Koně v akci 2008: Mládí bodovalo v šampionátu haflingů

7. 9. 2008 Lucie Hladová Autor fotek: Lucie Hladová

Dnes v sobotu 5. září se v rámci výstavy Koně v akci 2008 v paddoku uskutečnil Šampionát mladých klisen plemene hafling. Jedinou podmínkou pro účast bylo zařazení v hlavní plemenné knize haflinga. Tříčlenná komise byla tvořená z předsedy Svazu chovatelů haflinga v ČR - Rudolfa Nachtigala, kterého doplnil prezident Italského svazu chovatelů haflinga - Konrád Grünberger a prezident Jihotyrolského svazu haflinga - Walter Oberhofer.

Tří- a čtyřleté klisny

Soutěžilo se ve dvou třídách. Tří- a čtyřletých, kde se předvedlo 8 klisen a v třídě pěti- a šestiletých s devíti klisnami z celé České republiky.

V třídě mladších respektive v třídě tří- a čtyřletých klisen se dlouho rozhodovalo, která klisna z poslednich čtyř, jež zůstala ve finálním výběruru komise, bude muset skoncit na 4. místě
Nakonec to byla klisna pana Drapely (Natali) kvuli horsi mechanice pohybu. Třetí pozici si nejvíce zasloužila za výbornou mechanikou pohybu čtyřletá Nexie po otci 805 Mozart majitele Pavla Studničky z Vrchovan. Druhé místo obsadila tříletá importovaná Locke Moniky Nývltové z Úpice po italském hřebci Neves II. Nejlepší byla Galanka po 659 Norek paní Jany Veškrnové z Třebíče, který zvítězila  díky harmonické stavbě, výborné mechanice pohybu a korektní barvě. „Kolekce hlavně mladších byla velmi vyrovnaná. To, že se některé klisny neumístily vůbec, není špatny výsledek, protože konkurence mezi mladšími klisnami je rok od roku větší a větší. Je vidět, že se pomalu kvalita chovu zlepšuje," ohodnotila členka RPK Haflinga Veronika Kutilová.

Prezident Italského svazu chovatelů haflinga - Konrád Grünberger a prezident Jihotyrolského svazu haflinga - Walter Oberhofer. 

Nejčastěji se klisny neumístily z důvodů špatného (staršího) plemenného typu, neboli exteriérově mohutnější. Avšak objevovala se i špatná mechanika pohybu, velké množství odznaků či méně typická barva srsti. U haflinga totiž není žádána šedivá srst ani groše.

Nadměrná velikost odznaků není v chovu žádoucí

Ve druhé třídě pěti- a šestiletých klisen skončila třetí Lukava majitelky Ivy Daťkové z Tržku u Litomyšle také po 805 Mozart. Druhá se umístila teprve měsíc dovezená klisna z Itálie Ganz po hřebci Angel. Majitelkou této klisny je nyní Radka Volková z Brna. První místo si odnesla Fairy, v majetku firmy Charlais Apros z Loun. Klisna je po 854 Nimrod. U starších klisen nebylo tak težké vybrat klisny, ktere neodpovídaly typu. Kolekce byla celkově méně vyrovnaná.

Charlais

První tři umístěné klisny z každé třídy postoupily do závěrečného souboje o celkovou šampionku. „Celková úroveň třídy tří- až čtyřletých klisen byla vyšší než u starších klisen. Nebylo tedy pro mne velkým překvapením, že ve finále se na prvních třech místech objevila stejná jména jako v mladší třídě“, sdělila Veronika Kutilová. Celkovou šampionkou se tak stala mladá Galanka po 659 Norek.  

Šampionka Galanka po 659 Norek

Podobné články
Donn Clifs

O uplynulém víkendu se u nás běhalo na dvou dostihových drahách. Sobotní Most měl vrchol v tradiční sprinterské Ceně jezdectví, v neděli ve…

Když jsem byla malá, byla mým vzorem číslo jedna. Žena, které nechybí odvaha a která navzdory předsudkům jde za svým snem. Tomu pak neváhá hodně…