Alena nazouvá boty koním

25. 3. 2015 EQCH redakce Autor fotek: archiv Aleny Vostatkové

Když se vysloví jméno Alena Vostatková, jistě vám všem hned naskočí Boty-pro-koně.cz. Čím se Alena zabývá, už asi všichni víme, nás však zajímalo, jaká vlastně byla její cesta ke koním a jak se ke své práci dostala. Jak se to stane, že začne koním nazouvat boty a "zvrhne se to" v regulérní práci...

My v redakci EQUICHANNELU víme, že každý jednou nějak začínal. A také víme,že zajímaví lidé za sebou mají zajímavé osudy. Budeme vás proto v našem nepravidelném seriálu seznamovat s těmi, kterým se koně stali povoláním. Budeme se bavit o naplnění jejich očekávání i o jejich koňském životě. A nebudeme rozlišovat mezi profesemi, protože i ten, kdo vede obchod, je člověk s příběhem. Pojďte se tedy inspirovat příběhy druhých...

Kdy ses vlastně dostala ke koním?

Koně mě zajímali už jako malé dítě. Ve školce jsem je neustále kreslila a doma jsem měla hned celé stádo koní pro barbíny :-)

Alena při práciKe koním mě pak přivedl můj otec, když mi bylo asi 6 let. Začali jsme jezdit na ranč a na vyjížďky do přírody, vždy pro mě měli připraveného velmi klidného rezavého valacha, jmenoval se Dominik a byl to „můj" první kůň. Od sedmi let jsem začala navštěvovat menší rodinný ranč, kde jsme jako děti trávili víkendy prací u koní a za odměnu ježděním. Byly to krásné roky a moc ráda na ně vzpomínám. Koně byli a jsou mojí životní cestou, velkou zálibou a postupem času se stali mojí profesí.

Dnes mám doma dva koně ‒ 21letého anglického plnokrevníka v důchodu a 16letou klisnu haflinga. Špatný zdravotní stav mého milovaného Sigiho mě vedl ke studiu bosého trimu, to právě on byl mým prvním krokem kupředu.

Bohužel i vzhledem k nedostatku času je pro mě jezdectví jako takové docela těžké. Nepovažuji se za dobrého jezdce a mám v tomto směru velké mezery. Své koně tedy chovám pro radost z jejich přítomnosti :-). Chováme je v systému paddock paradise, kde denně nachodí 10 km, takže nemusím mít obavy z nedostatku pohybu.

Takže žádné překvapení, že jsi nakonec u koní zakotvila navždy :-) Jak ale došlo na ty boty?

Tak přímé to nebylo, měla jsem delší pauzu. A pak jsem se v roce 2008 vrátila ke koním. Jak už jsem řekla, pořídila jsem si valacha Sigiho, u kterého jsem si začala všímat problémů, a to nejen s kopyty. U nás tehdy dostupné informace a metody nevedly k úspěšnému vyřešení, a tak jsem se o kopytní problematiku začala zajímat sama. Objevila jsem metodu přirozeného trimu, kterou přinesl a plně zdokumentoval Jaime Jackson. Metoda má více jak 30letou tradici a úspěšnou praxi. Zapsala jsem se tedy do jeho školy AANHCP a začala se učit. V roce 2009 jsem studia úspěšně zakončila a stala jsem se jediným certifikovaným praktikantem této metody úpravy kopyt u nás. Takto jsem se dostala k problematice léčby koní schvácených a řešení jiných problémů s kopyty.

Boty-pro-koně.cz pak byly v roce 2012 jen logickým krokem, který následoval. Vzhledem k využití a některým problémům jsem dospěla k tomu, že boty jsou velkým pomocníkem v přechodu naboso a k dalšímu využití koní.

Jak lidé u nás zpočátku boty přijímali? A dnes?

Boty pro koně nejsou ve skutečnosti žádnou novinkou, na světovém trhu jsou již několik desítek let. Od roku 1969, kdy byl vytvořen první prototyp dnešních bot, se neustále vyvíjí nové a nové modely. Tak jako vše "nové" i boty pro koně byly zpočátku přijímány s nedůvěrou. Dnes jsou ale používány předními vytrvalostními jezdci, plní velmi důležitou roli v ochraně kopyt při náročných trénincích a závodech. Tento sport jen prověřil, že jejich použití přináší mnohé výhody.

Alena vám pomůže s výběrem těch správných bot pro koně

Co ti pomohlo zlomit počáteční nedůvěru zákazníků?

Dobrý produkt se prodává sám. Každý model je specifický a vhodný pro každého jednotlivého koně a jezdce. Je důležité boty dobře vybrat a následně otestovat. Praxe mě naučila, že je zapotřebí mít více modelů, abych uspokojila potřeby svých klientů. Nejlépe se osvědčilo pasování na míru, máme zavedené pravidelné trasy a novým se nebráníme. Sledujeme trh a zkoušíme nové produkty, rozhodně nezůstáváme pozadu :-)

Změnil se nějak typický zákazník za tu dobu, po kterou boty pro koně děláš? S jakými problémy se v terénu u koní setkáváš?

Myslím, že ne. Mezi naše nejčastější zákazníky patří bezpochyby rekreační jezdci, kteří si chtějí užít pohodovou a pohodlnou vyjížďku nebo několikadenní výlet. Dále pak jezdci vytrvalostní a máme mezi svými zákazníky i parkurové jezdce.

Budeme-li mluvit o zákaznících, kteří se dostali k botám kvůli zdravotním problémům, tak tam bezpochyby patří koně se slabou rohovinou, koně trpící artrózou, kostnatěním chrupavek, koně neustále ztrácející podkovy a všeobecně vykazující nepohodlí na tvrdém nerovném povrchu.

Alena s malými zákazníkyPodle čeho vybrat ty nejvhodnější boty?

Tak v prvé řadě rozhoduje rozměr kopyt, celkový tvar (úhel, síla korunky ap.), zdravotní stav kopyt a pohyb koně. Následuje využití koně.

Plánuješ letos v sortimentu bot nebo ve svých službách nějaké novinky?

Novinky se plánují, jak jsem řekla, nechceme zůstat pozadu a chystáme se rozvíjet. Nerada bych ale prozradila, co máme pro své zákazníky přichystané. ;-)

Co je podle tebe v obchodě nejdůležitější?

Držím se hesla: Náš zákazník, náš pán. Každý zákazník je pro nás důležitý, a tak se snažíme pro něj i jeho koně vybrat nejvhodnější boty, které jim poslouží dle jejich představ. Ne vždy je to jednoduché, ale děláme pro to maximum.

Inspirací pro mou další práci je snaha zlepšit zdraví koní u nás. Bohužel mezi koňmi a lidmi často leží špatné chápání chování koně a neuspokojení jeho přirozených potřeb, které pak vede k problémům psychickým i fyzickým. A to bychom měli změnit.

Alena při práciNa závěr dovol ještě trojici našich klasických otázek :-)

Jaký typ koní ty osobně máš nejraději a proč?

Vlastně mám ráda všechny typy koní. Je pro mě velmi zajímavý každý jednotlivý kůň - ať už z hlediska plemene nebo charakteru. Každý kůň má pro mě své kouzlo a s každým se při své každodenní práci naučím něco nového. Ale pokud bych vybírala koně pro sebe a svou rodinu, byl by to vyrovnaný jedinec, klidnějšího charakteru, ideální pro vyjížďky přírodou, silnějšího rámce.

Jaké knihy nebo filmy s koňmi bys našim čtenářům doporučila a proč?

Vzhledem k mému zaměření a poselství bych lidem rozhodně doporučila knihy od Jaimeho Jacksona. Napsal jich mnoho, bohužel jsou všechny v angličtině, některé byly přeloženy do němčiny a pouze jedna je v češtině, což bylo mé dílo: Kniha o přirozeném ustájení - Paddock Paradise. Doporučuji všem! Další jeho zajímavá publikace - The Natural Horse: Lessons from the wild (Přirozený kůň: lekce z divočiny) - je skvělá kniha zaměřená na zdivočelé mustangy, jejich život a zdraví kopyt, dozvíte se mnohé i z jeho podrobného výzkumu kopyt těchto koní.

A jakou nejlepší věc ses od koní naučila?

Nejlepší věc, jakou mě koně naučili, je zcela jistě trpělivost, nikam nespěchat a „zítra je také den" :-). V mé každodenní práci se mi to vyplácí, koně spolupracují spokojení a v klidu.

Podobné články

Asi většina z nás by jako jednu z hlavních priorit pro kvalitní jezdectví jmenovala zdraví. A mobilitu. Moci se pohybovat vedle koně i na koni bez…

Školy už zase otevírají své brány, nový školní rok začíná. A proto si dnes budeme povídat s paní Lenkou Gotthardovou, která je ředitelkou Střední…