Vydařený svátek fríských koní v Kladrubech

17. 5. 2006 Renata Kolářová Autor fotek: Renáta Kolářová

První májovou sobotu proběhl v Kladrubech Fríský den, pořádaný Friesian Horse Czech Association - FHCA, Klubem chovatelů a přátel fríských koní v ČR a NH Kladruby. S tímto nápadem přišla zakladatelka FHCA, paní Hana Herčíková a svým nadšením a chutí nadchla další členy asociace. Cílem akce bylo představit fríské koně co nejširší veřejnosti.

Nadupané černé perly

Program dával tušit, že fríští koně se předvedou v nejrůznějších zápřežích, pod sedlem i na ruce a byl doplněn zajímavými hosty - samozřejmě hostitelskými kladrubskými koňmi, kaskadéry z Equi Hanuš s.r.o. a andaluským hřebcem.

Černé perly pak už defilovaly před diváky - jednospřežím počínaje, následovalo dvojspřeží, tandem, random, einhorn a premiérově také čtyřspřeží. Nejvíc práce měl tým manželů Hurhotových v čele s panem Josefem Išem a Radimem Pojezdným. Ti přivezli tři hřebce Balou, Gjolt ut a Leanen, Herrmen van de Brink, čtvrtý hřebec se bohužel těsně před odjezdem zranil, proto byl zapůjčen valach Heitse fon Podor od Simony Králíčkové a jen díky němu se podařilo sestavit čtyřspřeží. Hurhotovi neustále vypřahali, opět zapřahali, odpřahali a sedlali, předvedli skutečně neuvěřitelný výkon! Jejich koně vystupovali v nejvíce ukázkách, zde byla vidět opravdu práce profesionálů. Tu prezentovali též manželé Bauerovi ze Slovenska se svým dvojspřežím klisen a nádherným vznešeným kočárem.

Nechyběl ani herec Marian Roden, nadšený podpořit prezentaci fríských koní v ČR se svým krasavcem Sietse Biofaktory, který se předvedl nejprve na dlouhých otěžích a poté v dobovém jednospřeží. Jeden ze dvou licentovaných fríských hřebců v ČR pro rok 2006 - Eelco R pana Michala Sekota byl představen na ruce ing. Filipem Ermisem.

Do dob, kdy dámy byly opravdu dámami a páni kavalíry, nás přenesly Dámy v sedle - Karolína Fränkelová, Jana Vedralová a Helena Vrbická. Všem jmenovaným to v historických kostýmech nesmírně slušelo a nádherná doprovodná hudba a elegantní vraníci to jen podtrhovali. Dámy v sedle se předvedly ještě jednou na závěr dne, kdy proběhla malá ukázka dobového odívání - prezentovaly elegantní kostýmy z pozdního baroka a z doby biedermaiera. Ukázku, že fríského koně zvládne pro jeho dobrý charakter i malé dítě, předvedla Deniska Metelová (11 let) na klisně Trienke van Twijtel Moniky Vlkové.

Vystoupení hostů

Kladrubský hřebčín se prezentoval dvojspřežím vraníků, dále neobvyklým dvojspřežím složeným z bělouše ("Majdy" - ten si opět s radostí vychutnal potlesk diváků) a fríského hřebce Mariana Rodena. Diváci se mohli pokochat několika klisnami s hříbátky a drezurní ukázkou dvou mladých hřebců, kteří však měli z obecenstva poněkud strach a raději by se co nejrychleji vrátili do stáje. (Však oni se časem jistě otrkají a pak naplno předvedou, co umí :-))

Kaskadéři z Equi Hanuš s.r.o. dostávali všechny doslova do varu parádními akčními ukázkami svého jezdeckého umění. Džigitovky, stojky v sedle nebo skok přes hořící překážku - to vše zvládali s úsměvem na tváři. Není divu, jedná se v plném slova smyslu o profesionály v oboru souvisejících filmových prací.

Obdiv vzbudilo také vystoupení vraného andaluského hřebce Halcona XXVI manželů Kučerových - jeho ohnivý, ale lehce ovladatelný temperament, nás na chvíli přenesl do slunného Španělska.

Na závěr dne

Kdo v průběhu Fríského dne zatoužil po koupi vlastního frízana, mohl vybírat z několika prezentovaných koní od Jana Dotzauera i od přátel ze Slovenska z JK Čunovo u Bratislavy.

Na sklonku dne došlo na vyhlašování cen o nejhezčí dětské internetové stránky na téma fríský kůň a diváci zvolili nejhezčího hřebce, kterým se stal Čip pana Michala Šmída. Čip byl předveden pod sedlem Ivou Bozenhardovou v kostýmu z třicátých let 20. století. Současně byla vyhlášena dětská malířská soutěž o nejhezčí kresbu frísáčka, jehož patronkou je malířka Alena Lukešová.

Většina návštěvníků se poté přesunula ještě do areálu hřebčína, aby shlédla zahánění stád. To již byla definitivní tečka za vydařeným dnem.

Do budoucna...

Duší celého projektu byla Hana Herčíková, která vše zvládla v potu tváře, leč s jiskrou v oku organizovat a ještě komentovat. Snad se nikdo nezlobil, že občas měla potíže se jmény koní - vždyť si sami zkuste říci několikrát za sebou např. Gjolt ut a Leanen či Heitse fon Podor! Změny v programu mi až tolik nevadily, protože chápu, že přepřahání koní v původně neplánované sestavě bylo poněkud složitější a zranění jednoho z hřebců se nedalo předpokládat. Celkově vysoko hodnotím, co pro toto plemeno bylo u nás v tak krátkém čase bez předešlé generálky uděláno. Zkrátka - první Fríský den byl vydařený i s chybkami a určitě nasadil laťku dost vysoko pro příští podobné akce. (Doufejme, že budou!)

Příbuzné články:

Související odkazy:

Podobné články
Donn Clifs

O uplynulém víkendu se u nás běhalo na dvou dostihových drahách. Sobotní Most měl vrchol v tradiční sprinterské Ceně jezdectví, v neděli ve…

Když jsem byla malá, byla mým vzorem číslo jedna. Žena, které nechybí odvaha a která navzdory předsudkům jde za svým snem. Tomu pak neváhá hodně…