Herpesvirus v ráji globalizace jezdeckého sportu

11. 3. 2021 Michaela Burdová Autor fotek: CEU UCH, Jumpernews.com

Jako kdyby nestačila omezení sportu kvůli covidu-19, kolbiště v deseti státech Evropy do 28. března zavřel virus EHV1. Je čas panikařit? Nikoliv, jen starého známého opět vystrkat ze dveří a mít se před ním na pozoru – víc než dřív, protože forma viru EHV1 v Španělsku je neobvykle agresivní.

Virus EHV1 způsobující dýchací, reprodukční a neurologické problémy na naší planetě existuje asi 300 milionů let. S postupující evolucí se naučil úspěšně ko-evolvovat s některými organismy a záznamy o epidemiích onemocnění způsobených EHV1(4) koní jsou zaznamenávány po staletí. Koně se s tímto virem setkají v raném věku, více než 80 % koňské populace je infikovaných.

Equinní herpesvirus 1 (EHV1) patří do čeledi Varicellovirus a podčeledi Alfaherpesvirus. U koní známe 5 herpesvirů, z hlediska nákazy jsou nejdůležitější EHV1 a EHV4. Hlavním hostitelem je kůň, ale jsou známy případy i u ostatních koňovitých a jiných savců. K šíření infekce dochází přímým kontaktem, kapénkami, ale také mohou nepřímo infekci přenášet lidé nástroji, výstrojí atd.Virus přežívá na trávě nebo v kontaminované podestýlce několik dní a je stabilní a infekční ve vodě po dobu jednoho týdne za různých podmínek – slanosti, teploty, zakalení vody. Za určitých podmínek vydrží ve vodě i tři týdny.

Jeho zákeřnost tkví v latenci. Koneckonců s tím souvisí i název této čeledi. Herpesvirus je odvozen od řeckého slova herpein – plížit se, číhat. Nejprve se usadí v horních cestách dýchacích, kde napadne buňky sliznice, reprodukuje se a dostane se do krve, kde obsadí lymfocyty. Tím, že je ukrytý v buňkách, tak se chrání před neutralizačním účinkem cirkulujících protilátek, i když je jejich hladina vysoká. Jsou jako malí „trójští koně“, putují tělem a usadí se v nervových gangliích. Zůstává skrytý a nemnoží se, „číhá“, dokud nenastanou vhodné podmínky – tzn. kdy imunitní systém hostitele je oslabený a lze jeho mechanismy porazit. Efektivně se pak šíří – endotelium cév zásobujících centrální nervovou soustavu je jejich vhodné místo pro replikaci. Invaze v endoteliálních buňkách a zánět vaskulatury CNS vyústí v neurologické příznaky. 

Reaktivuje se především stresem a oslabením imunitního systému. Současný boom jezdeckého sportu, cestování koní napříč státy i kontinenty, oproti starým časům obrovská frekvence závodů i velké počty koní na jednom místě, to vše je pro chytré herpesviry ráj – i školicí středisko, jak dále a lépe přežít. 

EHV1 udeřil ve Valencii

20. únor 2021 si mnoho účastníků letošního CES Valencia Spring Tour bude pamatovat. 11 koní dostalo horečku, do večera jich už bylo 20. Dále se zjistilo, že 14. února odsud odjeli 4 koně zpátky do Francie, kteří měli horečku a jeden z nich měl neurologické příznaky onemocnění. Bylo zřejmé, že se jedná o nákazu EHV1. FEI identifikovala všechny koně, kteří zde startovali a 752 koní v databázi zablokovala pro účast na závodech a závody byly zrušeny. 26. února byl zaznamenán první úhyn koně. Ve Valencii se o koně staralo 21 veterinářů, někteří koně byli odvezeni na kliniky. Španělská veterinární autorita na místě chystala certifikáty pro koně, kteří měli odjet, a FEI žádala evropské federace o přípravu tranzitních stájí s vysokou úrovní biologické bezpečnosti, kde koně mohou během dlouhých transportů mít přestávku. Ve Francii národní federace zrušila i veškeré národní závody a jakékoliv jezdecké akce.

26. února na Sunshine Tour Vejera de la Frontera veterinář ve stájích oznámil organizačnímu výboru, že jeden z koní má teplotu. Kůň byl okamžitě izolován 2 km od závodiště. Příznaky zpočátku vypadaly na piroplasmosu, kůň byl vyšetřen na piroplasmosu a na rhinopneumonii. Oba testy byly negativní. V následujících dnech veterináři závodů a FEI veterináři 2x denně monitorovali teplotu. Po pár dnech klesla, ale 4. března se objevily neurologické problémy. Poté, co se neurologické příznaky objevily ještě u jednoho koně (opět s negativním testem na EHV1), byly závody zrušeny. Startovalo zde i mnoho českých jezdců. Vzhledem k tomu, že 1 500 koní nelze podle států rozdělit na jednotlivé stáje, riziko nebylo malé, ale podle zdrojů z místa si každý tým držel svou bublinu, své vlastní stájové nářadí a aspoň trochu v klidu mohli být ti, jejichž koně jsou vakcinovaní. Poté, co stáje prořídly, se pořadatel snažil jednotlivé týmy více oddělit. 

1. března se u jednoho ze 4 koní cestujících na závody do Kataru projevily neurologické problémy a byl pozitivní na EHV1. 

2. března byly v Německu a v Česku zrušeny veškeré národní závody, 5. března ruší národní závody i Švýcarsko. 

V době, kdy byly potvrzeny 4 fatální případy, bylo ve Valencii 84 koní s příznaky, přes 20 na klinikách. K 12. březnu je oficiálně potvrzených 12 fatálních případů – 2 ve Valencii, 5 na klinice ve Valencii, 2 na klinice v Barceloně a 2 v Německu. To jsou oficiální data, neoficiálně se hovoří o vyšším počtu fatálních případů. Objevil se případ v USA, ale nikoliv v souvislosti s nákazou v Evropě.

„Měli jsme na klinice 5 boxů na izolaci, abychom zbytek kapacity využívali pro běžný provoz kliniky,“ sděluje Dr. Ana Velloso Alvarez z Veterinární fakulty CEU Cardenal Herrera. „Jenže onemocnělo tolik koní, že jsme museli kliniku otevřít všem a uzavřít ji pro běžný provoz.“ S pomocí dalších veterinářů a desítek studentů dělali vše pro záchranu koní. „Průběh byl velmi vážný. Koně, kteří přišli jen s horší koordinací zadních nohou, během pár hodin nebyli schopni stát. Je to zvláště agresivní mutace EHV1, protože výskyt neurologických příznaků je 40 %, zatímco běžně je to 5–10 %.“

Vakcinace sportovních koní na závodech není povinná, a také proto nejsou zdaleka všichni koně očkovaní. Nicméně se průběh nákazy vymykal běžnému obrazu ohnisek herpesvirových onemocnění. Přesto se dařilo i těžké případy vyléčit a tým veterinářů a ošetřovatelů velmi emocionálně prožíval každý úspěch – kdy koně, kteří stáli jen v závěsu, už mohli jít do standardních boxů kliniky. Dr. Ana Velloso přirovnává svůj boj o život koní na klinice s covidovou jednotkou v nemocnici.

Po sociálních sítích kolovala drastická videa koně v závěsu před vysokozdvižným vozíkem. „Je to něco jako naše resuscitační lůžka,“ vyvětluje ředitel společnosti Labeo Guillaume Fortier. „Musíte udržet koně na čtyřech nohách, je to jediný způsob, jak ho zachránit.“

Ve Valencii je ještě asi 200 koní v karanténě. Francouzská ministryně zemědělství jednala o přesunu 24 koní do Francie. Jednání bylo úspěšné, i když jsou koně pozitivní. Během transportu nesmí ve Španělsku zastavit a ve Francii mají jednu noční přestávku na izolovaném místě, dostatečně vzdáleném od jiných koní, odtamtud pojedou do místa karantény v Lamotte-Beuvron, kde sídlí Francouzská jezdecká federace a je zde jezdecký areál. Francouzští koně by měli odjet počátkem příštího týdne, první skupina koní odjela včera brzy ráno. Příkladu následují další národní federace.

11. března byl kůň bez příznaků po návratu z Kataru do Belgie pozitivní na EHV1, proto FEI zablokovala všech 85 koní startujících v katarském Dauhá včetně koní, kteří s tímto testovaným koněm přišli do kontaktu. Re-test byl posléze negativní, ale blokace trvá.

Závody jsou zrušené celkem v 10 zemích – Belgie, Francie, Španělsko, Německo, Velká Británie, Irsko, Itálie, Holandsko, Švédsko, Švýcarsko. 

Jak mohlo k takové nákaze dojít?

„Je zde více faktorů. Jednak je na jednom místě mnoho koní s různou úrovní imunity, koní různého věku z různých zemí. Jeden z těchto koní pravděpodobně byl infekční, nesl s sebou tento agresivní kmen viru a nálož viru byla dostatečná na to, aby prorazil imunitní systém populace,“ říká profesorka Isabel Simarro z Animal Health, bývalá ředitelka Mikrobiologického a parazitologického oddělení veterinární kliniky Univerzity Complutense v Madridu. Dalším významným faktorem je stres. Koně cestují na závody do Španělska třeba i 2 000 km, pak jsou ustájeni v mobilních stájích s mnoha dalšími koňmi.

Globalizace jezdeckého sportu je něco, co si zákonitě bude vybírat svou daň. Navíc koně závodí celý rok. Stres sráží imunitní systém a kůň může snadno onemocnět buď při kontaktu s infekčním koněm nebo viry číhající v buňkách jeho vlastního těla se reaktivují. Veterinář FEI Dr. Kai Kreling připomíná, že v tomto období dochází k výměně srsti, což je pro koně další zásadní stresor, a pokud se zátěž navýší o změny prostředí, dlouhý transport, pak je imunitní systém oslabený.

„Momentálně prožíváme pravděpodobně nejzávažnější nákazu EHV1 v Evropě za celá desetiletí,“ prohlásil mluvčí FEI.

Francouzská jezdecká federace v součinnosti s FEI zajistila speciální podpůrné podložky usnadňující rekumbentním koním vstát. Ze Švýcarska byly dovezeny podpůrné sítě a záchranné popruhy, veterinární posily přijely z Německa a z Francie.

Poněkud kvapný odjezd některých koní ještě před uzavřením závodiště je další časovaná bomba šíření nákazy, což FEI přidělalo starosti, a proto kontaktovala příslušné národní federace, aby potvrdily, že jezdce, kteří startovali ve Valencii, kontaktovaly, že jsou o nákaze a vracejících se koních informovány veterinární autority a bude kontrolována karanténa těchto koní.

FEI také použije data z této nákazy pro posouzení efektivity vakcinace – kteří koně s příznaky a bez příznaků byli vakcinováni, zda byli vakcinováni ti, kteří uhynuli.

Momentálně probíhá v Paříži výzkum, který by měl přinést informace u původci této nákazy, což je důležité, protože tento kmen EHV1 je velmi agresivní.

Zatímco Česká jezdecká federace v prosinci 2019 pouze doporučovala očkování proti EHV1 po kolapsu klisny na Play Offs v Praze a pozitivním testu na EHV1, nyní Státní veterinární správa vydala direktivu na povinnost vakcinace proti EHV1 na všechny svody a akce.

Stádní imunita

Podle Dr. Kai Krelinga je očkování tématem dlouholetých diskuzí, zda má být povinné pro sportovní koně či nikoliv. Na rozdíl od chřipky, kdy vakcina samotného koně chrání, vakcinace proti EHV1(4) chrání ostatní. Problém je v tom, že i očkovaný kůň může onemocnět. Na druhou stranu je podle Krelinga vakcinace zásadním bodem profylaxe – za podmínek, že jsou v dané stáji očkovaní všichni koně a virus je stabilizován v rámci „stádní imunity“, což je koneckonců to, o co se snažíme se SARS-CoV-2.

U nás jsou dostupné 4 vakcíny, váš veterinář vám jistě doporučí, co je pro vaše koně nejvhodnější. Každopádně by se měli v rámci jedné stáje naočkovat všichni koně – nikoliv jen někteří, protože by pak stádní imunita nefungovala. V dobách, kdy ještě nebyla vakcína, bylo běžné, že v hřebčínech každých 5–10 let docházelo k hromadnému zmetání klisen (Zakopal, 1986).

Vakcinace nezabrání nákaze na 100 %, ale díky lepší imunitě jsou obvyklé příznaky i šíření mírnější. „Ovšem to, co se dělo ve Valencii, rozhodně není běžný obraz této infekce,“ míní Dr. Isabel Simarro z Animal Health. 

Je důvod panikařit?

Podle veterinárního lékaře FEI Dr. Krelinga nikoliv – jednak se s těmito nákazami budeme setkávat i nadále, především na jaře a na podzim, a jedná se zpravidla o lokální záležitosti. Nicméně je třeba opatrnosti a ve stájích pokud možno udržovat stádní imunitu a sportovní koně se musí řídit daným schématem vakcinace, pokud je povinná. 

Globalizace jezdeckého sportu je dnes, především pro laickou veřejnost, tak rozbujelá, až je dost nepřehledná. I před covidem se řada velkých sportovních akcí v Německu potýkala s nedostatkem diváků. Nechybí koňské celebrity v rámci znalé jezdecké veřejnosti, ale chybí ikony sportu pro širokou veřejnost. Jsou ligy, túry, Grand Prix, a kdo je vlastně mistr světa? Čitelnou stopu zanechávají snad jen olympijští vítězové nebo fenomény drezury, jako byl Totilas, Valegro. Vývoj sportu nezastavíme,  bude se však muset čím dál více podřizovat organismům, které jsou tady mnohem déle, ať už je to EHV nebo nepřímo SARS-CoV-2. Hygienické podmínky, biologická bezpečnost a vývoj vakcín je udrží na uzdě, ale rovnováha je velmi křehká, jak ukázala letošní nákaza ve Valencii. 

Nové veterinární podmínky svodu koní

V současné situaci Státní veterinární správa ČR zpřísnila podmínky svodů koní. Je vyžadována vakcinace proti EHV (equine herpes virus) nebo negativní PCR test (výtěr z nosu) na přítomnost EHV ne starší 10 dní.

Podmínky svodu koní   a) Kůň byl vakcinován proti influenze koní (chřipce koní) dle vakcinačního schématu daného výrobcem vakcíny a musí být v imunitě. Poslední vakcinace musí být provedena nejpozději 7 dní před konáním svodu. b) Kůň starší 12 měsíců byl laboratorně vyšetřen na infekční anemii koní s negativním výsledkem; toto vyšetření nesmí být starší 12 měsíců. c) Kůň byl vakcinován proti rhinopneumonii koní způsobované koňským herpesvirem (EHV) dle vakcinačního schématu daného výrobcem vakcíny a musí být v imunitě proti tomuto onemocnění NEBO d) kůň byl laboratorně vyšetřen na přítomnost koňského herpesviru metodou PCR ze vzorku výtěru z nosu s negativním výsledkem; toto vyšetření nesmí být starší 10 dnů. (zdroj)

 

Zdroje:

Podobné články

Kdo z nás by neznal jásavě žluté pampelišky, které na pár jarních týdnů doslova zaplaví naše pastviny, louky a zahrady. Pampeliška lékařská ale není…

Když se vás zeptá nekoňák, co to je lonžování, pravděpodobně mu odpovíte něco ve smyslu, že kůň na opačném konci lonže běhá kolem vás dokola.…