Výcvikové stáje v Heřmanově Městci na slavnostním udílení cen Národního památkového ústavu

27. 11. 2023 Tisková informace Autor fotek: Archiv NHK Zdroj: NHK

Přímý přenos udílení cen Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro z Nové scény Národního divadla v Praze vysílá stanice ČT Art dne 28.11.2023, ve 20:15 hod. Své želízko v ohni má v kategorii Obnova památky i Národní hřebčín Kladruby nad Labem.

Územním odborným pracovištěm NPÚ byla za Pardubický kraj nominována Obnova výcvikových stájí v Heřmanově Městci. V roce 1875 nechal vystavět moderní konírny kníže Ferdinand Bonaventura Kinský. Ve stájích inspirovaných typickou anglickou architekturou byli ustájeni koně pro hony, kočároví koně a také koně pro pólo. Po roce 1945 byly místní stáje připojeny ke Státnímu pokusnému hřebčínu ve Slatiňanech.

Od roku 1992 jsou stáje v Heřmanově Městci součástí Národního hřebčína Kladruby nad Labem. V současné době stáje slouží k výcviku starokladrubských vraníků.
V rámci kompletní dvouleté rekonstrukce celého areálu, která začala v březnu 2021, byly interiéry i exteriéry stavebně i ideově navráceny do roku 1875 a citlivě doplněny o soudobé potřeby výcviku koní.

Do areálu tak byla zakomponována nová kruhová jízdárna, kruhový trenažer pro koně a sklad sena.

Přímý přenos lze sledovat i v iVysílání České televize pod proklikem: Ceny Národního památkového ústavu 2023 - Ceny Národního památkového ústavu | Česká televize (ceskatelevize.cz).

Podobné články
Momentka z lekcí

Denisa Szabóová se svým českým teplokrevníkem Béďou protančila drezurou od úrovně Z po Prix St Georges a dlouhodobě se věnuje lektorské činnosti v…

Béďa v téměř 22 letech. Těší se dobrému zdraví a vitalitě

Denisa Szabóová se svým českým teplokrevníkem Béďou protančila drezurou od úrovně Z po Prix St Georges a dlouhodobě se věnuje lektorské činnosti v…