Ing. Milada Barešová vstupuje do Dvorany slávy

20. 9. 2001 Redakce

Za sdružení Equichannel.cz jsme se rozhodli na výstavě Kůň 2001 v Lysé nad Labem ocenit Ing. Miladu Barešovou za neúnavnou propagaci jezdectví v ČR. Je nám velkou ctí a radostí ocenit člověka, který nás zaujal nejen svým velikým rozsahem znalostí o koních, ale i neskutečnou obětavostí a skromností a v neposlední řadě láskou ke koním.

Paní Milada Barešová jako dítě patřila k těm, které se po svezení na "koníčkovi" orajícím na poli ani nechtějí umýt a hnědé barvě neřekla jinak než koňská. Vystudovala střední ekonomickou školu v Turnově a přijala umístěnku do Skloexportu v Liberci.

V 18 letech se jí splnil velký sen - být s koňmi, naučit se jezdit, naučit se o ně pečovat. V roce 1966 se přihlásila na dlouhodobý trenérský kurz v hřebčíně Albertovec. Nastoupila do hřebčína k remontám a kurz se natáhl na dlouhých 12 let, během kterých měla možnost pracovat s koňmi pod vedením lidí takových jmen jako pl. Havel, Erich Režnar a Karel Lamich. Měla tak možnost nasbírat velké množství nenahraditelných zkušeností, ale sama chtěla ještě víc - oficiální vzdělání v oboru.

Přihlásila se na dálkové studium Vysoké školy zemědělské a v roce 1977 začala se studiem. Své studium úspěšně ukončila závěrečnou prací na téma: "Vliv a uplatnění hřebce Quoniam na polokrevné stádo". Vzhledem k nabytému vzdělání začala pracovat na Plemenářské správě.

V roce 1982 moderovala své první závody v Sobotce. Tenkrát ani netušila, že je to začátek něčeho nového. Ale ozval se první pořadatel závodů, druhý pořadatel přehlídky, třetí... A v současné době tráví Milada Barešová takřka veškeré víkendy s mikrofonem v ruce. Zájem je veliký, vždyť její nevyčerpatelné znalosti o koních kombinované s kultivovaným hlasem nemají v ČR konkurenta.

Moderovala Slavnosti koní Kinských v Chlumci nad Cidlinou, pětkrát v Lysé nad Labem na výstavě Kůň, na výstavě v Pardubicích Koně a její oblíbenou akcí je každoroční Náchodská přehlídka chovatelů koní.

Sama o sobě říká, že je věčný idealista a optimista. A tak nezbývá než popřát hodně zdraví i toho optimismu do dalších let a nám návštěvníkům koňoakcí více takových osobností.

Příbuzné články:

 

Podobné články

Nejstarší ochranou kopyt byly lýkové hiposandály používané v antickém Římě, které se ke kopytu přivazovaly. Od té doby metody ochrany kopyt koní…

Vladimír Votřel začátkem září reprezentoval Českou republiku na paralympijských hrách v Paříži. Jaké to bylo? Být mezi nejlepšími? Setkat se s…