Zhasly dvě černé perly

12. 10. 2006 Lenka Kerumová Autor fotek: archiv Roberta Štipky

Koho z vás zaujaly články o rodině Štipkových, vězte, že Romeo se dnes vydal na věčné pastviny. Patnáctiletý plemenný fríský hřebec poslední 3 roky bojoval s nemocí. Ještě než mu došly poslední síly, jeho majitel Robert Štipka nejml. mu dopřál klidný odchod. Rovněž Demon von Pecínov, nadějný a talentovaný hřebec, který se měl prezentovat 30. září na Svodu fríských koní v Kladrubech, podlehl krátce před svodem kolice.


Oba hřebci byli ve výcviku Roberta Štipky. Romeo, s nímž Robert vyrůstal a učil po dvanáct let, se představoval světu na nejrůznějších top show na lonži i pod sedlem, naposledy v megapředstavení v Maďarsku. Vidět jste ho však mohli i u nás např. v Pardubicích, kdy na ruce předvedl kromě jiného i kapriolu. Byl to ve své době jediný frísan, který tento cvik dokázal. Navzdory handicapu, které mu jeho onemocnění přinášelo, byl stále plný jiskry a chuti do života. Boj s nemocí si však začal vybírat svou daň a přišel čas mu pomoci.

Romeo ve výběhu a při předvádění plieé (archiv R.Š.).

Demon von Pecínov byl mladý hřebec, ve výcviku teprve několik měsíců. Bez chyby však už předváděl španělský krok, polka krok, jumbety, stavění na zadní a kompliment. Jeho první veřejné představení pod Robertovým vedením bylo plánované na Svod fríských koní v Kladrubech, jehož se měl zúčastnit. V několik dní před Svodem však dostal koliku, a navzdory rychlému operačnímu zákroku brněnského týmu uhynul.

Podobné články

Nejstarší ochranou kopyt byly lýkové hiposandály používané v antickém Římě, které se ke kopytu přivazovaly. Od té doby metody ochrany kopyt koní…

Nedělní 134. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou byla v mnoha ohledech jedinečná.