Budeme moci fandit českým haflingům!

Říjnového evropského sportovního šampionátu haflingů v Meranu, na něž pořádá Svaz chovatelů haflinga zájezd, se za Českou republiku zúčastní dvě jezdkyně. Budeme proto moci fandit prvním českým zástupcům na velké evropské haflingerské akci a my pro vás máme první informace!

Žhavé želízko budeme mít v soutěžích v drezuře

V otevřené a obtížné třídě se představí Pavla Daumann s klisnou Holy Stripe. Tato dvojice má už nasbíráno mnoho zkušeností na domácí i evropské scéně.

Pavla Daumann a Holy StripePavla Daumann se koním věnuje od roku 2000, kdy začínala v jezdeckém klubu JK Žilina na Slovensku, nejdříve pouze rekreačně a od roku 2005 jako drezurní jezdkyně. Od roku 2006 vede jako trenér JK Žilina, kde každým rokem spoluorganizuje 2 x ročně závody. Zaměřuje se především na děti a juniory a se svými svěřenci slaví úspěchy. Sama se drezurnímu ježdění začala věnovat pod vedením známého slovenského drezurního trenéra Rudolfa Kohúta, dále své znalosti upevňovala u rakouské trenérky Theres Rantner Payer a nyní je její hlavní trenérkou Hanka Vašáryová z DS Pelikán. Od ledna 2009 působí v České republice za klub DS Pelikán.

Její součastná výkonnost je na stupni S. Mezi svoje největší úspěchy s Holy Stripe počítá 3. místo ve Středoslovenské lize v roce 2007, o rok později pak v této soutěži vybojovala 1. a zároveň 3. místo. V loňském roce kromě toho získala 7. místo v Celoslovenské lize a také mezinárodní úspěchy – 1. místo na rakouském Haflinger cupu a 5. místo na mistrovství haflingů severního Rakouska.

Pavla Daumann bude v Meranu závodit s dvanáctiletou klisnou Holy Stripe po otci Madit a z matky Karolina po Stadl (chovatel pan Horváth, Hořice na Šumavě). Holy Stripe má za sebou bohatou závodní kariéru. V roce 2003 se stala koněm roku a vicemistrem Slovenska ve westernové drezuře, o rok později získala oba tituly znovu a přidala ještě mistra Slovenska ve westernové drezuře, jímž se stala i v roce 2006. V dalších disciplínách se prosadila jako vítězka Středoevropského šampionátu v trailu – rovněž v roce 2006. Tento rok začala bodovat také v klasické drezuře (5. místo ve Středoslovenské lize). Dále už je výčet umístění totožný s úspěchy Pavly Daumann. Ta Holy charakterizuje jako klisnu, která má radost ze spolupráce s jezdcem, je velmi ochotná, ale také (jako správný hafling) ráda utíká z výběhu, vymýšlí různé možnosti, jak otevřít box a má nejraději jakýkoliv pamlsek.

Pavlu Daumann s Holy Stripe mohli čeští fanouškové haflingů poprvé zaznamenat na loňském MČR malých koní v Hodějicích, kde předvedli nejlepší drezuru. Letos se již účastní českých soutěží ČJF – 2x start v soutěži Z (1. a 4. místo) a 6x start v soutěži L (3x 1. místo, 1x 2. místo). Můžete je vidět také na letošním MČR v Hodějicích a v ukázce küru na výstavě v Pardubicích.  

 

Čtrnáctiletá Kristýna a Sany v parkuru

Rovněž druhou účastnickou dvojici si můžete pamatovat z loňských Hodějic (a letos zde bude k vidění opět), kde Kristýna Štechová s klisnou Sany získaly druhé místo v celkovém hodnocení. Kristýna je teprve čtrnáctiletá jezdkyně, která zatím získává zkušenosti a se Sany závodí za JS Arcos v oficiálních soutěžích teprve od letošního roku.

Kristýna Štechová se SanyJezdila od svých devíti let v jezdeckém klubu v Loděnicích a asi po roce a půl dostala k vánocům jako překvapení březí, dnes osmiletou, klisnu Sany po otci Madit a z matky Šárka po Nurmi (z chovu pana Brauna z Kasejovic). Hned po narození a prodeji hříběte a po tom, co se Kristýna vyléčila z úrazu, který se jí při ježdění stal, spolu začaly trénovat ve Sportovní stáji Prahy 13. O tom, že je Kristýna velký nadšenec, svědčí i to, že do 30 km vzdáleného Jíloviště u Prahy dojížděla každý víkend po kopytě, protože Sany má ustájenou doma.

V loňském roce se zúčastnily spousty hobby závodů a již zmíněných Hodějic a letos brzy na jaře složila Kristýna ZZJV. Na soutěž v parkúru, jíž se v Meranu zúčastní, berou Kristýna se Sany přípravu velmi vážně, letos zúčastnily více než desítky soutěží v kategorii pro děti do 16 let a pony kategorie B obtížnosti S a jsou tedy schopny čistě překonat parkur o výšce 100 cm (max. výška překážek v otevřené soutěži v Meranu bude také 100 cm). V červenci se jim podařilo úspěšně překonat parkúr stupně ST a kvalifikovaly se tak na MČR pony (21. – 23. srpna ve Zduchovicích).

Ačkoliv vysíláme na šampionát v Meranu pouze dva české zástupce myslím, že se v početném startovním poli rozhodně neztratí. Obě dvojice mají velkou šanci na úspěch a doufám, že jejich vystoupení přesvědčí o tom, že haflingové se ve sportu dokáží velmi dobře uplatnit.  

Samozřejmě vás bude Equichannel.cz o průběhu šampionátu i o výsledcích českých zástupkyň informovat. Zůstaňte s námi :o)

Podobné články
Donn Clifs

O uplynulém víkendu se u nás běhalo na dvou dostihových drahách. Sobotní Most měl vrchol v tradiční sprinterské Ceně jezdectví, v neděli ve…

Když jsem byla malá, byla mým vzorem číslo jedna. Žena, které nechybí odvaha a která navzdory předsudkům jde za svým snem. Tomu pak neváhá hodně…