Zpráva z veterinárně-podkovářského semináře v Ženevě

11. 2. 2008 Tisková informace

Každé dva roky je ve švýcarské Ženevě uspořádán velký veterinární seminář zaměřený na problematiku koňského zdraví. V roce 2007 se konal ve dnech 11. – 13. prosince a řešil problematiku koňských končetin. Seminář absolvovalo přes 500 účastníků a své zkušenosti předneslo 31 přednášejících z jedenácti zemí. Českou republiku zde zastupovali MVDr. Žert, MVDr. Bartůnková a podkovář Ing. Vinčálek.


Z hlediska podkovářského byla důležitá dvě hlavní přednášená témata, a to schvácené kopyto a problémy zadní části kopyta, nebo-li podotrochloza. Nejobsáhlejší přednášky ke vzniku a průběhu schvácení kopyt, dále pak k jejich ortopedickému řešení měl Ch. Pollitt  (Austrálie) a R. Eustace (Anglie). Oba odborníci prezentovali svoje bohaté zkušenosti z univerzitních výzkumů i praktické dovednosti, získané na stovkách ošetřených pacientů. V tématu podotrochloza svojí odbornou úrovní doslova kralovala francouzská škola zásluhou F. Desbrosse a J.M. Denoix. Obsah jejich přednášek dával jasně najevo, jak důležitá je dokonalá znalost anatomie koňské končetiny v souvislosti s mechanikou pohybu při zátěži koně. Na příkladech pacientů předvedli celou škálu diagnostických metod, sloužících k odhalení důvodu pohybových problémů koní. Stanovením diagnózy a medikace však případ většinou nekončil, ale následoval návrh pro podkováře na ortopedické řešení. Tím se zabývaly přednášky dalších světových podiatrických kapacit jako je H. Castelijns (Itálie), S. Morrison (USA), S. O´Grady (USA) a další. Z hlediska podkovářského měl velmi zajímavou přednášku M. Savoldi (USA) o chodidle v souvislosti s kopytním mechanismem a rovnováhou končetiny.

Akce byla velice dobře medializovaná a jejím sponzorstvím se zabývalo mnoho významných firem, propagujících výrobky pro koně. Hlavním sponzorem byla švýcarská firma Twindil, vyrábějící léčiva a krmné doplňky. Mezi další vystavovatele patřily firmy Equistro, Mustad, Easy Wolker, Audevard a další.


Mimo cenných vědomostí bylo možné na tomto kongresu získat i další poznatky. Je to především pokrok ve výzkumu v oblasti podiatrie, který je hlavně v koňařsky vyspělých zemích nepřehlédnutelný. S tím je v přímé souvislosti rozvoj moderních diagnostických metod, jako jsou magnetická rezonance, scintigrafie a termografie. V závěru je potom dobrá spolupráce veterináře a podkováře. Bohužel je nutné konstatovat, že většina těchto aspektů, včetně vzdělávání odborníků, je u nás v plenkách a srovnání je až deprimující. A proto absolvováním seminářů s takto kvalitní úrovní jsme schopni alespoň částečně vyrovnat odbornou stránku péče o končetiny koní.

Za ŽSP Václava Boušková
Podobné články

Kdo z nás by neznal jásavě žluté pampelišky, které na pár jarních týdnů doslova zaplaví naše pastviny, louky a zahrady. Pampeliška lékařská ale není…

Když se vás zeptá nekoňák, co to je lonžování, pravděpodobně mu odpovíte něco ve smyslu, že kůň na opačném konci lonže běhá kolem vás dokola.…