MUDr. Karol Hollý vstupuje do Dvorany slávy

20. 9. 2002 Helena Görnerová Autor fotek: archiv KH

Sdružení Equichannel.cz se rozhodlo do letošní Dvorany slávy uvést neúnavného propagátora koní, trpělivého učitele jezdecké veřejnosti a především člověka s otevřenou myslí v přístupu ke koním, MUDr. Karola Hollého.

MUDr. Hollý působí řadu let jako primář psychiatrické léčebny v Hronovcích. V 60. letech začínal jako parkurový jezdec, poté se věnoval drezúře. Jako první v ČSSR začínal s agroturistikou a podílel se na přípravě a založení westernového a vytrvalostního ježdění u nás.

Zhruba deset let se věnuje hipoterapii; při nemocnici v Hronovcích provozuje nejvyspělejší hipoterapeutické středisko na Slovensku, které již několik let školí pracovníky pro tento obor. V loňském roce začal též s novou formou sportu handicapovaných - parawesternem, se zaměřením především na disciplínu trail, jejíž provádění a hodnocení konzultuje s oficiálními rozhodčími. Jeho snahou je přiblížit handicapovaným i další odvětví jezdeckého sportu.

Již před příchodem dnes tolik populárních metod přirozené komunikace s koňmi používal a prosazoval ve vztahu k nim zacházení, vycházející z jejich přirozeného chování a instinktů. Na toto téma vydal i vlastní videokazetu o přípravě mladého koně.

V roce 1985 začínal Karol Hollý s vytrvalostním ježděním na Slovensku a od chvíle, kdy prošel 1500 km v sedle po bezmála desítce slovenských a moravských hor, mu tato disciplína učarovala nadobro. I dnes rád absolvuje 80km distanční dostih.

Své hluboké znalosti a získané zkušenosti zpracoval do několika knih, které ve své době otevřely cestu k neznámému mnoha rekreačním i sportovním jezdcům: "Máte doma koníka?", "Jazdecká turistika", "Westernové jazdenie", "Konské maratóny - Vytrvalostné jazdenie" a s Dr. Hornáčkom monografii "Hippoterapia".

Karol Hollý si ocenění nás všech plně zaslouží za svůj přínos v mnoha oblastech chovu koní a jezdectví, kdy často vykonával průkopnickou práci a pomohl tím k jejich rozvoji a rozšíření. Především ale oceňujeme jeho ochotu předávat nezištně vlastní zkušenosti dále, a to i pomocí moderních komunikačních technologií.

Příbuzné články:

Podobné články

Nejstarší ochranou kopyt byly lýkové hiposandály používané v antickém Římě, které se ke kopytu přivazovaly. Od té doby metody ochrany kopyt koní…

Vladimír Votřel začátkem září reprezentoval Českou republiku na paralympijských hrách v Paříži. Jaké to bylo? Být mezi nejlepšími? Setkat se s…