Vánoční cukroví pro koně?

19. 12. 2013 Michaela Burdová Autor fotek: archiv autorky

Napadlo vás někdy upéct koním domácí pamlsky? A proč ne zrovna teď před Vánocemi, kdy jeden plech v troubě střídá druhý. Nějaký navíc s cukrátky trochu více celozrnnými by mohl chutnat nejen koním. Snadno se to řekne, ale …

Koncem listopadu se tok energií v naší kuchyni mění. Zatímco toustovač a mikrovlnka se pomalu stávají jen připomínkou sezónního shonu kolem koní, trouba pod oknem (jistě v rozporu se všemi regulemi feng-shui) čeká na svůj velký den. No tak ho má mít. I když je stará a dvířka už jí nepadnou tak přesně. Musí se s nimi třísknout, aby se zavřela, což někdy vytvoří ráz vzduchu, plamen zhasíná a „plyn už syčí z trouby ven..." , Ale to mě neodradí, ani tuto skutečnost nepoužiji jako výmluvu, že letos nepeču, natož koním. Předpokládám, že vybavení vašich svatyní domova je na lepší úrovni a manipulace s pečicím zařízením nevyžaduje hrubou sílu. Můžeme se tedy pustit do práce. Projekt „Domácí pamlsky pro koně" má čtyři fáze: studium, nákup, realizace, zhodnocení.

Studium

U dobré kávy se probírám recepty na koňské pamlsky na internetu. Je jich hodně a také se hodně opakují. A zjišťuji, že jsou vlastně všechny na jedno kopyto. Potřebujete několik základních přísad:

  • Nějakou obilovinu - ideální jsou mleté ovesné vločky nebo celozrnná mouka
  • Ovoce - jablka, mrkev, banány
  • Pojidlo (důležité!) - melasa z cukrové řepy, med, nějaký bylinkový sirup
  • Koření - koním voní anýz nebo fenykl, koření také nemusíte dávat vůbec
  • Bylinky - můžete přidat echinaceu, bylinky na kašel, mátu nebo taky nic
  • Pečicí papír
  • Kupu fantazie
  • Schopnost improvizovat

Recepty tu i onde vypadají jednoduše a navíc i od pohledu chutně. Letos přemýšlím, jak se o svátcích nepřecpat cukrovím, co dílem sama upeču a dostaneme. Protože vzít si symbolicky dva tři kousky denně, to si ho radši odpustím. Ale koňské pamlsky jsou pěkně celozrnné, s ovocem, lněným semínkem... udělám je nejen pro koně, ale i pro tu část rodiny, pro kterou nejsou ovesné vločky sprosté slovo (jak to po sobě čtu, uvědomila jsem si, že jsem to asi jenom já).

Nákup

co do nichOtázka, zda se vyplatí péct pamlsky pro koně, je irelevantní. Samozřejmě, že finančně se to nevyplatí. Děláme to, protože chceme. Nuže, v každém krámku seženeme většinu ingrediencí vyjma melasy. Dá se koupit v rybářských potřebách, protože je výborným pojidlem na patlání návnady. Dá se také koupit na internetu nebo u známého zemědělce. Cena se pohybuje od 35 do 50 Kč za litr. No a ti, kteří na svém miláčkovi přece nebudou šetřit, si zajdou do zdravěnky pro desetkrát dražší a luxusnější melasu z třtinového cukru. V našem kůpu med není, melasa už vůbec ne, ale kupodivu mají echinaceový sirup. Snad to slepí. Beru dva sáčky ovesných vloček, celozrnnou pšeničnou mouku, zralé banány, poněkud omšelá jablka. Nejdražší byl ten sirup - 80 Kč.

Realizace

Rozhodla jsem se, že začnu něčím jednoduchým. A tento si mě svou jednoduchostí okamžitě získal.

Smíchejte rozmačkané banány na kaši s ovesnými vločkami do hustší kaše, pak polévkovou lžící dělejte kupičky na pečicí papír a do trouby - spíš se to suší než peče, je třeba troubu sem tam otvírat.

banánovkyMoje verze - přidám echinaceu (když už jsem ji koupila). Rozmačkala jsem čtyři banány a přes půlku sáčku ovesných vloček, jde to dobře a hlavně rychle, což je důležité. Těsto je hutné, cmrndla jsem do něj z lahvičky asi půl deci sirupu z echinacey - je výborný a těsto je s ním jen tak akorát příjemně nasládlé. Jen se mi zdá, že těsta je docela dost. Až moc. Dvěma lžičkami nabírám a kydám na plech s pečicím papírem hromádky. Druhou půlku těsta ještě přisladím cukrem (ráda bych třtinovým, ale ten je ode mě 25 km) a přidám kokos - připravím tak jednu šarži pro nás (mě). Troubu jsem nemusela chodit otvírat, stejně nedovírá. Vyndávám po cca půl hodině, vkládám další várku. No, a zatímco píšu tyhle řádky, zmizela v mých útrobách polovina plechu. Nejsem si jistá, jestli je to ten koňský nebo náš (můj), každopádně je vynikající. Chutná trochu jako marokánky, ale doporučuji péci déle a na málo, aby se to víc vysušilo. Já je mám spíš vláčné, trouba nejen nedovírá, ale moc nereguluje, takže buď rychle upéct nebo připálit.

Co dál?

Už mě patlání moc nebaví, protože mě tlačí čas, ale pamlsky s lněným semínkem vypadají také dobře a jednoduše.

500 g celozrnné mouky
300 g lněného semínka
100 g cukru nebo medu

Inovuji - mouky dám jen trochu, půl kg se mi zdá moc, i když je celozrnná. Doplňuji vločkami a dvěma strouhanými jablky. Jablka stihnou během hnětení vločky dobře namočit. Uvařila jsem cca 150 g lněného semínka, vrhla jsem ho do mísy s vločkami a moukou a jablky, trochu přisladila cukrem (třtinový je stále mimo můj dosah). Těsto je ve stavu tvarovacím, ale slizce kluzké. Nejrychlejší je vzít do umyté dlaně cca plnou lžičku a zmáčknout do válečku (doporučuji tak i nejrychlejší tzv. dlaňovky z různých vánočních těst, nedoporučuji nabízet návštěvám zvyklým na dokonalé tvary). Nuže, lněné dlaňovky se pekly jen cca 25 minut a musím konstatovat, že lněné cukroví už je vhodné jen pro koňské zuby. Upravený recept je tedy:

2 strouhaná jablka, cca 200 g ovesných vloček, 100 g celozrnné pšeničné mouky, 150 g uvařeného lněného semínka

Zhodnocení

"Už jsi to taky jedla?"Tímto moje pokusy zatím končí. U mě vede banánový recept. Mířím do stáje s plnými kapsami cukroví, které nazývám banánovky a lněněnky. Myslím, že koně zvyklí na pamlsky většinou nepřemýšlejí o tom, co jim dáváte, dokud to nemají v hubě. Proto snaha o jakékoliv preciznosti tvarů je zbytečná. Z devíti koní se jen dva malinko uprostřed žvýkání zarazili, zřejmě nad poněkud vláčnější konzistencí banánovek, ale hned šátrali po dalších dobrotách (pokud si to nemám vysvětlit spíš jako "A nemáš tam něco jinýho? Víš, takový ty zelený, kupovaný...", případně je zarazila chuť banánu a vzdálená pachuť echinacey). Kobyla navíc flémovala, ale ona je strašně konzervativní. Lněněnky slavily úspěch, přece jen si u nich i s gustem zachroupali. Docela jim závidím.

Pro koně i pro lidi?

Naštěstí píši až večer. Mé nadšení z racionálního cukroví, které by mohlo zdobit nejen žlab, ale i vánoční stůl, opadlo s večerním návratem ze stáje. I banánovky získaly konzistenci, na kterou ani ten nejzdravější chrup či Corega nestačí. Asi jsem někde udělala chybu. Vánoční cukroví pro koně je prostě jen pro koně.

Pro inspiraci

Medovky

1 balíček müsli
1 balíček ovesných vloček
trochu vody
sklenička medu (cca čtvrt kila)
nastrouhaná mrkev a jablka
Smícháme, vyválíme hada, nakrájíme na cca 2 cm válečky a dáme do předehřáté trouby na 120 stupňů na 1-2 hod vysušit.

Slunečnicové

200 g celozrnné mouky
100 g pšeničných otrub
100 g loupaných slunečnicových semínek
250 g medu nebo melasy
Postup viz výše nebo podle vlastního uvážení.

Jablečno-ovesné

půl kg ovesných vloček
1 šálek mléka
3 nastrouhaná jablka
3 nastrouhané mrkve
1 polévková lžíce medu
3 lžíce melasy nebo sirupu z cukrové řepy
Ovesné vločky rozmočíme v mléce a promícháme do kašovité hmoty. Přidáme ostatní přísady a rozmícháme. Hmotu namažeme na pečicí papír a podle konzistence pečeme při 180-200 stupních asi 1 a půl hodiny. Pak placku necháme vychladnout a nakrájíme.

Kukuřičné sušenky

800 g kukuřičných lupínků
200 g kukuřičného škrobu
¼ l kukuřičného oleje
2 lžíce mletého fenyklu
vanilkový cukr
2 lžíce citrónové šťávy
800 ml vody
Asi čtvrtinu lupínků dáme stranou. Zbytek namočíme ve 400 ml vody, dobře zpracujeme na kaši. Škrob smícháme se dvěma lžícemi vody. Cukr a koření rozehřejeme a jak začne cukr karamelizovat, přidáme namočený škrob, krátce necháme přejít varem a pak přidáme rozmočené lupínky a zbylou vodu. Tvoříme malé kopečky, které obalíme v lupínkách, které jsme si dali stranou. Pak necháme v troubě při 100 stupních cca půl hodiny vysušit. Necháme den odležet.

Tipy

  • Chcete-li snížit množství melasy nebo medu, pojidlo výborně doplní namočené pšeničné otruby.
  • Cukroví je dobrým řešením, pokud vám zbudou přezrálé banány nebo jablka, které byste jinak později vyhodili.
  • Je vhodné nechat cukroví do druhého dne uležet.
  • Ovesné vločky je dobré předem namočit.
  • Na internetu narazíte i na recepty, do kterých se přidává prášek do pečiva - pokud jej použijete, nechte cukroví odležet týden.

Ve světle výživy

Vánoční cukroví pro koně obsahuje ovoce, cukry, oves nebo kukuřici. Není to nic jného, než přislazené a ochucené jádro. Pokud vám koník vyprázdní kapsy s koňským cukrovím, myslete na to, až mu budete večer sypat do žlabu jeho dávku.

Pečete něco speciálního pro své koně i vy? Chystáte jim Vánoce? Podělte se s námi!
Podobné články

Nejstarší ochranou kopyt byly lýkové hiposandály používané v antickém Římě, které se ke kopytu přivazovaly. Od té doby metody ochrany kopyt koní…

Nedělní 134. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou byla v mnoha ohledech jedinečná.