Bývalý šéf SZIF Jan Höck je novým ředitelem Národního hřebčína!

/data/imgs/00022498l.jpg
/data/imgs/00022498l.jpg

Jak dnes informovala média, novým ředitelem Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem je ode dneška Jan Höck, který v minulosti řídil například Státní zemědělský a intervenční fond. Ve funkci tak nahrazuje v pátek odvolaného MVDr. Jaroslava Dražana... /více/

Takovou rychlost ve výměně ředitelů ještě hřebčín nezažil. Ještě ve čtvrtek byl Jaroslav Dražan ujišťován, že jeho odvolání "není na pořadu dne" a v úterý je na jeho místě nový člověk. Ministr přitom jmenoval Jana Höcka do funkce teprve čtvrtý den po odvolání J. Dražana, a to i přesto, že mezi hlavními důvody odvolání bývalého ředitele byla mj. jeho údajná špatná komunikace směrem k veřejnosti. Přitom také Jan Höck byl před třemi lety odvolán z funkce ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) mj. za "údajnou špatnou komunikaci".

Doplňujeme oficiální zprávu ČTK i další informace, které nám jsou v tuto chvíli známy. "Qui bono?!" nám ovšem známo není. Tento urychlený krok vlády ovšem jen podporuje spekulace, že o Národní hřebčín se pokoušejí zcela jiné snahy, než dovést ho k dokonalosti či, nedejbože, na seznam UNESCO.

Kladruby nad Labem (Pardubicko) 1. prosince (ČTK) - Novým ředitelem Národního hřebčína v Kladrubech se stal Jan Höck. Bývalého šéfa Státního zemědělského a intervenčního fondu dnes do funkce jmenoval ministr zemědělství Jakub Šebesta, informovalo ČTK ministerstvo. Předchozí ředitel Jaroslav Dražan byl odvolán 27. listopadu pro chyby ve vedení organizace.

"Ministr zemědělství zvolil variantu jmenovat nové vedení před výběrovým řízením, protože situace, která v hřebčíně nastala, vyžaduje rychlé řešení," uvedl mluvčí ministerstva Petr Vorlíček.

Jan Höck v minulosti působil jako ředitel Státního zemědělského a intervenčního fondu (SZIF) a stál u zrodu této platební agentury, přes kterou proudí veškeré dotace do zemědělství. Je také dlouholetým chovatelem koní. Na post ředitele kladrubského hřebčína ho doporučili právě odborníci z řad chovatelů koní, uvedl Vorlíček.

Hlavním důvodem odvolání Dražana byla podle ministerstva špatná komunikace a prezentace osobních názorů, které se lišily od záměrů a zájmů České republiky a zřizovatele. K odvolání přispělo také pochybení při podání žádosti hřebčína o dotaci z Integrovaného operačního programu, kvůli kterému byla tato žádost vyřazena. Kvůli této dotaci bylo nutné změnit právní formu hřebčína ze státního podniku na příspěvkovou organizaci. Nedávno kladrubský hřebčín přišel rovněž o dotaci 100 milionů korun na vybudování zázemí pro turisty - Ministerstvo zemědělství prý nemělo dost peněz na doplacení projektu.

Ministr dnes rovněž jmenoval ředitele "zbytkové" státní příspěvkové organizace Národní hřebčín Kladruby nad Labem, kterým se stal Antonín Němec. Ten dosud působil jako zástupce ředitele odboru zakladatelské činnosti ministerstva zemědělství, přičemž právě tento útvar má na starosti vztahy ministerstva a kladrubského hřebčína.

"Stěžejním úkolem nového vedení bude převedení kladrubského hřebčína ze současné právní formy státního podniku na příspěvkovou organizaci a opětovné zpracování žádosti o dotaci z Integrovaného operačního programu, tak aby bylo možné čerpat evropské prostředky na revitalizaci hřebčína v co nejkratším termínu. V nejbližší době se nastartuje v hřebčíně ministerský audit, který má za cíl zmapovat momentální kondici této organizace, kterou je nutné znát před jeho převodem na příspěvkovou organizaci."

Petr Vorlíček
tiskový mluvčí MZe

zdroj: wikipedia
Jan Höck je jeden z nejvýznamnějších mužů české agrární politiky uplynulého desetiletí.
Od roku 1993 dělal zástupce ředitele Státního fondu tržní regulace. Od roku 1998 vedl celý fond. Od roku 2000 byl ředitelem Státního zemědělského intervenčního fondu. Milena Vicenová ho za údajnou špatnou komunikaci a opozděné vyplácení některých dotací 17. září 2006 odvolala.

Zdroj: agroweb.cz
Vláda dnes odvolala z funkce ředitele SZIF
Eva Seifertová (13.9.2006)
Na návrh ministryně zemědělství Mileny Vicenové vláda dnes odvolala z funkce ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Jan Höcka. O důvodech odvolání bude ministryně informovat ve čtvrtek na tiskové konferenci, sdělil Hugo Roldán z tiskového oddělení ministerstva zemědělství. Na funkci bude podle něj vypsáno výběrové řízení s tím, že dočasně bude odvolaného ředitele zastupovat jeho náměstek Vladimír Eck.
Rozhodnutí ministryně zemědělství Höcka překvapilo a důvody k tomuto kroku netuší. Vicenová mu jen telefonicky stručně oznámila, že navrhla jeho odvolání vládě, uvedl Höck. Dodal, že neví o ničem, co by pokazil.
Höck stál v čele SZIF od jeho založení v roce 2000. Předtím od roku 1998 šéfoval Státnímu fondu tržní regulace v zemědělství, z nějž SZIF vznikl.

Podobné články
Donn Clifs

O uplynulém víkendu se u nás běhalo na dvou dostihových drahách. Sobotní Most měl vrchol v tradiční sprinterské Ceně jezdectví, v neděli ve…

Když jsem byla malá, byla mým vzorem číslo jedna. Žena, které nechybí odvaha a která navzdory předsudkům jde za svým snem. Tomu pak neváhá hodně…