Zázrak nového tisíciletí - naděje popáleným koním

V srpnu loňského roku zachvátil ranč Bar P ve Springvillu v Indianě ničivý požár. Zničil celou stáj pro šedesát koní a dvanáct koní v jeho plamenech nalezlo smrt. Majitelé, manželé Charlie a Ester Partonovi, zachránili z ohně jediné zvíře. Byl jím dvanáctiletý Quarter hřebec Sugar Pep Rio.

Kůň utrpěl vážné popáleniny po celém těle a oči měl nateklé tak, že vůbec neviděl. Majitel ani trenéři nevěřili, že by mohl takovou hrůzu vůbec přežít, ale hřebce naložili a odvezli ho do univerzitní veterinární nemocnice ve West Lafayette. Odborníci mohli jen zkonstatovat rozsah škod: popáleniny třetího stupně na deseti procentech povrchu těla a popáleniny druhého stupně na zbývající ploše.

Lékaři se však rozhodli k okamžitému zákroku za použití nového produktu Vet Bio SISt, což je nový biomateriál vyráběný z vepřových střev, jenž urychluje růst poškozených tkání po popáleninách. Bylo to poprvé, co byl tento materiál použit na koně a v takovém rozsahu, protože do té doby byl aplikován jen na malá zvířata s lokálními popáleninami. K dnešnímu dni se zdá, že léčba byla úspěšná. Po šesti měsících se na trupu Sugar Rio Pep objevily první chlupy, dnes má už z větší části porostlou hlavu, krk, záď a nohy a dokonce se objevila jeho původní malá hvězda. I nejpostiženější část celého trupu, hřbet, se zotavuje, a hřebec je schopen se protáhnout při válení.

Nový perspektivní přípravek tak ukázal nadějnou cestu popáleným zvířatům v novém tisíciletí ( pro humánní medicínu nebyl dosud schválen). Případ Sugar Rio Pep rozvířil o podobné případy zájem a byl založen i fond pro výzkum, léčbu a rehabilitaci podobně těžce poraněných koní.

Podobné články
Vyšetření žaludku

Gastroskopie je druh endoskopie, při níž se pomocí dlouhého flexibilního endoskopu (dlouhá ohebná kamera) díváme do útrob těla pacienta, konkrétně do…

Je dobrý nápad ostříkat koně studenou vodou ihned po zátěži? Má se přebytečná voda z těla stáhnout stěrkou?