J. Jahiel: Posilování zádových svalů

Dotaz:
Ahoj Jessico,
velice Ti děkuji za tvou pomoc. Moje kamarádka jezdí 19-letého valacha A1/1 Stara. Je to andílek a vždycky se moc snaží. Je zdravý a v kondici a pod sedlo chodí dvakrát týdně. Problém je, že má permanentně otlačený kohoutek od sedla. Má ho totiž dost vysoký a prohnutá záda, takže je problém udržet sedlo dostatečně vysoko nad ním. Veterinář nám doporučil dát sedlo docpat a posílit koníkovi zádové svaly, takže sedlo nebude ležet přímo na kohoutku. Také nám doporučil nějaký čas nejezdit. Má přítelkyně se rozhodla podle toho zařídit a Starovi majitelé se postarali o docpání sedla. Bohužel, moje kamarádka si nemůže dovolit koupit nové sedlo s vykrojenou rozsochou, takže musíme nějak vyjít s tím, co máme.

Souhlasíš s radou veterináře? My si nejsme jisté, zda to pomůže a ani jak přesně ty zádové svaly posilovat. Rády bychom to ale zkusily, takže ti budu moc vděčná za nějaké nápady. Nemůžeme teď alespoň měsíc jezdit, takže bychom byly vděčné za nějaké tipy ze země nebo na lonži. Používáme zinkovou mast na otlačený kohoutek. Napadá tě něco jiného? Snažíme se o Stara opravdu dobře starat a nechceme, aby se jeho problémy po vyléčení opět vrátily. Opravdu potřebujeme dobré dlouhodobé řešení, pokud nějaké existuje.

Ještě jednou díky, Kerry.

P.S. Moje přítelkyně používala pod sedlo dvě podložky než začal mít problémy. Vím, že to není pořádné řešení, ale jinou možnost nevidíme. Máme je používat dál?

Odpověď:
Ahoj Kerry,
je dobře, že se tak staráte o Starovo pohodlí a hledáte dlouhodobé řešení. Otlaky v oblasti kohoutku mohou být pro koně velmi nebezpečné, protože je to citlivé a špatně odvodňované místo. Infikované místo často mokvá a špatně se vysušuje. Váš veterinář vám poradil dobře. Myslím si, že Star bude možná potřebovat pauzu několik měsíců a pak začínat velmi opatrně s jiným sedlem.

Cviky na posílení zad existují. V devatenácti letech má na tvar jeho hřbetu vliv jednak rasa (A1/1 mají sklony k vysokým kohoutkům), částečně dědičnost (někteří koně mají delší měkčí hřbet, který se časem víc prohýbá), ale většinou je to odraz toho, jak je kůň ježděn. Kůň, který je ježděn dobře, je i dobře osvalený a má záda výše než kůň, který je ježděný špatně. Kůň se špatným jezdcem nebo nepadnoucím sedlem má tendenci záda prohýbat ve snaze zbavit se zdroje nepohodlí. Zmiňuji to, protože fakt, že sedlo způsobilo Starovi otlak kohoutku, je velmi významný. Každá mince má dvě strany... je možné, že Starův prohnutý hřbet přispěl ke zvýšení tlaku na jeho kohoutek, ale je pravděpodobnější, že špatné sedlo a bolest kohoutku ho donutila prohýbat záda.
Ne že by na tom teď moc záleželo, protože řešení je v obou případech stejné.

Nejprve tedy odstraňte vše, sedla, podložky, postroje apod. z jeho zad a vylečte jeho zranění těmi mastmi a tak, jak vám veterinář doporučil. Nevím, proč doporučil zinkovou mast, asi byste se ho měly zeptat, zda by horké obklady a antibakteriální mast nebyly vhodnější. Veterinář pro vás možná bude mít i jiný produkt anebo doporučení. Jako výborný doplněk této léčby bude měsíc, dva nebo tři strávený na slunné pastvině. Obtíže jako tyto se léčí pomalu a ještě déle trvá, mají-li být vyléčeny úplně. I po vyléčení pokožky může přetrvávat poškození pod ní pro které Star bude potřebovat několik měsíců pauzu.

Za druhé, ukažte Starovi jak nadzvedávat svůj hřbet stimulováním jeho břišních svalů. To můžete provádět ve stáji při čištění, v podstatě kdekoli. Můžete dělat doslova stovky těchto cvičení. Možná se mu to zpočátku nebude líbit, ale časem si zvykne a dokonce tomu přijde na chuť. Co k tomu potřebujete vědět je, že koňský hřbet se může zvednout a natáhnout pouze v případě, že opačné svaly - břišní se smršťují.

Lidé mívají podobné problémy. Mají-li slabá záda, lékaři jim doporučí posilovat břišní svaly protože zdraví a životnost páteře závisí na silných břišních svalech. Lidé můžou (ale obvykle to nedělají) po návštěvě lékaře přijít domů s rozhodnutím pravidelně cvičit leh-sed a další speciální břišní cviky.

Jistě si umíš představit, oč je to náročnější pro koně, protože jejich páteř je nahoře, zatímco jejich velmi těžké orgány a vnitřnosti na ní visí. Toto samo má u některých koní za následek prohnutí. Jedná se hlavně o staré koně s dlouhými zády jako jsou plnokrevníci. A přidej další faktor - někdo na té páteři zezhora sedí. To je další váha a další tlak dolů, tentokrát zezhora a tudíž další důvod prohnutí. No a nakonec, dej něco bolestivého mezi váhu sedící osoby a koňskou páteř - třeba sedlo, které bolestivě tlačí přímo na kohoutek - máš přímou cestu k nešťastnému koni se sedlovým otlakem a prohnutými zády.

Naštěstí je něco, co pro něho můžete udělat. Nemůžete naučit Stara leh-sedy ani sklapovačky, ale můžete mu ukázat, jak má cvičit, pokud mu pomůžete. Více informací o stimulaci břišních svalů najdete v archívu Horse-sense.

Za třetí, rozhodně musíte něco udělat se sedlem! Dovycpání může pomoci, pokud sedlář zná problém a trochu víc vycpe přední část sedlového polštáře. Ale pokud je kostra sedla pro Stara příliš široká, ani tohle extra vycpání nepomůže. Problém s používáním vícera sedlových podložek je ten, že sedlo dře stále, jenom s podložkami mezi. A sedlo, které sedí příliš nízko - nebo dokonce nedejbože přímo - na páteři, nesedí jak by mělo na zádových svalech. Namísto toho sedí a tlačí na místě, kůže pokrývá kost a nervová zakončení. Pokud si chceš vyzkoušet, jak se cítí, polož si nejprve něco tvrdého a těžkého na stehno, a potom zkus totéž položit na holeň, která je mnohem méně chráněna svaly a tukem. A teď, pokud chceš opravdu zkusit totéž co Star, nech někoho si na ten předmět sednout. Rychle zjistíš, jak vznikne sedlový otlak.

Takže i když se Star uzdraví, jen lépe padnoucí sedlo může být opravdovým řešením vašeho problému. Nové rozumně kvalitní kožené sedlo bude nejspíš příliš drahé, ale zauvažujte i o jiných možnostech:

1. starší, ale kvalitní kožené sedlo, které Starovi dobře padne.
2. kvalitní syntetické sedlo, opět dobře padnoucí.

Také můžete zkusit vypodložit sedlo vzduchovými polštářky. Tohle ale zafunguje pouze v případě, že sedlo vyhovuje z hlediska tvaru a šířky kostry. Je to zajímavý a užitečný nápad, ale ještě varování: tohle řešení vyjde stejně draho jako starší kvalitní kožené sedlo a dráž než sedlo syntetické.

Používáni podložek, aby sedlo lépe sedělo, není ideální a pokud je sedlo příliš těsné, podložky to ještě zhorší. Zamysli se nad tím takto: několik párů tlustých ponožek ti pomůže, pokud máš příliš velké boty. Pokud jsou ti ale boty těsné, ponožky ti nepomůžou.

Nejlevnější řešení - opět za předpokladu, že máte sedlo vyhovující šířkou a tvarem kostry - bude zakoupit podložku značky Equi-ride, která je vyplněna pěnou, neslehne se a zvedne sedlo o něco výše nad koňský hřbet a kohoutek. Více informací o této podložce najdete v archivu Horse-sense.

Prosím, mějte se Starem velkou trpělivost. Tento druh zranění obvykle bývá mnohem závažnější než vypadá a opravdu trvá velice dlouho, než se pořádně zahojí. Může se zdát vyléčen na povrchu, ale ne vespod. Buďte v kontaktu s veterinářem a nesnažte se Stara sedlat nebo dokonce na něm jezdit dříve než to schválí. Pokud tento čas využijete na naučení Stara pracovat s břišními svaly a klidné krokové a klusové práce na lonži, bude silnější, vyváženější a v lepší kondici, až na něm opět začnete jezdit.

Hodně štěstí!
Jessica

*** Převzato a přeloženo se svolením Dr. Jessicy Jahiel. Originály všech dotazů naleznete na adrese:www.horse-sense.org***

Podobné články
Vyšetření žaludku

Gastroskopie je druh endoskopie, při níž se pomocí dlouhého flexibilního endoskopu (dlouhá ohebná kamera) díváme do útrob těla pacienta, konkrétně do…

Je dobrý nápad ostříkat koně studenou vodou ihned po zátěži? Má se přebytečná voda z těla stáhnout stěrkou?