Lukáš Létal: léta jezdecké dřiny a odříkání

27. 9. 2012 Stanislava Uhlířová Autor fotek: archiv autorky

Ve dnech 21. - 23. září 2012 se konala v Polsku ve městě Strzegom Národní soutěž všestrannosti, kde Českou republiku úspěšně reprezentoval také MUDr. Lukáš Létal, na kterého bych ráda upozornila příznivce EQUICHANNELu i soutěží všestrannosti.

Ráda bych Lukášovi popřála i já prostřednictvím EQUICHANNELu: Lukáši, gratuluji a přeji hodně štěstí a dalších jezdeckých úspěchů.Svůj dětský sen o vlastnictví koně si tento sympatický zubař splnil ve třetím ročníku studia vysoké školy, kdy za své skromné úspory z předčasně zrušeného stavebního spoření koupil valacha jménem Vigo. Tady se projevil naplno Lukášův jezdecký talent, když koně z levné kategorie bez soutěžních úspěchů a s problémovou povahou dovedl s podporou partnera Václava Žižky až do parkuru stupně S. Dalším vlastním koním, kteří postupně přicházeli a odcházeli, se začal věnovat už na vlastním statku, který vybudovali s Václavem ze starší usedlosti v Bříšťanech, kde také založili JK Viktoria Bříšťany.

Lukáš LétalV roce 2002 zakoupili ročku plemene slovenský teplokrevník jménem Innocenta. Jako dcera předčasně uhynulého plemeníka Ibiška je chovatelsky cenná, a tak byla pouze obsednuta a připuštěna. Po narození klisničky Quinty prošla výcvikem a v roce 2007 se zúčastnila své první soutěže - nepříliš úspěšně. Innocenta má problematickou výbušnou povahu, tak s ní práce nebyla právě jednoduchá, přesto s ní Lukáš absolvoval řadu parkurů (výsledky zde).

Významný posun v jezdeckém přístupu ke klisně znamenala Lukášova roční spolupráce s rakouskou trenérkou Claudií Benedela, která využívá i metod „légereté" Philippe Karla.

Ve skákání Lukáše trénoval zpočátku Jindra Kasal, loni trénoval pod vedením Ing. Ludvíka Jandourka a od prvopočátku svoje jezdecké postupy konzultuje s Václavem Žižkou, který je sám zdatným jezdcem a má na výcviku Innocenty velkou zásluhu.

Lukáše vždy lákala všestrannost více než samotné parkury a Innocentu si vybral jako partnera pro tento druh soutěží. Tvrdou práci na zvelebování statku završili Václav s Lukášem v roce 2009 výstavbou vlastní jezdecké haly a výcvik koní tak mohl být efektivnější.

Léta jezdecké dřiny a odříkání Lukáš zúročil na závodech v Polsku, kde obsadil třetí příčku s bodovým ziskem 61,7, tedy pouze s tříbodovou ztrátou za národním reprezentantem Polska na LOH 2012 Arturem Spolowiczem (58,9 bodů), který v soutěži zvítězil.

Výsledková listina zde: http://www.vsestrannost.cz/vysledky/2012/strzegom5/strzegom3.pdf

Ráda bych Lukášovi popřála i já prostřednictvím EQUICHANNELu: Lukáši, gratuluji a přeji hodně štěstí a dalších jezdeckých úspěchů.

Stanislava Uhlířová

Podobné články

Martinu Slukovou Niederlovou jste ve společnosti jejích shagya arabů už v rámci doprovodných programů různých akcí a výstav určitě viděli. Proč dala…

Mezinárodní soutěž tradičních zápřeží 2023 v Kroměříži - 1. místo v kategorii pony, celkové 3.místo a nejlepší český výsledek

Jana Ondřejová je s chovem shetland pony v České republice pevně provázána. Je dlouholetou úspěšnou chovatelkou, aktivní posuzovatelkou s potřebnou…