Princ Philip a koně

12. 4. 2021 Lenka Gotthardová Autor fotek: archiv L. Gotthardové, FEI / Vickusin

Jeho královská Výsost princ Philip, vévoda z Edinburgu, patřil mezi nejvýznamnější a zároveň nejoblíbenější monarchy minulého i tohoto století. Byl nejdéle působícím prezidentem Mezinárodní jezdecké federace (FEI), velice se zasloužil o její rozvoj a rozšíření. Sám byl aktivním a dlouholetým jezdcem póla a soutěží spřežení, získal medailová místa v družstvech na mistrovstvích světa a Evropy. V roce 1996 navštívil Kladruby nad Labem. Koním se věnovala velká část jeho rodiny.

V pátek 9. dubna 2021 se nás velmi dotkl, možná sice očekávaný, přesto překvapivý odchod Jeho královské Výsosti prince Philipa v jeho téměř 100 letech. Věděli jsme o něm, krom jiného, že měl velice kladný vztah k přírodě a ke koním speciálně. Byl znám jako úspěšný jezdec čtyřspřeží a mnoho našich jezdců a příznivců spřežení se s ním na závodech i potkávalo.

Princ Philip se stal v roce 1964 prezidentem Mezinárodní jezdecké federace (FEI), a to na dlouhých 22 let. Během jeho působení se FEI dostala na profesionální úroveň a její součástí se staly mimo drezuru, všestrannost a skoky i neolympijské jezdecké disciplíny – v roce 1970 soutěže spřežení, v roce 1982 vytrvalost a o rok později i voltiž. Zajímavé je, že ve stejný rok, kdy se narodil princ Philip, vznikla i tato mezinárodní jezdecká organizace.

Díky němu se tak konalo první mistrovství Evropy ve čtyřspřeží již v roce 1971 v Budapešti, v dalším roce bylo zorganizováno v této kategorii první mistrovství světa v německém Münsteru. Pro ME i MS byly zvoleny dvouleté intervaly konání. V roce 1973 se uskutečnilo druhé ME ve čtyřspřeží na domácí půdě prezidenta FEI, a to přímo ve Windsoru. Po předchozí dlouhé éře, v níž se věnoval pólu, přesedlal princ Philip počátkem 70. let na soutěže čtyřspřeží. Většinou soutěžil s většími poníky plemene fell, kteří ovšem dosahovali výšky přes 148 cm, takže byli zařazeni do kategorie velkých koní. Na prvním závodě ve Windsoru se princi sice až tak nedařilo, ale vše, co dělal, muselo být dokonalé, a tak začal poctivě trénovat. To mu v průběhu doby umožnilo startovat na 3 ME a 6 MS, získal zlato na MS ve Windsoru v roce 1980 v družstvech a 2x bronz na MS v roce 1978 v Kecskemétu a v roce 1982 v Apeldoornu, 1x bronz na ME v roce 1981 ve švýcarském Zugu. Nejlepší individuální výsledek na MS bylo pěkné 6. místo. Sám také inicioval první mistrovství světa v soutěžích dvojspřeží v roce 1985 na svém sídle v Sandrighamu.

Rok 1975 Windsor

V roce 1975 se podařilo, aby zástupci Státního plemenářského podniku Kladruby nad Labem vyjeli na mezinárodní závody spřežení do Windsoru. S hřebčínským čtyřspřežím krásných běloušů jel mistr opratí Jiří Kocman. Náročné závody kategorie CAIO málem vyhrál, od 1. místa ho dělily jen tři body. Za takový pěkný výsledek byl pozván na večeři s anglickou královnou. Je pravda, že při většině mezinárodních závodů se vždy večer pořádají společenská setkání, ovšem být u stolu přímo s královnou Alžbětou II. je naprostá výjimka. Na společenskou akci zvala královna společně s vévodou z Edinburgu jezdce, rozhodčí a další významné činovníky závodů. Pan Kocman jí nakonec téměř 2 hodiny vyprávěl o našich krásných koních. Tehdejší český velvyslanec ve Velké Británii, který se večeře rovněž zúčastnil, jen na okraj prý poznamenal, že tak dlouho královna nehovořila při poslední návštěvě ani s americkým velvyslancem…

Princ Philip v Kladrubech

V březnu roku 1996 na pozvání pana prezidenta Václava Havla zavítala britská panovnice Její Veličenstvo královna Alžběta II. se svým manželem princem Philipem do České republiky. Součástí programu jejího chotě byla návštěva Kladrub n. L. Z britské ambasády původně telefonovali na obecní úřad do Kladrub a ten je spojil s hřebčínem (proto se později v Kladrubech přestavěl obecní objekt na docela výstavní obecní úřad – co kdyby v budoucnu zavítala do Kladrub rovněž významná návštěva – aby ji bylo kam uvést :-)).

Tehdy se celá návštěva odehrála přímo v hřebčíně. Auto s princem Philipem přijelo tzv. Řečanskou bránou a zastavilo před čestným dvorem u zámku. Zde již stála připravena skupina jezdců spřežení, významní návštěvníci a hostitel ředitel, Dr. Norbert Záliš. Prince Philipa doprovázel pan ministr zemědělství Josef Lux. Vévoda z Edinburgu se tak mohl potkat se závodníky, se kterými se střetával v soutěžích spřežení – byl zde samozřejmě Jiří Kocman, Josef Dymeš, Josef Šebek a Ing. Jiří David, ze zahraničí dojel Michael Quinkler a Georg Knell. Po krátké návštěvě na zámku sešel princ opět dolů a odhalil pamětní desku se svým jménem v češtině, která dodnes připomíná jeho návštěvu.

Další program probíhal na nádvoří hřebčína, pokračoval prohlídkou stájí a opět prezentací koní ve volnosti či v zápřežích. Nakonec předjel se šestispřežím Petr Vozáb a dovezl prince Philipa s jeho doprovodem k zámku. Akci sledovalo mnoho obyvatel Kladrub a širokého okolí.

O jedenáct let později, v roce 2007 navštívila kladrubský hřebčín jeho dcera královská princezna Anna. Rovněž ona je také znamenitou jezdkyní a zúčastnila se nejenom mistrovství světa ve všestrannosti, ale i olympijských her v roce 1976 v Montrealu. Na Mistrovství Evropy v roce 1971 v Burghley získala zlato a o 4 roky později v Luhmühlenu stříbro, k tomu má samozřejmě mnoho dalších výborných vítězství a umístění. Její dcera Zara Phillips získala v roce 2012 na OH v Londýně stříbrnou medaili ve všestrannosti. Princezna Anna převzala žezlo po svém otci a od roku 1986 do roku 1994 byla prezidentkou FEI, takže zástupci britské monarchie pozitivně vládli mezinárodnímu jezdeckému sportu třicet let.

Rok 2008 Windsor

Po 33 letech se zástupci hřebčína opět vydali na mezinárodní závody do Windsoru. Tentokrát Národní hřebčín Kladruby nad Labem reprezentoval Petr Vozáb (vítěz VP z roku 1985 a 9x mistr ČR v soutěžích čtyřspřeží). Tehdy ve Windsoru startovalo 17 jezdců a Petr Vozáb obsadil 10. místo (drezura 4., maraton 11., parkur 10.).

Nastalo několik příležitostí vidět se s královnou Alžbětou II. a princem Philipem. Ten zpravidla přijížděl v Land Roveru i s královnou až k drezurnímu obdélníku, vystoupili a bedlivě sledovali závodníky a jejich koně. Královna díky svému šátku zcela splývala s běžnými návštěvníky. Podobný zážitek měl již i Jiří Kocman. Druhý den se královská dvojice nenápadně procházela okolo maratonových překážek a až parkur sledovala z tribuny.

Po sobotním maratonu jsme se zúčastnili večerního společenského setkání, na kterém byl přítomen i princ Philip. Se svojí kamarádkou Irenkou Dočkalovou, která právě delší dobu pobývala v Anglii, jsme se s princem Philipem potkali hned na začátku společenského večera. Díky tomu jsem mu mohla předat fotografie, které jsem pořídila při jeho návštěvě Kladrub v roce 1996. Měl z nich radost a jak sdělil, těšila ho i naše současná návštěva.

Poslední den se jel parkur a po něm následoval slavnostní závěrečný ceremoniál. Seděla jsem u Petra Vozába na kočáře, ovšem zády ke směru jízdy. To mělo svou výhodu. Když jsme projížděli kolem tribuny, na níž vše pilně sledovala královna se svým manželem, při průjezdu našeho spřežení princ Philip ukazoval na naše koně a cosi vyprávěl své choti. Samozřejmě, že jsme byli přesvědčeni, že hovoří o našich krásných starokladrubských koních :-).

Ještě by se dalo napsat mnoho zajímavého ze života vzácné osobnosti prince Philipa. Díky tomu, že se zajímal o dění a lidi kolem sebe, že se zúčastňoval veřejného, společenského a sportovního života, že byl aktivním vojákem, ochráncem zvířat, jezdcem póla a soutěží spřežení, že byl chápavým monarchou a obrovskou oporou své královské manželky, bude na něho svět vzpomínat s velkou láskou a porozuměním. Díky zprávám z médií či z osobních kontaktů byl tak trochu nás všech. Většina lidí si k němu vytvořila vztah, třebaže mnohdy jen zprostředkovaný. Budeme na něho dlouho vzpomínat a rozhodně nám bude velice chybět. Bude žít v naší mysli a v našich srdcích…

Podobné články

Vynikající jezdkyně Elvira Guerra pocházela ze slavného cirkusového rodu a jezdila na olympiádě v Paříži roku 1900 v disciplíně hunter hacks. Její…

Zuzana Golec Mírová zahajuje sekci

Na konci srpna se v Římě konalo výroční setkání Evropské archeologické asociace, což je patrně po Světovém archeologickém kongresu, největší vědecká…