Zubři a divocí koně z Milovic jsou ve finále prestižní soutěže o ekologické Oskary. Pomůže jim i váš hlas

23. 5. 2024 Tisková informace Autor fotek: Archiv Česká krajina Zdroj: Česká krajina

Mimořádného uznání se dostalo rezervaci velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Odborná porota ji vybrala do finále prestižní soutěže E.ON Energy Globe. Šestnáctý ročník klání o ekologické Oskary představuje inovativní přístupy k péči o životní prostředí, které mohou být inspirativní pro ostatní.

„Nesmírně si vážíme toho, že jsme se umístili ve finále tak prestižní soutěže. Je to obrovské uznání pro všechny, kteří v rezervaci velkých kopytníků odvádějí náročnou práci, finančně ji podporují nebo pomáhají jako dobrovolníci,“ poděkoval Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která milovickou rezervaci založila v roce 2015 ve spolupráci s vědci.

Rezervace unikátním způsobem spojuje obnovu biologické rozmanitosti s ochranou klimatu. „Biodiverzita a klima jsou v oblasti ochrany životního prostředí dvě zásadní témata. Jsme rádi, že velcí kopytníci zásadním způsobem pomáhají v obou těchto oblastech,“ doplnil Dalibor Dostál. O vítězi soutěže rozhodne veřejnost, pro zubry a divoké koně můžete hlasovat zde.

Zubři a divocí koně v milovické rezervaci pomohli zvýšit počty vzácných druhů o stovky i tisíce procent. Například počty nejvzácnějšího místního motýla, modráska hořcového, vzrostly o 1700 procent, počty semenáčků nejohroženější květiny na území rezervace, hořce křížatého, se zvýšily dokonce o 5553 procenta.

Patronkou projektu v soutěži je herečka Jitka Čvančarová. „Jsem šťastná za světově unikátní projekt rezervace velkých kopytníků. Vrací totiž život tam, kde přestal tepat. Jsem šťastná, že díky obdivuhodnému chlapíkovi Daliborovi Dostálovi a jeho zubrům, divokým koním a praturům můžeme zažít, že svět je ještě normální a přirozený,“ ocenila projekt Jitka Čvančarová.

Všichni finalisté se představí na E.ON Ekofestivalech v Českých Budějovicích 8. června a v Brně 31. srpna.

Ochranářská společnost Česká krajina na projektech spojených s ochranou přírody spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, Botanické zahrady hlavního města Prahy, Zoo Liberec, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.

Projekty návratu a ochrany velkých kopytníků podporuje Nadace Kooperativa, Nadace Qminers, Nadace Benetheo, Accace, ČEPS, Carborundum Electrite, Amanita Design, Linde, Semix, ProfiG2, Bird & Bird, Nadační fond rodiny Orlických, Printwell, Delta Light Czech, Bříza & Trubač, advokátní kancelář, Zelená domácnost, Vertue, Pro živou zahradu, JK Jitka Kudláčková, Nadace ČEZ, Megabooks CZ, Akademie věd ČR v rámci programu Strategie AV 21, Záchrana a obnova krajiny, Net4Gas, Pivovar Zubr, Cestovní kancelář Periscope Skandinávie, Hotelová škola Poděbrady, Operační program Životní prostředí, Státní fond životního prostředí, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj, Město Milovice, Město Benátky nad Jizerou, American International school ve Vídni, milovická Mateřská škola Kostička, sdružení Přátelé a rodáci Milovic i veřejnost.

Podobné články

Je rok 1933 a k Bílému domu se blíží šestispřeží mohutných koní. Táhnou náklad, který se dlouhých 13 let v amerických ulicích nemohl oficiálně…

Ida a Incredible Boy - CDI Achleiten, 5yo test

Ida Vavříková je sice v drezurním obdélníku jako doma, její doménou ovšem není jen vrcholový drezurní sport. Zaměřuje se i na přípravu a trénink…