Zázrak nového tisíciletí - naděje popáleným koním

V srpnu loňského roku zachvátil ranč Bar P ve Springvillu v Indianě ničivý požár. Zničil celou stáj pro šedesát koní a dvanáct koní v jeho plamenech nalezlo smrt. Majitelé, manželé Charlie a Ester Partonovi, zachránili z ohně jediné zvíře. Byl jím dvanáctiletý Quarter hřebec Sugar Pep Rio.

Kůň utrpěl vážné popáleniny po celém těle a oči měl nateklé tak, že vůbec neviděl. Majitel ani trenéři nevěřili, že by mohl takovou hrůzu vůbec přežít, ale hřebce naložili a odvezli ho do univerzitní veterinární nemocnice ve West Lafayette. Odborníci mohli jen zkonstatovat rozsah škod: popáleniny třetího stupně na deseti procentech povrchu těla a popáleniny druhého stupně na zbývající ploše.

Lékaři se však rozhodli k okamžitému zákroku za použití nového produktu Vet Bio SISt, což je nový biomateriál vyráběný z vepřových střev, jenž urychluje růst poškozených tkání po popáleninách. Bylo to poprvé, co byl tento materiál použit na koně a v takovém rozsahu, protože do té doby byl aplikován jen na malá zvířata s lokálními popáleninami. K dnešnímu dni se zdá, že léčba byla úspěšná. Po šesti měsících se na trupu Sugar Rio Pep objevily první chlupy, dnes má už z větší části porostlou hlavu, krk, záď a nohy a dokonce se objevila jeho původní malá hvězda. I nejpostiženější část celého trupu, hřbet, se zotavuje, a hřebec je schopen se protáhnout při válení.

Nový perspektivní přípravek tak ukázal nadějnou cestu popáleným zvířatům v novém tisíciletí ( pro humánní medicínu nebyl dosud schválen). Případ Sugar Rio Pep rozvířil o podobné případy zájem a byl založen i fond pro výzkum, léčbu a rehabilitaci podobně těžce poraněných koní.

Podobné články

Kdo z nás by neznal jásavě žluté pampelišky, které na pár jarních týdnů doslova zaplaví naše pastviny, louky a zahrady. Pampeliška lékařská ale není…

Když se vás zeptá nekoňák, co to je lonžování, pravděpodobně mu odpovíte něco ve smyslu, že kůň na opačném konci lonže běhá kolem vás dokola.…