Poslední český rytíř Josef Menčík: Na koni vyjel proti nacistům!

29. 12. 2022 rix Zdroj: Blesk.cz URL zdroje: www.blesk.cz
Blesk
Blesk

Nepoužíval elektřinu, jezdil na koni a nosil zbroj. Nešlo ale o blázna, Josef Menčík byl posledním českým rytířem! Na tvrzi rád přijímal návštěvy a pořádal exkurze pro školy. Když Československo obsadilo nacistické Německo, vyjel proti vojenské koloně v plné zbroji na koni.

Příběh posledního českého rytíře se začal psát, když v roce 1911 vyhořela tvrz Dobrš. Josef Menčík využil situace a rozhodl se, že stavení na vlastní náklady opraví. Ostatními obyvateli byl považován za podivína, ale on si chtěl splnit sen. Když bude mít vlastní tvrz, k tomu stát se rytířem pak bude chybět jen kousíček. 

Celý článek přináší Blesk.cz:Poslední český rytíř Josef Menčík: Na koni vyjel proti nacistům!

TN.cz
Podobné články
Amazonka bojující s řeckým válečníkem, mozaika, 4. století n. l. z Antiochie (pomezí Turecka a Sýrie), antického města poničeného zemětřesením 6. února 2023

Současná řečtina používá pro jezdce a jezdkyně slova hippeis (jezdci) a amazones (jezdkyně). V jejich volbě se toho odráží spoustu.

Boj Hunů s Alany na obraze Johana Nepomuka Geigera z roku 1873

Dnes odcváláme v čase zhruba o 1500 let zpět, do doby, která skrývá mnoho otazníků. Období od 4. do 7. století n. l. se označuje jako stěhování…