Jak pracovat u koní a nepřestat je milovat

9. 10. 2024 Karen Rohlf Autor fotek: Gabriela Rotová, archiv autorky

Tento článek bude primárně o trenérech, cvičitelích a jezdcích. Ti všichni stejně jako my obyčejní koňaři také začínali z čirého nadšení, které ale často postupně přešlo do vyčerpání až vyhoření. Nemusí to tak být, ale je potřeba to řešit dřív, než bude pozdě. O své cestě (téměř) k vyhoření a zase zpět vypráví drezurní trenérka Karen Rohlf.

„Když máte opravdu rádi to, co děláte, nebudete v životě pracovat ani jeden den.“

Tento citát se připisuje mnoha lidem, od Konfucia po Marka Twaina. A zní hezky. Na jednu stranu je to pravda, ovšem na tu druhou je tu háček, na který si musíte dát pozor. Naštěstí existují věci, které můžete podniknout, abyste si zajistili, že budete mít i nadále rádi svůj život a současně k tomu mít i udržitelné podnikání, které vám funguje.

Na vysoké škole jsem se snažila si najít „normální práci“, ale lidé mi pořád chtěli platit za pomoc s koňmi. A já měla spíš pocit, že si hraji. Nikdy jsem si nepřestala hrát a teď jsou koně mým povoláním! Jak skvělé, že?!

Problémy v ráji

Problém s tím, když je vaším povoláním něco, co děláte rádi, je, že je dost snadné to přehánět. Když mi bylo třicet, měla jsem program nacpaný jak úspěšnými sportovními, tak hobby koňmi a studenty. Milovala jsem to, ale také jsem byla pořád vyčerpaná. Bylo to neudržitelné. Pokračovala jsem ale dál a brzy jsem byla tak vyhořelá a nevyrovnaná, že jsem byla zralá na to s koňmi úplně skončit. Fajn. Je možné „milovat něco až k sebezničení“.

Když vyhoříte z práce, kterou máte rádi, nepřijdete jen o příjem, ale také o svou vášeň. To je hrozný pocit, který, doufám, nikdy nezažijete.

„Když se trenéři naučí, jak rozumně investovat svůj čas a zároveň poskytnout svým studentům vyšší kvalitu – profitují z toho obě strany.“

Profesionální jezdci, kteří milují to, co dělají, se často podceňují. Mnoho z nich dává své služby prakticky zadarmo. Tohle myšlenkové nastavení („a co je na mně tak skvělého?“) jim také brání v pořádném marketingu. A to je recept na podnikání, které nelze udržet!

Tito profesionálové se budou nakonec muset buď začít živit něčím jiným, aby si zajistili dostatečný příjem, nebo budou muset prodat vlastní koně... Nebo OBOJÍ! S pláčem tak zahodí příležitost živit se tím, co opravdu milují.

Tento osud nejčastěji potká právě ty nejskromnější a nejlaskavější lidi... tedy přesně ty, které svět koní nejvíce potřebuje! Pokud máte rádi to, co děláte, neschovávejte se! Děláte studentům medvědí službu tím, že jim neukážete, co jim můžete nabídnout... A pokud něco brzy nezměníte, opravdu „nebudete pracovat v životě ani jeden den“, protože nebudete mít žádnou práci!

Naděje

Když nabádám profesionály, aby si při podnikání v koňské branži vytvořili plnohodnotný, ziskový a dlouhodobě udržitelný život, který mohou MILOVAT, pomáhám jim jít hlouběji k důvodům, proč v této branži rádi pracují. Tato vášeň musí být velmi silná, protože to je palivo, které potřebujete, abyste provedli změny, jež jsou potřebné. A pak jim pomáhám přestat dělat to, co nefunguje. Probereme si věci, které je nejvíc stresují, a podíváme se, jak je můžeme nahradit něčím, co pro ně bude zábavnější, snadnější a lepší.

Nebudu lhát. Dá to práci. Stejně jako když rozvíjíte koně, musíte někdy pořádně zabrat, abyste se posunuli někam, kde už tak tvrdě pracovat nemusíte. Musíte tvrdě pracovat NA svém podnikání, abyste si pak mohli práci VE svém podnikání užít.

Nejprve: Zeptejte se sami sebe ...

Jaké jsou vaše důvody? Proč milujete práci s koňmi?

Pak: Přestaňte dělat tyto 3 věci ...

  • Přestaňte dávat své vlastní koně na poslední místo. Na svých koních pokračujete ve svém dalším vzdělávání a také sytí vaši vášeň.
  • Přestaňte podhodnocovat sebe a svůj čas. To obnáší i pracovat ve dnech, kdy chcete mít volno, nebo poskytování přehnaných slev přátelům. Pokud vy neznáte svou cenu, nikdo jiný ji znát nebude.
  • Přestaňte se schovávat v ústraní, protože nemáte rádi „marketing“. Studenti si zaslouží vědět, kdo jste a co nabízíte! Pomozte jim, ať vás najdou.

Svět potřebuje méně vyhořelých a otrávených trenérů. Pokud ale v koňské branži budou pracovat šťastní a naplnění lidé, pak budou koně, kterých se dotýkají, šťastnější. Když se trenéři naučí, jak rozumně investovat svůj čas a zároveň poskytnout svým studentům vyšší kvalitu – profitují z toho obě strany. Společně pak můžeme udělat ze světa lepší místo pro naše koně. 

O autorce

Karen Rohlf, autorka konceptu Dressage Naturally („přirozené drezury“) je mezinárodně uznávanou lékařkou, která mění zavedená paradigmata jezdeckého výcviku. Je známá tím, že jezdí drezuru, v níž je prioritou partnerství. Nabízí virtuální kurzy svého učení, které se vyznačuje vyrovnaností a pozitivním přístupem.

Tento článek byl přeložen s laskavým svolením autorky Karen Rohlf. 

Podobné články

Po úrazech hlavy je nejobávanějším důsledkem nehody v jezdectví úraz páteře, zlomeniny obratlů a poškození míchy. Ve smyslu rčení „poznej svého…

Nechoď mu za zadek, neběhej mu za zadkem… to bývá jedna z prvních rad novým adeptům jezdectví, přestože školní koně, kteří stoicky zvládají nezkušené…