I. Jarní medailová výstava pony a malých koní Řitka 28. 4. 2007

18. 6. 2007 Míla Rambousková Autor fotek: Míla Rambousková

Poslední dubnovou neděli se konala v Usedlosti Veselka v Řitce u Prahy historicky první výstava pony a malých koní, kterou s pověřením Central Bohemia Welsh Breeders´ Clubu (CBWBC) pořádali hřebčín Stonefield a hřebčín Dollom. Program akce s názvem Slavnost jara byl velmi bohatý a přilákal velký počet chovatelů a majitelů pony a koní. Seznámíme vás s výsledky i průběhem akce.

V dopolední sportovní části pro děti byla sportovní rozhodčí Martina Ludvíčková (hřebčín Stonefield), výstavní část přijela posuzovat paní Megah Lewis z hřebčína Cwrtycadno (GB), stewardky na kruhu byly Petra Zabavíková a Pavla Kůsová a celý den profesionálně provázel mluveným slovem pan Mojmír Fiala (hřebčín Dollom).

přechod lávky

přechod lávky

V devět hodin ráno začínala sportovní část pro děti soutěží s názvem Běž, jeď, veď, při které jezdec na poníkovi překonává různé překážky, například průjezd brankou s fáborky, přejezd pohyblivé lávky, otočení v tzv. klíčové dírce, vedení poníka – jezdec jde po lávce a různé další, při jejichž vymýšlení se fantazii meze nekladou. Soutěž byla rozdělena do dvou věkových kategorií; v kategorii do 8 let je poník veden na vodítku, které smí být zapnuté do nánosníku uzdečky, takže poníka musí dítě ovládat samo. V této věkové kategorii si nejlépe počínal Vojtěch Rendl s poníkem Ferdou a v kategorii jezdců nad 8 let získala první místo Chiara Szitášová s poníkem Leonem.

jízda zručnosti

jízda zručnosti

V Jízdě zručnosti v sedle, která byla také rozdělena podle věku jezdců do dvou kategorií, byly pro soutěžící připravené další překážky a úkoly s jejichž překonáním si nejlépe poradila v kategorii do 8 let Jiřina Ludvíčková s valachem Dollom Starlight a v kategorii nad 8 let zvítězila Chiara Szitášová s Leonem.

skok mohutnosti

skok mohutnosti

Následovala divácky velmi atraktivní soutěž Skok mohutnosti, při které se začínalo na skoku vysokém 40 cm a po každém kole se překážka zvýšila o 10 cm. První místo získala Chiara Szitášová, která se svým poníkem Leonem překonala 110 cm.

Po krátké přestávce proběhl slavnostní nástup, na kterém se hromadně předvedli zástupci všech deseti výstavních kategorií, pan Mojmír Fiala představil paní posuzovatelku Megan Lewis a byly předány pamětní certifikáty zakládajícím členům Central Bohemia Welsh Breeders´Club (CBWBC).

Lead Rein

Lead Rein

Samotná výstava pak začínala speciálními výstavními třídami a to nejprve třídou Lead Rein, která je otevřena pro děti do 8 let, poník je veden na vodítku a posuzuje se korektní sed jezdce v kroku, lehkém i pracovním klusu a hodnotí se ústroj ponyho a vodiče a celkový dojem celé trojice. První místo získala Nikola Trojová na klisně Dollom Siwan.

mladý vystavovatel

mladý vystavovatel

Třída Mladý vystavovatel je určena pro děti do 14 let a posuzuje se zde soulad dvojice, upravenost a umění vystavovatele. Nejlépe si v této soutěži počínala Anna Ludvíčková s valachem Apollon Davis.

Třída Rodiny předvedla početnému obecenstvu sedm rodin, které se skládají vždy z jednoho rodiče (hřebec nebo klisna) a jejich dvou potomků a prvenství v této třídě si odnesla shetlandská kolekce hřebce Philip v.d.Schaapshoeve (ZH Písek) a jeho dvou dcer Amy Dammy (Nataša Bruková, Benešov) a Pomněnka of Kadov (Lucie Kočovská, Blatná).

První výstavní kategorie patřila plemeni Shetland pony, ve které se představilo dvanáct zástupců rozdělených do čtyř tříd podle věku a pohlaví. Ve třídě klisen a valachů 4-letých a starších získala první místo klisna Leoniek v.Gees Petry Šarochové z Křimova, druhé místo si odnesla klisna Tamara v. Heem v majetku Lucie Kočovské (hřebčín Viklan, Blatná) a na třetím místě se umístil valach Mini Marco p. Krysmanové – Rennerové z Prahy. Ve třídě hříbat do půl roku věku se představil a první místo získal hřebeček Picasso Bruk chovatelky Nataši Brukové z Benešova. V bohaté kolekci pěti mladých pony od 1 do 3 let věku si prvenství odnesla klisna Pomněnka of Kadov Lucie Kočovské z Blatné, druhé místo získala klisna Amy Dammy Nataši Brukové z Benešova a na místě třetím se umístila klisna Leontýna Domino pana Miroslava Pavlíčka z Kunovic. Ve třídě hřebců 4-letých a starších se na první příčce umístil Philip v.d.Schaapshoeve (ZH Písek) a druhé místo získal Tymen v.d.Sluissesteeg Petry Šarochové z Křimova.

V šampionátu kategorie, do kterého postoupili všichni první a druzí umístění ve všech čtyřech třídách, získal titul Šampiona kategorie hřebec Philip v.d.Schaapshoeve ze ZH Písek a titul Vicešampiona kategorie získala klisna Pomněnka of Kadov Lucie Kočovské ze hřebčína Viklan v Blatné.

V kategorii Mini koně se představil jediný zástupce plemene a tak první místo ve třídě mladých pony a titul Šampiona kategorie získal hřebec Denny Point v majetku ÚSPMP Těchlobuz v Pacově.

Úplně poprvé měli diváci možnost shlédnout kategorii Fjordský kůň, která byla zastoupena šesti koňmi ve dvou třídách. Ve třídě klisen a valachů 4-letých a starších obsadila první místo klisna Nelske N-361 Veroniky Myslivěčkové z Hlásné Třebáně, druhé místo získala klisna stejné majitelky Jelske J-78 a i třetí umístěný valach Umon je v majetku Veroniky Myslivečkové. První místo ve třídě mladých pony získala klisna Celske H B Veroniky Myslivečkové, na druhém místě se umístila klisna Casia (opět V. Myslivečková) a na místě třetím Nefrit od Dálkoplaza Lucie Maršálkové z Hostomic pod Brdy.

Titul Šampiona kategorie získala klisna Nelske N-361 a titul Vicešampiona kategorie klisna Celske H B, obě v majetku Veroniky Myslivečkové z Hlásné Třebáně.

V následující kategorii Hafling se představili čtyři zástupci plemene ve třech třídách. Ve třídě klisen a valachů 4-letých a starších se na prvním místě umístila klisna Lívie v majetku Míly Rambouskové (Stáj Beny, Zálezlice) a na místě druhém klisna Šárka Aleny Braunové z Kasejovic. Ve třídě hříbat do půl roku věku získala první místo klisnička Šery Aleny Braunové a ve třídě mladých pony první příčku obsadila klisna Laskonka Beny Míly Rambouskové.

Šampionem kategorie se stala šestiletá klisna Lívie majitelky Míly Rambouskové, Stáj Beny v Zálezlicích a titul Vicešampiona kategorie získala klisnička Šery chovatelky Aleny Braunové z Kasejovic.

Velmi silně obsazená byla kategorie Jezdecký pony a Český sportovní pony, kde ve třídě klisen a valachů 4-letých a starších si prvenství odnesl valach Sindibad Loben von Sandra Evy Maťkové z Prahy, místo druhé získala klisna Tosca Jaroslava Kukrechta z Prahy a na místě třetím se umístila klisna Baccara Se.M. z New Time Production s.r.o. v Praze. Ve třídě mladých pony získal první místo hřebec Lipton Kite manželů Trávníčkových z hřebčína Lipton ve Stříbře a místo druhé valach Excalibur MVDr. Petry Březinové z Prahy.

Titul Šampiona kategorie získal valach Sindibad Loben von Sandra Evy Maťkové z Prahy a titul Vicešampiona kategorie získala klisna Tosca majitele Jaroslava Kukrechta z Prahy.

Kategorie Welsh Mountain Pony nabídla divákům také velmi pěknou kolekci osmi poníků. Ve třídě klisen a valachů 4-letých a starších získala prvenství klisna Trawel Romantika manželů Duškových (stáj Goldmane, Kokořov), místo druhé obsadil valach Dollom Starlight pana Ludvíka Filípka z Řitky a na místě třetím se umístila klisna Dollom Siwan v majetku Vandy Trojanové z Prahy. Ze dvou předvedených mladých pony se na prvním místě umístila klisna Dollom Cwmwl Bore Markéty Primasové z Prahy a na místě druhém hřebec Pharason Gabriely Provazníkové z Karlštejna. Ve třídě hřebců získal první místo ryzák Friars Royal Surprise pana Mojmíra Fialy (hřebčín Dollom).

V šampionátu kategorie získal titul Šampiona kategorie hřebec Friars Royal Surprise (majitel p. Mojmír Fiala, hřebčín Dollom, Dkřivaň) a titul Vicešampiona kategorie získala klisna Trawel Romantika manželů Duškových, stáj Goldmane v Kokořově.

V následující kategorii Welsh Pony se ve třídě klisen a valachů 4-letých a starších na prvním místě umístil valach Apollon Davis pana Ludvíka Filípka z hřebčína Stonefield v Řitce, na místě druhém valach Dollom Excellent paní Terezy Liškové, Pouště a místo třetí obsadila klisna Marantha Terezy Lešetické z Mokrovrat. Ve třídě mladých pony se představil a první místo získal valach Stonefield Merlin pana Ludvíka Filípka z Řitky a ve třídě hřebců 4-letých a starších obsadil první místo hřebec Top Secret ze hřebčína Dollom pana Mojmíra Fialy.

Šampionem této kategorie se stal hřebec Top Secret (majitel pan Mojmír Fiala, hřebčín Dollom) a Vicešampionem kategorie se stal valach Apollon Davis pana Ludvíka Filípka, hřebčin Stonefield v Řitce.

Tři představitelé byli předvedeni v kategorii Welsh Pony of Cob Type, kde ve třídě mladých pony získal první místo hřebec Mischel Little Elphoe v majetku Gabriely Provazníkové z Karlštejna; ve třídě hřebců 4-letých a starších zvítězil hřebec French Syd Ganymed Ivany Marhoulové z Ranče u Kotvy, Loděnice a místo druhé obsadil hřebec Dollom Sir William Terezy Liškové, Pouště.

V kategorii Welsh Cob si ve třídě klisen a valachů 4-letých a starších odnesla první místo klisna Pretoria Elis v majetku Michaely Pešíkové, hřebčín Mischel v Ledcích a místo druhé obsadila klisna Bohemia Cherry Rose - taktéž zástupkyně hřebčína Mischel. Ve třídě hříbat se představil a první místo získal hřebeček Mischel Gin Fizz (majitelka Michaela Pešíková, Ledce u Plzně); ve třídě mladých pony obsadila první místo klisna Zonneweide Rhytm´n Blues v majetku Petera de Rade z Holandska a místo druhé získala klisna Tremona Rosina Mon pana Ludvíka Filípka z Řitky. Ve třídě hřebců 4-letých a starších se představili dva zástupci plemene a první místo si odnesl hřebec River Return v majetku hřebčína Dollom a místo druhé obsadil hřebec Pretoria Ramirez pana Petra Roty z Ameriky.

Titul Šampiona kategorie získal hřebec River Return (majitel pan Mojmír Fiala, hřebčín Dollom) a titul Vicešampiona kategorie získala klisna Zonneweide Rhytm´n Blues pana P. de Rade z Holandska.

Poslední výstavní kategorie patřila plemeni Welsh Part-Bred a představilo se v ní 14 koní. Ve třídě klisen a valachů 4-letých a starších získal první místo valach Dollom Cadre Noir MVDr. Petry Březinové z Prahy, místo druhé obsadil valach Drak Roberta Pastorka z Karlštejna a na místě třetím se umístila klisna Ponka Silvie Bartošové z Prahy. První místo ve třídě mladých pony získala klisna Lipton Sydney manželů Trávníčkových ze Lhoty u Stříbra, místo druhé získal hřebec Dollom Valmont S. Havlíčkové ze Ptic a na místě třetím se umístila klisna Symbióza od Dálkoplaza Lucie Maršálkové z Hostomic pod Brdy. Ve třídě hřebců byl předveden a první místo získal Dollom Countryboy v majetku MVDr. Petry Březinové z Prahy.

Šampionem této kategorie se stal valach Dollom Cadre Noir a Vicešampionem kategorie se stal hřebec Dollom Countryboy – oba v majetku MVDr. Petry Březinové z Prahy.

Šampion hříbat

Šampion hříbat

Vrchol celého výstavního dne se díky bohatému programu konal v pozdních večerních hodinách a zahajoval ho hlavní šampionát hříbat, kterého se zúčastnil pouze hřebeček Mischel Gin Fizz majitelky Michaely Pešíkové z hřebčína Mischel v Ledcích u Plzně a získal tedy titul Šampiona hříbat.

šampion mladých

Šampion mladých

Vicešampion mladých

Vicešampion mladých

V šampionátu mladých, do kterého se kvalifikovali všichni první a druzí umístění ve třídách mladých pony všech výstavních kategorií získala titul Šampiona mladých klisna Welsh Cob Zonneweide Rhytm´n Blues (Peter de Rade, hřebčín Zonneweide, Holandsko) a titul Vicešampiona mladých si odnesla shetland pony klisna Pomněnka of Kadov Lucie Kočovské (hřebčín Viklan, Blatná).

Šampion výstavy

Šampion výstavy

Vicešampion výstavy

Vicešampion výstavy

Velmi napínavého šampionátu výstavy se zúčastnili všichni 4-letí a starší klisny, valaši a hřebci a v bohaté kolekci kvalitních pony a koní po dlouhém rozhodování zvítězil a titul Šampiona výstavy získal shetland pony hřebec Philip v.d.Schaapshoeve (ZH Písek). Titul Vicešampiona výstavy následně získala klisna Welsh Mountain Pony Trawel Romantika manželů Duškových, stáj Goldmane v Kokořově.

Supreme šampion

Supreme šampion

Supreme vicešampion

Supreme vicešampion

Do následujícího Welsh Supreme šampionátu se kvalifikovali všichni první a druzí umístění všech tříd v kategoriích velšských plemen pony, cob a WPBR a titul Welsh Supreme šampion získala Welsh Cob klisna Zonneweide Rhytm´n Blues pana Petera de Rade z Holandska. Titul Welsh Supreme vicešampion získala opět klisna Trawel Romantika v majetku manželů Duškových z Kokořova.

Během celého dne mohli diváci pomocí hlasovacích lístků z katalogu dávat hlasy svému diváckému šampionovi a po sečtení všech odevzdaných hlasů získal titul Šampion sympatie hřebec plemene Welsh Cob Pretoria Ramirez pana Pavla Roty z Ameriky.

První letošní výstava se setkala s opravdu velkým zájmem soutěžících, vystavujících, ale i diváků a za krásného slunečného počasí zde vládla skvělá atmosféra, za kterou je třeba poděkovat nejen všem zúčastněným, ale i pořádajícím hřebčínům a chovatelskému klubu CBWBC, kteří ke spokojenosti všech připravili pro všechny velmi příjemné podmínky.

Doufáme, že i v příštím roce se opět sejdeme v hojném počtu při příležitosti pořádání dalšího ročníku této velmi zdařilé akce!

Podobné články

Když jsem byla malá, byla mým vzorem číslo jedna. Žena, které nechybí odvaha a která navzdory předsudkům jde za svým snem. Tomu pak neváhá hodně…

Chov koní Kinských přinesl pět vítězů Velké pardubické a mnoho věhlasných steeplerů. Tito jedineční koně tvoří nedílnou součást historie čs. chovu a…