Proč zmizeli koně ze Severní Ameriky?

4. 8. 2002 Helena Görnerová Autor fotek: Courtesy of University of Calgary

Zhruba před deseti tisíci lety zmizeli koně ze Severní Ameriky stejně jako další savci - mamuti, jeskynní lvi a podobní.

Někteří vědci obviňují z jejich zkázy lovce, jiní tvrdí, že šlo o změnu podnebí, pádné důkazy ale dosud chyběly pro obě hypotézy. Paul McNeil z kanadské univerzity v Calgary objevil při archeologických vykopávkách v jižní Albertě mezi hromadami kostí zakrvácený oštěp. Prozkoumáním DNA krve na oštěpu zjistil, že jím byl zabit kůň.

Zdá se, že koňské maso tedy bylo určitě na jídelníčku prehistorických Američanů. Nemuseli ani vyhubit mnoho koní. Při změně podnebí a pohybu ledovců byli koně již tak vážně ohroženi. Stačilo pak ulovit poměrně malé množství koní k obživě (McNeil udává cca méně než 5% koňské populace ročně), aby na čas koně zmizeli ze severoamerického kontinentu úplně.

Podobné články

Slovenská vytrvalostní jezdkyně Dominika Malíková Kleinová suverénně zvítězila v žebříčku FEI pro rok 2023. Jaká byla její cesta na vytrvalostní…

Dostihy jezdí jedenáctou sezonu, přičemž prvních osm let absolvovala vždy jen pár startů za rok. Poté, co však před třemi lety nastoupila k trenéru…