Dostihový infoservis: VII. den metropolitní sezóny: 87. Velká jarní cena Holdingu RABBIT CZ

Vrcholem sedmého dostihového odpoledne metropolitní sezóny, konaného na promoklé, ale korektní dráze byla napjatě očekávaná 87. Velká jarní cena Holdingu RABBIT CZ, 1600metrová klasická zkouška pro tříleté koně, jejíž dotace 1,2 miliónu korun z ní učinila po 88. Staropramen Českém derby druhý nejbohatší rovinový dostih tohoto roku. Výborně obsazené startovní pole čítalo patnáct koní, mezi nimiž nebyl jednoznačný favorit. Ještě před hlavním dostihem byl na programu další jedničkový test, Cena České pojišťovny (I. kat., 1200 m, 3+, 120 tis. Kč) s osmi aktéry, její velkou atrakcí byl první sezónní start vynikajícího pětiletého bílého valacha De Roberta.

Výsledky

Kevin the Knight vybojoval další triumf

Sázející nakonec vyslali na trať 87. ročníku Velké jarní ceny Holdingu RABBIT CZ jako 2,6:1-favorita hnědého valacha stáje Dr. Charvát, chystaného Františkem Holčákem Dicka Morrise, který se pod žokejem Radkem Koplíkem představoval na českém území poprvé (vloni v rodném Irsku jedenáct startů, jeden triumf a šest umístění) a jako jediný z koní na startu hlavního dostihu měl letošní premiéru před sebou. Také druhým favoritem (5:1) byl nositel žluto-modrých barev stáje loňského nejúspěšnějšího majitele Connex, ryzáka německého chovu nasedlal trenér-šampión Filip Neuberg žokeji Tomáši Lukáškovi, jelikož Connexův stálý žokej Janáček je kvůli zranění mimo hru. Jako třetí favorit startoval vítěz přípravného Memoriálu profesora Michala Kevin the Knight (6:1) s žokejem Ferdinandem Minaříkem, startovní kurz pod 10:1 měl pak už jen německý host König Shuttle (8:1) s žokejem Smithem, požívající respektu nejen díky svému nedávnému vítězství v Lipsku, ale také kvůli triumfu jiného německého hosta, Picobelly, v Jarní ceně klisen Porcela Plus.
Po volnějším začátku se tempa chopil stájový kolega Kevin the Knighta Moral Duty, v jehož sedle držel tempo na průměrné úrovni mladý anglický žokej Liam Keniry. Vedle se usadil Dick Morris, za ním Kevin the Knight a Starfighter. V cílové rovině šel nejprve vpřed Dick Morris a 400 před cílem vedl o délku, načež rozbalil finiš i Kevin the Knight a vzápětí se posunul do čela. Dick Morris už v ten moment vypadal jako poražený kůň, ale znovu se vzepjal a dotáhl se na lídra. Dvojice pak svedla strhující duel a vítěze musela potvrdit až cílová fotografie. Rozdílem nosu zvítězil Kevin the Knight před Dick Morrisem, necelé dvě délky za nimi překvapil třetím místem odchovanec své majitelky dr. Karin Slezáčkové (stáj Figaro) Starfighter (30:1) výborně důrazně vyjetý žokejem Janem Rájou, který v těsném závěsu za sebou nechal Connexe, König Shuttleho a Swakopmunda. O čtyři délky dále získal sedmý honorář Urodos.
Kevin the Knight připsal na konto své a svého majitele, stáje Racing Club Salvator 480 tisíc korun, přičemž dosáhl třetího vítězství v řadě. Podle slov svého trenéra Allana Petrlíka, který klasické vítězství slavil po dlouhých jedenácti letech (Oaks 1997 a Fantasy Friend), zůstane Kevin the Knight na distancích do jedné míle a nebude "natahován" na 2400 metrů dlouhé derby. Stalo by se tak po předlouhých jednadvaceti letech, že vítěz prvního dostihu Trojkoruny nenastoupí na start "modré stuhy". (posledním takovým byl v roce 1987 Nippon, kterého připravoval - Allanův otec Harry Petrlík a kterého jezdil právě trenér vítěze letošní Velké jarní ceny Holdingu RABBIT CZ...) Žokej Ferdinand Minařík dosáhl svého třináctého triumfu v dostizích nejvyšší kategorie, ale bylo to pro něj vůbec první vítězství v klasickém dostihu. Stejně jako Allan Petrlík v roli trenéra, i Minařík navázal na svého otce, který jako žokej vyhrál Velkou jarní cenu v letech 1977 (Kento) a 1982 (Vagraj).

Bílý uragán De Roberto

Excelentním výkonem vstoupil do letošní sezóny, poprvé jako valach, pětiletý šampión stáje Dr. Charvát De Roberto. Vítěz předloňské Velké jarní ceny a držitel titulu Mílař roku 2006 vyhrál svůj jedenáctý dostih nejvyšší kategorie naprosto suverénně. Už od prvních metrů se svěřenec Františka Holčáka v sedle s žokejem Radkem Koplíkem vzdaloval svým soupeřům, do cílové roviny točil o patnáct délek před nimi a v cíli měl jeho náskok hodnotu deseti délek před Another True Storym a El Hadjim, kteří vybojovali místa na zbylých dvou "stupních vítězů". De Roberto se tak nadmíru uspokojivě "rozcvičil" před Velkou květnovou cenou SKANSKA DS, v níž bude tuto neděli obhajovat loňské vítězství.

Další dění:
První bod programu (Cena Mydlářky Benešov, III. kat., 1000 m) byl vyhrazen dvouletým koním a v poli deseti debutantů se konsolidovaným výkonem prosadila ryzka ze stáje svého chovatele Christiana Richnera Clewbay's Girl s jezdkyní Helenou Donovalovou. Handicapovou Cenu DZS Struhařov (III. kat, 1800 m) proměnil ve druhé životní vítězství ze stejného počtu startů - jeden vloni, jeden letos - talentovaný tříletý hnědák stáje Hrubý Magic Slipper s žokejem Srncem. V Ceně Josef Chejn (IV. kat., 1400 m) pro tříleté nezvítězivší koně vyhrál také při svém prvním startu v sezóně bělouš DS Kameňák-Lokotrans Neználek s jezdcem Zatloukalem, který se momentálně drží na třetí příčce šampionátu CK Martin Tour Cup. V Ceně Profi Auto (IV. kat., 1400 m, hdcp) dosáhl čtvrtého životního triumfu při osmnáctém vystoupení šestiletý valach Jezdeckého klubu Cholupice Arctic, v jeho sedle se po bezmála dvou letech dočkala opět vítězství na chuchelské dráze žokejka Hronová. V Ceně Jatek Český Brod (II. kat., 2200 m, hdcp) využil příznivého zatížení čtyřletý ryzák Golden Rain a v sedle s žokejem Žaludem vyhrál holandský rodák ze stáje Hájek Zlín při třináctém životním startu potřetí. Poslední slovo měli aktéři Ceny Dux - Josef Chejn (IV. kat., 2200 m, hdcp) a zde jistě o jednu délku dominovala, prvně v kariéře, tříletá hnědka stáje Arte-Šatra Lindy Alleged s žákem Foretem.

Příští dostihy ve Velké Chuchli: neděle 25. května od 14 hodin - 59. Velká květnová cena SKANSKA DS.
Podobné články
Vignetta

O uplynulém víkendu se u nás běhalo na dvou dostihových drahách. Na západě Čech byla vrcholem Cena města Karlovy Vary, moravské závodiště připravilo…

Souboj Vignetty a Charpentiera v hlavním dostihu

Dostihová sezóna na karlovarském závodišti Hipodrom Holoubek uplynulou neděli zaznamenala další významnou událost letošního léta spojenou s…