z let 1961 až 1976 z archivu Evy Wolné
7) Přehled sportovních koní v ČR - ČJF
8) Jezdecký sport v České republice - ČJF
9) Informace poskytli také pamětníci:

  • Ing. Stanislav Hošák,
  • Ing. Antonie Pellarová,
  • Eva Wolná, Miroslav Nákelný.
Podobné články
František Lamich s Aresem

Letos 8. července by František Lamich oslavil sté narozeniny. Celý jeho život byl nerozlučně spjat s koňmi a později také s jeho milovaným…

Když jsem před pár lety začala dělat rozhovory o koních s našimi předními jezdci, bylo mi líto, že už nikdy neudělám rozhovor s Jirkou Lamichem,…