IX. Jarní medailová výstava pony a malých koní Valeč

17. 6. 2007 Míla Rambousková Autor fotek: Míla Rambousková

Již devátý ročník jarní výstavy pony a malých koní v městečku Valeč, okres Karlovy Vary, se letos konal v sobotu 19. května a jeho pořadateli byli hřebčín Dollom, Central Bohemia Welsh Breeders´ Club (CBWBC) a barokní městečko Valeč. Pozvání k posuzování této výstavy přijala paní Charlotte Jensen ze hřebčína Maylie v Dánsku. A kdo u nich jak uspěl?

Role stewardky (pomocnice) na kruhu se ujala Petra Zabavíková a úlohy hlasatele se opět bravurně zhostil pan Mojmír Fiala (hřebčín Dollom).

Lead Rein
Lead Rein

Výstavní část zahajovaly speciální výstavní třídy. Jako první proběhla soutěž Lead Rein, při které jezdec jede na poníkovi vedeném vodičem a posuzuje se sed v kroku, lehkém i pracovním klusu a upravenost a soulad celé trojice. Nejlépe hodnocena byla Kristina Šmejkalová s Mášou.

mladý vystavovatel

Mladý vystavovatel

V soutěži Mladý vystavovatel představují své poníky děti do 14 let a je hodnocena úprava dvojice, připravenost a dovednost předvádějícího. První místo získala Anna Ludvíčková s Apollon Davisem.

Třída Rodiny představila zástupce plemene shetland pony - hřebce Philip v.d.Schaapshoeve ze ZH Písek a jeho dvě dcery: Amy Dammy Nataši Brukové z Benešova a Pomněnka of Kadov Lucie Kočovské z Kadova.

Celkem 15 představitelů plemene se předvedlo v první výstavní kategorii Shetland pony. Ve třídě klisen a valachů 4-letých starších byla prvním místem oceněna klisna Leoniek v.Gees Petry Šarochové z Křimova, druhé místo získala klisna Tamara v.Heem Lucie Kočovské z Kadova a na třetím místě se umístila klisna Kimberley v.d.Hof Petry Šarochové z Křimova. Ve třídě mladých pony od 1 do 3 let byla nejlépe hodnocena klisna Pomněnka of Kadov Lucie Kočovské z Kadova, druhé místo získala klisna Amy Dammy Nataši Brukové z Benešova a na místě třetím skončil hřebec Oliver Domino Petry Šarochové z Křimova. Čtyři hřebci se představili ve třídě hřebců 4-letých a starších, kde prvenství získal ryzák Pico Magdy Skalické z Vráže u Berouna, druhým místem byl oceněn Philip v.d.Schaapshoeve Nataši Brukové z Benešova a na třetím místě se umístil hřebec Ontario v.d.Buitenweg Petry Šarochové z Křimova.

Všichni první a druzí umístění ve všech třech třídách se zúčastnili šampionátu kategorie a titul Šampion kategorie získal hřebec Pico v majetku Magdy Skalické z Vráže u Berouna a titul Vicešampion kategorie získala mladá klisna Pomněnka of Kadov Lucie Kočovské, hřebčín Viklan, Kadov u Blatné.

V kategorii Mini koně se představil hřebec Denny Point v majetku ÚSPMP Těchobuz, Pacov a získal první místo ve třídě mladých pony a titul Šampiona kategorie.

Následovala kategorie Hafling, ve které se spolu utkaly dvě zástupkyně Stáje Beny Míly Rambouskové ze Zálezlic. Šestiletá klisna Lívie získala první místo ve třídě klisen a valachů 4-letých a starších a její dvouletá dcera Laskonka Beny první místo ve třídě mladých pony.

Společně byly posouzeny i v šampionátu kategorie, kde titul Šampion kategorie získala a svou matku porazila klisna Laskonka Beny. Titul Vicešampiona kategorie tedy připadl klisně Lívii.

Také v kategorii Jezdecký pony se utkali pouze dva zástupci a to na místě prvním ve třídě klisen a valachů 4-letých a starších valach Sindibad Loben von Sandra Evy Maťkové z Prahy a na prvním místě ve třídě mladých pony hřebec fellského ponyho Goodshapes Corrado v majetku MVDr. Gabriely Jašurkové – Mikutové ze Žatce.

Titul Šampiona kategorie získal hřebec Goodshapes Corrado MVDr. Gabriely Jašurkové – Mikutové a titul Vicešampion kategorie získal valach Sindibad Loben von Sandra v majetku Evy Maťkové z Prahy.

Kategorie Welsh Mountain Pony byla již početnější a ve třídě klisen a valachů 4-letých a starších získala první místo klisna Trawel Romantika manželů Duškových ze stáje Goldmane v Kokořově. Ve třídě mladých pony se na prvním místě umístila klisna Trawel Regina manželů Duškových z Kokořova, na místě druhém valach Dollom Chieftain Aleny Baníkové z Kraslic a na místě třetím se umístila klisna Dollom Cwmwl Bore Markéty Primasové z Prahy.

Šampionem kategorie se stala klisna Trawel Romantika a titul Vicešampiona kategorie získala klisna Trawel Regina – obě v majetku manželů Duškových, stáj Goldmane, Kokořov.

V kategorii Welsh Pony se utkali tři zástupci plemene a ve třídě klisen a valachů 4-letých a starších získal prvenství valach Apollon Davis pana Ludvíka Filípka z Řitky a místo druhé obsadil valach Moorkieker Tysilio v majetku Equiservis s.r.o, Praha. První místo ve třídě mladých pony získal hřebec Stonefield Merlin pana Ludvíka Filípka z Řitky.

V šampionátu kategorie získal titul Šampiona valach Apollon Davis a titul Vicešampiona kategorie získal hřebec Stonefield Merlin – oba v majetku pana Ludvíka Filípka, hřebčín Stonefield v Řitce u Prahy.

I následující kategorie Welsh Pony of Cob Type představila tři zástupce a to v mladých pony klisnu Pretoria Cadence v majetku Marwin v.o.s, Hanušovice, která získala první místo a ve třídě hřebců 4-letých a starších na prvním místě umístěného Dollom Sir Williama Terezy Liškové, Pouště a na druhém místě umístěného French Syd Ganymeda p. Marhoulové z Loděnic.

Šampionem kategorie se stal hřebec Dollom Sir William v majetku Terezy Liškové a Vicešampionem kategorie se stala klisna Pretoria Cadence v majetku Marwin v.o.s. z Hanušovic.

V kategorii Welsh Cob se ve třídě klisen a valachů 4-letých a starších na prvním místě umístila klisna Menai Carol Ann ze stáje Vazan Mahuleny Richterové. Ve třídě mladých pony získala prvenství klisna Tremona Rosina Mon pana Ludvíka Filípka z Řitky a místo druhé obsadil hřebec Vazan Cymro Du Mahuleny Richterové ze stáje Vazan v Olomouci. První místo ve třídě hřebců 4-letých a starších získal vraník Pretoria Ramirez pana Petra Roty z Ameriky.

V šampionátu získala titul Šampiona kategorie klisna Menai Carol Ann Mahuleny Richterové (stáj Vazan, Olomouc) a titul Vicešampiona kategorie získal hřebec Pretoria Ramirez pana Petra Roty z Ameriky.

Poslední výstavní kategorie Welsh Part-Bred představila šest koní. Ve třídě klisen a valachů 4-letých a starších získal první místo valach Dollom Cadre Noir MVDr. Petry Březinové z Prahy. Ve třídě mladých pony se na prvním místě umístil hřebec Dollom Valmont Sabiny Havlíčkové z Prahy, druhé místo získala klisna Laura Jany Winterové z Hanušovic a na místě třetím se umístil hřebec Cherokee paní Marhoulové z Loděnic. Ve třídě hřebců 4-letých a starších se představil a první místo získal Dollom Countryboy MVDr. Petry Březinové z Prahy.

Titul Šampiona kategorie získal hřebec Dollom Countryboy MVDr. Petry Březinové a titul Vicešampiona kategorie získal mladý hřebec Dollom Valmont Sabiny Havlíčkové z Prahy.

Supreme - šampion

Supreme - šampion

Supreme - vicešampion

Supreme - vicešampion

Vrcholem výstavního odpoledne byly hlavní šampionáty, z nichž jako první proběhl Welsh Supreme šampionát, kterého se zúčastnili všichni první a druzí umístění ve všech věkových třídách kategorií velšských pony a cob a WPBR. Po opětovném předvedení každého koně v klusu a všech dohromady v kroku udělila paní posuzovatelka titul Welsh Supreme šampion klisně Welsh Mountain Pony Trawel Romantika manželů Duškových (stáj Goldmane, Kokořov) a titul Welsh Supreme vicešampion získala klisna Welsh Cob Menai Carol Ann Mahuleny Richterové (stáj Vazan, Olomouc).

šampion mladých

Šampion mladých

Vicešampion mladých

Vicešampion mladých

Následoval šampionát mladých, do kterého se kvalifikovali všichni první a druzí umístění ve třídách mladých pony všech devíti výstavních kategorií. Titul Šampion mladých získala klisna plemene hafling Laskonka Beny Míly Rambouskové (Stáj Beny, Zálezlice) a titul Vicešampiona mladých klisna Welsh Pony of Cob Type Pretoria Cadence v majetku Marwin v.o.s., Hanušovice.

Šampion výstavy

Šampion výstavy

Vicešampion výstavy

Vicešampion výstavy

Všichni první a druzí umístění ve třídách dospělých klisen, valachů a hřebců se zúčastnili šampionátu výstavy, kde v bohaté kolekci nejkvalitnějších dospělých všech kategorií získal titul Šampiona výstavy hřebec shetland pony Pico Magdy Skalické z Vráže u Berouna a titul Vicešampiona výstavy získala klisna Welsh Cob Menai Carol Ann Mahuleny Richterové ze stáje Vazan v Olomouci.

Šampion sympatie

Šampion sympatie

Titul diváckého Šampiona sympatie, který udělují diváci pomocí hlasovacích lístků z katalogu získal nejvyšším počtem hlasů hřebec Pretoria Ramirez pana Petra Roty z Ameriky.

Na závěr výstavy proběhl nástup všech šampionů a vicešampionů oceněných v jednotlivých kategoriích i hlavních šampionátech a postupně byli dekorováni a vyfotili se společně s paní posuzovatelkou Charlotte Jensen, která byla velmi nadšena kvalitou všech předvedených pony a koní a celkovou úrovní výstavy, kterou provázelo nejen krásné počasí, ale i skvělá atmosféra. Každý vystavovatel se dozvěděl podrobné hodnocení svého koně i případné doporučení paní posuzovatelky a všichni si jistě odnesli dobrý pocit z pěkné výstavy, na kterou se jistě budou rádi vracet i v dalších letech.

paní Charlotte Jensen

paní Charlotte Jensen

Podobné články
Donn Clifs

O uplynulém víkendu se u nás běhalo na dvou dostihových drahách. Sobotní Most měl vrchol v tradiční sprinterské Ceně jezdectví, v neděli ve…

Když jsem byla malá, byla mým vzorem číslo jedna. Žena, které nechybí odvaha a která navzdory předsudkům jde za svým snem. Tomu pak neváhá hodně…