Přednáška: Člověk a kůň – kůň a člověk. Archeologie vztahu

23. 2. 2024 Redakce Equichannel Autor fotek: Archiv Archeologie antiky. Zprávy ze světa klasické archeologie

Jak by vypadala lidská společnost bez domestikovaných zvířat? A jak by bez nich v minulosti asi fungovala? A jaký by byl život lidí bez koní? Zveme vás na přednášku!

Přednášku Člověk a kůň – kůň a člověk pořádá komunita Archeologie antiky. Zprávy ze světa klasické archeologie v úterý 26. 3. 2024 od 17:00 hodin v nové budově Národního Muzea.

Přednášející: Věra Klontza-Jaklová (MUNI): Člověk a kůň – kůň a člověk. Archeologie našeho vzájemného soužití

Jak by vypadala lidská společnost bez domestikovaných zvířat? A jak by bez nich v minulosti asi fungovala? A jaký by byl život lidí bez koní? Věra Klontza-Jaklová se v přednášce věnuje svému výzkumnému tématu z archeologického úhlu pohledu. V pestrém archeologickém materiálu nachází doklady přítomnosti koní. Nejde jen o součásti koňských postrojů a vozů nebo vyobrazení těchto lichokopytníků, ale také o kosterní ostatky samotných koní, které někdy vypovídají i o způsobu jejich využití a o jich zapojení do vývoje lidské společnosti.

Více informací naleznete na FB stránkách události zde.

Podobné články
George Catlin: Hon na bizony

Možná jste zaznamenali – obzvláště na sociálních sítích – informace, že koně nevymizeli z amerického kontinentu na konci doby ledové, ale že naopak v…

Pohřeb koní s vozem a veškerým vybavením na lokalitě MikriDoxipara v řecké Thrákii. Pohřeb byl datován do 2. století n. l.

Nedávno bylo v řeckém Phaleronu objeveno osmnáct pohřbených koní. Jedná se o jedinečný nález, který vyvolal u odborné veřejnosti řadu otázek,…