Rostliny - lákavé, ale nebezpečné

Jsou všude kolem nás a hlavně kolem našeho koně. Svěží, barevné, voňavé a pro koně přímo k nakousnutí. Některé znáte nebo sbíráte jako léčivé rostliny, některé si natrháte do vázy, jiných si ani nevšimnete. Jenže si jich všimne váš kůň. Ten ale neví, že některé z těch kytiček, které mu rostou na pastvě, mohou být nebezpečné. A vůbec – víte to vy?

Účelem tohoto článku není vás zbytečně děsit, ale je dobré si následující informace uložit do paměti, až budete zase pozorovat svého koně, jak si pochutnává na něčem, o čem ví jen to, že je to zelené a vypadá to zajímavě.

Kapradina – nejčastěji ji najdete na kraji lesa, ve stinných oblastech. Obsahuje enzym zvaný thiamináza. Ta snižuje v těle hladinu thiaminu, což je soubor vitamínů řady B, které nervový systém vašeho koně potřebuje ke správnému fungování. Při požití velkého množství hrozí poškození mozku, které se – pokud je zachyceno v raném stádiu – ještě dá napravit.
Příznaky rovněž závisí na množství požitého toxinu a obsahu žaludku (více toxinu se vstřebává, je-li žaludek prázdný). První příznaky úbytku váhy, ztráty koordinace, nervozity či ochrnutí se mohou objevit za 30 až 60 dní, smrt pak může přijít během 2 až 10 dní po projevu klinických příznaků!
Léčba spočívá v podávání laxativ, která zbaví koně nevstřebaného toxinu. Následuje dieta, doplňkový thiamin v injekcích.
K otravě může nejspíše dojít v pozdním létě, kdy je tráva spálená a koně hledají cokoli zeleného, nebo i v zimě, pokud krmíte senem z lesních porostů, obsahujícím kapradinu. Zbavit se kapradiny na pastvině se snáze řekne, než udělá: její kořeny mohou být až 9 metrů dlouhé a vymýcení může trvat léta.

Přeslička – jako léčivou rostlinu ji najdeme na vlhčích loukách a kolem cest. Stejně jako kapradina obsahuje thiaminázu, takže ohrožení je stejné, jen příznaky se mohou projevit až po delší době. Teprve po měsíci pravidelného požívání přesličky se u koně objeví špatná koordinace zadních nohou, později slábne a nemůže se zvednout. Po dvou měsících přicházejí křeče a může nastat smrt.
Pokud je kůň schopen žrát, nastupuje dieta, injekce thiaminu. Jestliže se už kůň nedokáže postavit, je naděje velmi malá, protože poškození mozku je nezvratné. Přeslička je pro koně stejně toxická i v sušeném stavu.

Pryskyřník – běžná, žlutě kvetoucí rostlina na našich loukách. Obsahuje protoanemonin, dráždidlo, které vyvolává na pokožce puchýře. Rostlina ho neuvolňuje, pokud není rozmačkána, resp. rozžvýkána. Pryskyřník proto může způsobit vážná popálení a podráždění stěn zažívacího traktu. Nejnebezpečnější je rostlina během doby kvetení.
Příznakem je vážná kolika, průjem, černý trus způsobený krvácením do zažívacího traktu – do hodiny po požití. Při zasažení se podávají minerální oleje ke zklidnění zažívacího traktu a běžné ošetření jako při kolice.
Pryskyřník má jednu výhodu: někteří koně při pocitu popálení přestanou rostlinu žrát dříve, než může dojít k vážnému poškození.

Hořčice – žlutě kvetoucí rostliny z rozsáhlé rodiny rostlin. Některé druhy obsahují oleje, které působí jako dráždidla (tyto oleje dělají hořčici pálivou). Nejobvyklejším důsledkem nadměrného požití hořčice je podráždění (popálení) zažívacího traktu. Některé sekundární toxiny, zatím neodhalené, však mohou poškodit játra, narušit krevní oběh nebo způsobit dysfunkci obličejových nervů.
Příznakem může být opakované namáčení huby do vody, kolika, průjem, ochrnutí jazyka, oslepnutí, otoky nohou, přecitlivělost kůže na slunce či úpal s puchýři. Léčba je obdobná jako při kolice nebo úpalu. Při správné léčbě se kůň může do 3 dnů zcela zotavit.

Oleandr – okrasná rostlina, k níž se i u nás může mlsný kůň někdy dostat. Obsahuje jed oleandrin, který působí stejně jako lék digitalis, což je silný prostředek na povzbuzení srdeční činnosti.
Rostlina sama může způsobit podráždění zažívacího traktu, srdeční arytmii či dokonce šok, vedoucí k úhynu. Někteří koně uhynou zcela bez příznaků, u jiných se objeví kolika, srdeční poruchy, komatické stavy.
Pomoci mohou minerální oleje, léky na srdce spolu s doplňkovou podpůrnou léčbou. Oleandr je velmi nebezpečný, protože otrava má téměř vždy tragický důsledek, a to stačí požití 30 až 40 lístků! Naštěstí jsou listy dost hořké a koně je nevyhledávají.

Akát – jed, který tento strom obsahuje, zatím nebyl určen, ale způsobuje srdeční arytmii, nepravidelné dýchání, někdy koliku a zvýšenou nervozitu. Je zajímavé, s jakou chutí koně vyhledávají čerstvě ulomené či uřezané větvičky – na to pozor při ořezávání stromů.

Třezalka – léčivka známá také jako bylina sv. Jana. Obsahuje hypericin, který způsobuje nadměrnou citlivost na slunce, teplotu či dotek. Mohou se objevit spáleniny kůže, oteklá víčka, kůže je mimořádně citlivá na chlad a dotek. Kůň vyhledává stinná místa a může trvat měsíce, než bude zase možné ho bezpečně vystavit slunečnímu záření. Závisí to na množství vstřebaného jedu a na tom, jak se s tím jeho systém vypořádá.

Bolehlav – také „divoký kmín“, obsahuje toxin, který dráždí nervové buňky, což se odrazí v poruše centrálního nervového systému a následně v ochrnutí dýchacího ústrojí. Nejjedovatější částí rostliny jsou kořeny a mladé listy. K otravě může dojít i tehdy, pokud je rostlina rozšlapána do napajedla, kam pak vypustí jed.
Kůň nadměrně sliní, žvýká, napíná svaly, skřípe zuby, bolest může přijít 10 až 60 minut po požití. Jestliže kůň požil smrtelnou dávku, nastává ochrnutí dýchání a smrt během 30 minut.
Léčivy mohou být sedativa, laxativa, kyslík. Pokud kůň přežije 2 hodiny po sežrání plevele, pravděpodobně přežije a zcela se zotaví.

Borovice – jehličí borovice obsahuje kyselinu, která zvyšuje hladinu hormonu prostaglandinu. Ten může u březích klisen vyvolat potrat, zatímco na jiné koně nemá vliv. Pokud klisnu přímo nevidíte jehličí žrát, nezpozorujete u ní žádné příznaky – a pak přijde předčasný porod nebo potrat.
Naštěstí nepatří jehličí mezi koňské pochoutky, a tak je koně žerou, jen když mají velký hlad.

Žaludy a dubové listí – obsahují látky, které vyvolávají krvácení v játrech či ledvinách.
Příznačný je průjem či kolika, krvavé močení, celková slabost. Pomoci mohou minerální oleje na zklidnění zažívacího traktu a vypuzení nevstřebaného jedu. Nitrožilní tekutiny pomohou narušeným ledvinám, jinak následuje běžná péče jako při kolice.
Některé prameny uvádějí, že k otravě je třeba pravidelného požívání velkého množství listů či žaludů, než se objeví první příznaky, jiné uvádějí těžké komplikace u zvířat, která si na nich pochutnávala jen pár hodin.

Javor červenolistý – obsahuje zatím neidentifikovaný jed, který na sebe váže hemoglobin (červené krevní barvivo), a tak způsobuje zhroucení červených krvinek. Pokud tento úbytek nestačí tělo doplnit, sníží se celkové množství krve. Následuje ztráta koordinace, anémie, žloutnutí sliznic a očního bělma, dýchání je zrychlené, moč hnědá a objevují se příznaky koliky. Léčbou jsou nitrožilní tekutiny, transfuze krve a injekce vitamínu C.
Smrtelné je množství 1,5 g na 1 kg váhy – asi 3/4 kg listů může zabít 500kilogramového koně, a přitom se příznaky mohou objevit až za týden po požití. Máte-li podezření, že kůň sežral javorové listí, měla by přijít léčba laxativy a minerálními oleji.

Podobné články

Kdo z nás by neznal jásavě žluté pampelišky, které na pár jarních týdnů doslova zaplaví naše pastviny, louky a zahrady. Pampeliška lékařská ale není…

Když se vás zeptá nekoňák, co to je lonžování, pravděpodobně mu odpovíte něco ve smyslu, že kůň na opačném konci lonže běhá kolem vás dokola.…