Aukce a Hengstkörung 2004 , Neumunster

10. 11. 2004 Jarmila Beranová Autor fotek: Jarmila Beranová

28.10.-31.10.2004 se v Holstenhalle v Schleswig-Holštýnském Neumunsteru konal Hengstkörung (výběr plemenných hřebců) a aukce sportovních koní. Do Körungu bylo přihlášeno 82 dvouletých holštýnských hřebců a do dražby 49 sportovních koní. Pro zájemce z celého světa o holštýnský chov a o holštýnské sportovní koně bylo připraveno dvoutýdenní předvádění a veřejně přístupné treninky v holštýnském zemském hřebčinci v Elmshornu.

Vlastní Körung v Holstenhalle začal v pátek předváděním mladých hřebců ve skoku ve volnosti, tady komise bodovala pohyb před skokem, sílu odrazu, styl skoku a ochotu spolupracovat. V sobotu byli v lotech předváděni hřebci na ruce, zde komise hodnotila jejich pohyb a exteriér, dále zvažovala původy hřebců a v neposlední řadě jejich příslušnost k mateřským kmenům. Poté byli znovu všechny loty pozvány do haly a u každého hřebce jednotlivě vyřkla komise zda je hřebec „gekört (vybrán)“ nebo „nichtgekört (nevybrán)“ pro budoucí roli plemeníka v holštýnském chovu. Vybráno bylo letos 26 hřebců. Nejlepším z nich byl hřebec Canto, o:Canturo, m:po Limbus z mateřského kmenu 2027 od chovatele Thomase Petersna. Vicevítězem se stal Cormint, o:Calido I,m:po Carthago,stamm 4294 a druhým vicevítězem byl Colandro, o.Contendro I, m:po Calando I, stamm 776. Po vyhlášení výsledků byli někteří z vybraných hřebců draženi v aukci, nejdražším byl hřebec Cashmaker, o:Cassini I,m:po Zunftiger xx,stamm 3317, ten byl vydražen za 190 000 eur do Nizozemí.

Sobotní večer byl vyhrazen prezentaci holštýnských koní ve velkolepém šou. Pod sedlem se znovu předvedli aukční sportovní koně, na ruce byli znovu představeni nejlepší „vybraní“ hřebci, předvedeny byly také nejlepší tříleté klisny, proběhla ukázka koňského fotbalu a představili se nejlepší jezdci ponysportu. Velký úspěch sklidilo předvedení hřebce Contender a jeho dvaceti špičkových potomků. Závěrečná část patřila Olympionikům a chovatelům olympijských koní. Je více než jasné jak pravdivá slova byla jednoho z hostů „Co by znamenal světový jezdecký sport bez holštýnských koní“.

V neděli proběhla aukce hřebců „nevybraných“ pro holštýnský chov a aukce sportovních koní. Nejdražším hřebcem v dražbě byl Levistano,o:Levisto,m:po Lord, ten se prodal zájemcům ze severního Saska za 80 000 eur, nejvýše vydraženým sportovním koněm se stala klisna Caress,o:Cassini II,m:po Lacapo, ta se prodala do německého Baden-Wurttemberg za 105 000 eur.

Většina dražených koní se prodala do zahraničí, největší počet jich skončil v Itálii, Mexiku a USA, někteří další se prodali do Jižní Afriky, Velké Británie, Maďarska, Dánska, Holandska a Slovenska. Průměrná cena dražených „vybraných“hřebců byla 57 500 eur, „nevybraných“ hřebců 22 000 eur a sportovních koní 33 300 eur.

Podrobnou fotogalerii najdete na stránkách www.tarpan.cz.

Podobné články
Donn Clifs

O uplynulém víkendu se u nás běhalo na dvou dostihových drahách. Sobotní Most měl vrchol v tradiční sprinterské Ceně jezdectví, v neděli ve…

Když jsem byla malá, byla mým vzorem číslo jedna. Žena, které nechybí odvaha a která navzdory předsudkům jde za svým snem. Tomu pak neváhá hodně…