Titul Farma roku 2023

8. 12. 2023 Redakce Equichannel Autor fotek: Jana Velechovská

Již po jednadvacáté se sešli příznivci selského stavu, aby byli přítomni slavnostnímu vyhlášení výsledků soutěže Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) Farma roku. Stalo se tak 6. prosince v aule na České zemědělské univerzitě v Praze-Suchdole.

Odborná hodnotitelská komise vybírala Farmu roku dle pěti kritérií – celkového vzhledu farmy, organizace práce, ekonomických výsledků, zamýšleného rozvoje a zapojení rodiny do chodu farmy.

Vítězem se stalo Vinařství Válka z jihomoravské Nosislavi (ASZ Břeclav).

Stříbro vybojoval Ranč Karpentná (ASZ Těšínské Slezsko), kde se ekologickému hospodaření na 60 hektarech půdy, krajinotvorbě, chovu masného skotu a amerických plemen koní věnuje za pomoci svých rodičů předseda ASZ Těšínské Slezsko Petr Křižánek s manželkou Terezou a dětmi Víťou a Emily. Farma disponuje pastevním a boxovým ustájením, venkovní pískovou jízdárnou a nabízí i výcvik koní a jezdců.

Bronzovou příčku obsadila moderní ekofarma ALMAKO (Svaz venkovské turistiky a agroturistiky) zaměřená na chov a šlechtění masného skotu plemene hereford. Jako čtvrté se umístilo ukázkové třígenerační rodinné hospodářství, kde si každý člen našel své smysluplné uplatnění – Farma rodiny Kubátových a Balcarových v obci Dobříčkov nedaleko Benešova (ASZ Benešov). A na páté místo dosáhla Mléčná farma Peškovi z obce Rankov nedaleko Chotěboře (ASZ Havlíčkův Brod).

Více o soutěži Farma roku naleznete na webových stránkách Asociace soukromého zemědělství ČR.

Podobné články

Sbírka hipomobilií národního hřebčína se rozrostla o zcela jedinečný ucelený soubor vybavení pohřebního ústavu v Příboře.

Martinu Slukovou Niederlovou jste ve společnosti jejích shagya arabů už v rámci doprovodných programů různých akcí a výstav určitě viděli. Proč dala…