Chovatelská přehlídka hřebčína Sprehe

10. 3. 2011 Kateřina Návojová Autor fotek: Kateřina Návojová

Díky spolupráci SCHČT a Karla Laciny se uskutečnil dne 6.3.2011 výjezd na chovatelskou přehlídku do německé Vechty. Celkem byly vypraveny tři autobusy z Prahy a Poděbrad. Jelo se až do poměrně vzdálené obce Vechta, kde byl předváděcí den plemenných hřebců z hřebčína Sprehe. Nadšení těch, kdo se rozhodli jet, bylo veliké - a bylo na místě.

Příjemnou událostí již byla samotná cesta, kdy na účastníky čekala po poledni zastávka na oběd ve formě bufetu. Příjemné naladění pak mohlo být jen vylepšeno výbornou organizací, připraveností a plynulým, zajímavým programem ve Vechtě.

Zaplněná halaPředvedlo se více jak 35 hřebců, z toho dva byli poníci a jeden byl zástupce plnokrevného plemene. V zaplněné a vytopené hale, jak je v zahraničí milým zvykem, byli hřebci předvedeni na ruce, ve volnosti i pod sedlem. Díky velkému organizačnímu týmu pomocníků pro pestrost programu nebylo žádným problémem, aby byl parkur pro hřebce postaven vícekrát.

Po uvítání, kde byla zmíněna i česká účast, se jako první předvedli tříletí koně ve skoku ve volnosti. Jak se již snažili i organizátoři v Brně při výběru hřebců do plemenitby, hřebci chodili již rozcvičeni. Bez zbytečného zdržování se hřebci předvedli na ruce a poté skákali řadu. Nejvíce ohromil diváky hřebec Lyjanero. Ten je jako jeden z šesti vybrán i pro české chovatele. Tento hřebec předvedl skutečně neomezené schopnosti nad skoky a překonával je s výraznou rezervou.

Swiss MadePoté přišly na řadu drezurní ukázky. Většina těchto hřebců byla mladých (v průměru 4 roky), proto byli divákům předvedeni pouze v základních chodech. Nechyběl ani výraznější, divácky vděčný prodloužený klus. Starší koně, kteří byli vidět především v závěru akce, pak předváděli i těžké drezurní prvky.

Drezurní ukázky střídali pro pestrost a atraktivitu koně pod sedlem na skocích. K tomu byly určeny tři samostatné skoky, dva oxery a jeden kolmý skok. První oxer sloužil k rozeskákání, ty vyšší skoky se pak odehrávaly na zbylých dvou. Do toho byl předveden mimo jiné pár koní pouze na ruce.

Program byl skutečně pestrý a různorodý. A to i na úkor pohodlnosti při několikerém stavění skoků. Jediná větší pauza byla při sklízení řady pro skok ve volnosti - mezitím se na dvou velkých obrazovkách promítl záznam z OH. Konkrétně vítězná jízda Erika Lamaze na Hickstead, který je rovněž v nabídce hřebčína. Po zbylou dobu sloužily obrazovky pro zobrazení původů předváděných koní. Ty byly napsány i v katalozích, které byly volně k dispozici u vchodu.

Gavi - ukončení závodní kariéryV rámci předváděcího dne proběhlo i rozloučení hřebce Gavi se svou bohatou kariérou. Jeho další působení bude již pouze v roli plemenného hřebce. Za svou kariéru se stal vítězem mnoha velkých cen, jako například v Calvörde či Rastede. Vyhrál Světový pohár v Londýně, kvalifikaci světového poháru v Helsinkách. V roce 2008 získal ocenění nejlepšího sportovního koně v Hanoveru.

V rámci spolupráce vybrala rada SCHČT celkem 6 hřebců, kteří budou dostupní pro chovatele a majitele klisen českého teplokrevníka. Jedná se o pět starších hřebců a jednoho tříletého. Až na jednoho drezurního dominují všichni skokovými vlastnostmi. Inseminační dávky se u vybraných hřebců pohybují mezi 700-1000 eur.

Podrobnosti o hřebcích najdete na www.gestuet-sprehe.de.

Informaci o spolupráci s českými chovateli najdete na www.schct.cz.

* LYJANERO, Hd., nar.31.3.2008, holst., 173 cm KVH

o: Landos (Lord - m.po Calypso I)
m: Urzona po Casall (Caretino - m.po Lavall I)

Lyjanero

* BURBERRY, Ryz., nar.18.2.2005, brand., 170 cm KVH

o: Balou de Rouet (Baloubet du Rouet - m.po Continue)
m: Ibiza po Quando-Quando (Quattro B - m.po Akcent II)

Burberry

* CARENZO, Hd., nar.8.5.2003, hann., 171 cm KVH

o: Calido (Cantus - m.po Coriander)
m: Fraganzia po Freedom (Furioso II - m.po Ramiro)

Carenzo

* FÜRST WILHELM, Vr., nar.4.3.2006, old., 168 cm KVH

o: Fürst Heinrich (Florestan I - m.po Donnerhall)
m: Lady Scarlett po Sandro Hit (Sandro Song - m. po Ramino)

Fürst Wilhelm

* LANTINO, Hd., nar.7.6.2006, holšt., 167 cm KVH

o: Landos (Lord I - m.po Calypso I)
m: Cindy V po Caretino (Caletto II - m.po Metellus)

Lantino

* LORD WEINGARD R, nar.30.3.2001, old., 168 cm KVH

o: Lordanos (Landos - m.po Ahorn Z)
m: Weinland po Landadel (Landgraf I - m.po Farnese)

- pouze tento hřebec se českým divákům nepředvedl z důvodu účasti na závodech

Více fotografií Katky Návojové si prohlédněte v galerii.

Podobné články
Donn Clifs

O uplynulém víkendu se u nás běhalo na dvou dostihových drahách. Sobotní Most měl vrchol v tradiční sprinterské Ceně jezdectví, v neděli ve…

Když jsem byla malá, byla mým vzorem číslo jedna. Žena, které nechybí odvaha a která navzdory předsudkům jde za svým snem. Tomu pak neváhá hodně…