Nejkrásnější kůň ČR 2015: plnokrevná a čistokrevná plemena - vyhrál plnokrevný hřebec Rocky of Gracie (F)

17. 5. 2015 Jiří Křepelka Autor fotek: archiv ankety Nejkrásnější kůň ČR 2015

Vítězem divize E se stal hřebec Rocky of Gracie (F) // Divize E ankety Nejkrásnější kůň České republiky je určena plnokrevným a čistokrevným plemenům. První zmínka musí patřit zástupci achaltekinců, protože ti bodují prostě vždycky. Hnědák Ghadir je navíc Absolutním šampiónem Evropy roku 2012, tak co o něm psát víc?

Rocky knokautoval Krále pouště!

Zcela nečekaným vítězem divize plnokrevných a čistokrevných plemen v anketě Nejkrásnější kůň ČR (2015) se stal hřebec Rocky of Gracie (F) ze stáje BORS Břeclav! Favorizovaného achaltekinského Absolutního mistra Evropy 2012 Ghadira porazil sedmiletý anglický plnokrevník stylem k. o. v posledním, nedělním kole.

Vítěz Slovenského derby a třetí z Českého derby Rocky of Gracie byl nominován do ankety za „nejrychlejší plemeno světa" na úplně poslední chvíli - potom, když Jockey Club ČR až na přímý dotaz oznámil, že se Nejkrásnějším koněm letos vůbec ani nezabýval: „O anketě jsme samozřejmě věděli, ale zcela zásadní a mnohem důležitější pro nás bylo získat generální partnerství automobilky Mercedes - Benz pro jeho významný ekonomický přínos," sdělila pak pořadatelům ankety Ing. Martina Krejčí, Ph.D., sekretář JC ČR.

Odměna za vstřícnost

Daleko větší pochopení pro veřejnou prezentaci anglického plnokrevníka (jinak druhého nejrozšířenějšího plemena koní u nás) měl majitel břeclavské stáje a předseda představenstva dopravní firmy BORS, a. s., Ing. Luděk Mikulecký. Jeho vstřícné gesto bylo odměněno nejen překvapivým úspěchem „Rockyho" v anketě, ale možná i sobotním vítězstvím jeho dalších koní na překážkovém mítinku v Pardubicích: Desetiletý Universe of Gracie tam vyhrál první letošní kvalifikaci pro Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou a čtyřletý Salient of Gracie rámcový dostih.

Dobrá práce poražených

Jméno z pouště (achal-teke) tedy v letošním finále nezazní, přitom Ghadir vypadal na jasného účastníka schůzky deseti nejkrásnějších koní. Bojoval, ale prohrál o rovných 20 hlasů.

Pozitivně je třeba hodnotit zisk koní na třetím (Boccaccio) a čtvrtém (Wizard) místě. Exteriérově velmi zajímaví zástupci klusáka a shagya-araba na oba první v cíli ale neměli.

Poslední post v divizi se dal očekávat - arabští plnokrevníci jsou totiž (a doufejme, že pouze zatím!) v České republice neuznáváni - ačkoliv všude jinde jsou řazeni k absolutní elitě rodu Equus.

ANGLICKÝ PLNOKREVNÍK - ROCKY OF GRACIE (F)

Divize E - konečný výsledek:
  • Anglický plnokrevník ROCKY OF GRACIE (F) - hlasů: 204
  • Achaltekinský plnokrevný kůň GHADIR - hlasů: 184
  • Francouzský klusák BOCCACCIO - hlasů: 116
  • Shagya-arab 2945 GAZAL II-CZ "Wizard" - hlasů: 110
  • Arabský plnokrevník EKTESA - hlasů: 55

Anglický plnokrevník Rocky of Gracie, jinak vítěz Slovenského derby, jde bojovat za majitele z Moravy, německý hřebčín (svého chovatele), americko - irské rodiče i francouzský sufix za jménem.

Arabská plnokrevná klisna Ektesa má izraelsko-polský původ a jako vicešampiónka v kategorii juniorek chce udělat maximum pro domácí „zviditelnění" plemene, které patří k těm základním z pohledu planety Země.

Hnědák Boccaccio je prvním registrovaným čistokrevným francouzským klusákem českého chovu - a to snad nepotřebuje žádný další komentář.
A pátým kandidátem podivuhodně pestré divize E je bílý shagya-arab dlouhého jména (2945 Gazal II - CZ „Wizard"), který má kromě osobního šarmu i v chovu zařazeného vlastního syna...

*Vyberte si!

Hlasování začíná v pondělí 18. května a končí úderem nedělní půlnoci 24. května, hlasuje se pouze na www.nejkuncr.cz.

Pouze na této adrese lze také odeslat váš hlas: Zadejte prosím svou e-mailovou adresu. Bude vám zaslán e-mail s potvrzením vašeho hlasu. Až po potvrzení e-mailu bude tento hlas započítán! Z každé adresy bude, stejně jako v loňském roce, započítán pouze jeden hlas. Veškeré další potřebné informace o anketě získáte na www.nejkuncr.cz.

Do půlnoci 24. května se hlasuje pro plnokrevná a čistokrevná plemena.

V této kategorii se vám představují tito koně:

ACHALTEKINSKÝ PLNOKREVNÝ KŮŇ
GHADIR

Hřebec, hnědák, nar. 2009
Chovatel a majitel: Petra Marešová, Farma Achalteke Tukleky (Humpolec)
Otec: Gumon
Matka: Grusť (po 1099 Serasker)

ACHALTEKINSKÝ PLNOKREVNÝ KŮŇ - GHADIR

Mohutného, narostlého Ghadira (tělesné míry KVH 164 cm, OH 188 cm, Ohol. 21,0) zdobí titul Absolutního šampióna Evropy roku 2012. Je zařazen do nejvyšší možné plemenné třídy, Elity I. kategorie.

Ghadir vyniká nejen dobrou mechanikou pohybu a pěkným stylem skoku, ale také interními kvalitami - vyrovnanou komunikativní povahou a ochotou k práci (i díky tomu je ve stáji přezdíván „Mazlík" :-)).

Jeho loňská dcera Galathea se stala nejlépe hodnoceným hříbětem ročníku 2014 v ČR, získala od inspektorek chovu z mateřské plemenné knihy v Rusku hodnocení 5 bodů (z 5 možných).

Otcem Ghadira je dagestánský rodák Gumon, mnohonásobný vítěz vytrvalostních dostihů (kromě jiných získal dvě vítězství ve vůbec nejdelším rovinném dostihu pro achaltekince, Ceně Turkmenistánu na 6 000 m). Gumon je aktuálně hřebec s nejvyšší vlastní dosaženou výkonností, který působí v plemenitbě v Evropě.

Matkou Ghadira je v letošním roce již 22letá klisna Grusť. Grusť se jako dvouletá umístila na 5. místě v Šampionátu Ruska a patří do velmi úspěšné rodiny založené klisnou 2210 Greza - potomci Grezy sbírají úspěchy jak na dráze (zejména na vytrvaleckých distancích), tak na chovatelských šampionátech.
Grusť je matkou osmi potomků, z nichž plná polovina patří do třídy Elita.

ACHALTEKINSKÝ PLNOKREVNÝ KŮŇ - GHADIR

Foto: Petra Marešová

ANGLICKÝ PLNOKREVNÍK
ROCKY OF GRACIE (F)

Hřebec, tmavý hnědák, nar. 2008
Otec: Marchand de Sable (USA)
Matka: Rose du Roi (IRE), po Royal Academy (USA)
Chovatel koně: Gestüt Ammerland (Německo)
Majitel koně: BORS Břeclav, a. s. (Ing. Luděk Mikulecký)

Vítěz Slovenského derby, Nejlepší tříletý hřebec na Slovensku 2011

ANGLICKÝ PLNOKREVNÍK - ROCKY OF GRACIE (F)

Rocky of Gracie byl koupen jako dvouletý na breeze-up dražbě ve francouzském Saint-Cloud za 42 000 € pro stáj BORS Břeclav. Prakticky ihned po příjezdu do ČR na konci června startoval ve svém prvním dostihu.

Vrcholem jeho kariéry v roce 2010 bylo vítězství v pardubickém Zimním favoritovi (I. kategorie, 1750 m). Ve zmíněné sezóně vyběhal 96 540 Kč.
O rok později mj. zvítězil ve Slovenském derby (Bratislava, Gd. 3, 2400 m), skončil třetí v Českém derby (Praha - Velká Chuchle, Gd. 3, 2400 m)) a byl vyhlášen Nejlepším tříletým hřebcem Slovenska.

Dostihovou kariéru skončil o rok později, jako čtyřletý, jediným startem na proutěných překážkách. Pro svého majitele vydělal (v přepočtu) 1 238 500 Kč na rovině a 4 000 Kč na překážkách.

V sezóně 2015 připouští v Zemském hřebčinci Tlumačov klisny anglického plnokrevníka a českého teplokrevníka (v přirozené plemenitbě).

Foto: Šárka Votavová

ARABSKÝ PLNOKREVNÍK
EKTESA

Klisna, bělka, nar. 2009
Otec: A. A. Assal (Israel)
Matka: Eklemira (Polsko)
Chovatel koně: Lech Blaszczyk (Polsko)
Majitel koně: Radka Vacířová, Heřmanice (Frýdlant v Čechách)

ARABSKÝ PLNOKREVNÍK - EKTESA

Ektesa se narodila 4. února 2009 v Polsku a jako dvouletá byla importována do ČR.

Její otec, plemenný hřebec A. A. Assal byl velice úspěšný kůň čistě egyptských linií, několikanásobný vítěz výstav v Izraeli, Nizozemsku a Německu.
Matka Eklemira je po famózním hřebci Emigrant a z druhé strany rodokmenu po hřebci Monogramm, takže v sobě nese nejlepší polské linie.

Ektesa se zúčastnila 2x Národní výstavy ACHPAK ČR, v r. 2011 a 2012, v r. 2012 se stala Vicešampionkou v kategorii juniorských klisen.

ARABSKÝ PLNOKREVNÍK - EKTESA

Foto: Radka Vacířová

FRANCOUZSKÝ KLUSÁK
BOCCACCIO

Hřebec, hnědák, nar. 2011
Otec: Carpe Diem(F)
Matka: Haria des Champs(F), po Varum d'Ombrée (F)
Chovatel, majitel, trenér a jezdec koně: Mgr. Jiří Svoboda, Ostrava - Bravantice

FRANCOUZSKÝ KLUSÁK - BOCCACCIO

Boccaccio je čtyřletý aktivní dostihový klusák a je prvním registrovaným čistokrevným francouzským klusákem českého chovu, tedy narozeným na českém území. Je tak výborným příkladem dosažení cílů projektu Trotteur Francais (Francouzský klusák), který vrcholná francouzská autorita pro koně dostihových plemen Societé du Cheval Francais založila v roce 2003 a jehož řádným členem je Česká klusácká asociace od roku 2006 (dnes má tento projekt 28 členů včetně Číny, Ruska, Austrálie, Kanady a USA). Základní myšlenkou tohoto projektu je šíření koní plemene francouzský klusák mimo území Francie, zejména chov francouzských klusáků mimo území Francie a následné starty těchto koní ve francouzských dostizích.

Otcem Boccaccia je velmi úspěšný francouzský plemeník Carpe Diem(F) s celkovým ziskem 285 000 eur a rekordem 1:14,3 (rekordem je u klusáka označován nejlepší dosažený kilometrový čas). V chovu působil od roku 1996 a jeho 1202 potomků získalo na dostihových cenách téměř 22 milionů eur. V roce 2014 uhynul.

Boccacciova matka Haria des Champs(F) je elitní chovnou klisnou I. kategorie, která má mezi svými 9 potomky zatím 6 úspěšných dostihových koní se ziskem téměř 400 000 eur.

Boccaccio zahájil dostihovou kariéru již jako dvouletý v roce 2013, z pěti startů vytěžil jedno vítězství a čtyři umístění. Jako tříletý startoval v sedmnácti dostizích, tři z nich vyhrál a jedenáctkrát se umístil. V září 2014 prošel velmi přísným kvalifikačním dostihem ve Francii a až do půlky letošního ledna startoval výhradně na francouzských dostihových drahách. Ve Štrasburku dokázal jako historicky první klusák českého chovu ve Francii vyhrát, dále získal dvě cenná druhá místa na prestižním závodišti Paris-Vincennes a několik dalších umístění.

Celkově vyběhal pro svého majitele na francouzských dostihových cenách téměř 900 000 Kč a je nejmladším klusákem, který u nás překonal hranici zisku 1 milionu Kč. Zlepšil dva české národní rekordy tříletých hřebců, a to jak na střední (1:15,8), tak na vytrvalecké distanci (1:18,2), a jeden český národní rekord čtyřletých hřebců na vytrvalecké distanci (1:16,2).

V letošním roce se vrátí do dostihového dění ve Francii s cílem dosáhnout výsledků potřebných pro získání licence plemenného hřebce. Současně na něj však čeká na začátku září nejdůležitější dostih české dostihové kariéry - České klusácké derby, ve kterém bude patřit k předním favoritům.

FRANCOUZSKÝ KLUSÁK - BOCCACCIO

Foto: Veronika Poršová, Martina Hubníková

SHAGYA - ARAB
2945 GAZAL II-CZ „Wizard"

Hřebec, bělouš, nar. 2003
Otec: 2744 Gazal I - CZ „Alinea"
Matka: Koheilan Watana CZ-Sh-A-165 (po 225 Koheilan VI 1989)
Chovatel koně: SCHK Morava, Brno
Majitel koně: Michaela Daubnerová, nyní Trněný Újezd 2 - Zákolany (okr. Kladno)
Linie koně: Gazlan - Gazal db 1840
Rodina koně: CZ - 1/40 Lady Sarah xx 1850

SHAGYA-ARAB - 2945 GAZAL II-CZ „Wizard"

Wizard je smíšený bělouš výborného typu, ve středním rámci s typickou hlavou a výrazným lesklým okem. Má silný, níže nasazený krk, středně dlouhý hřbet a dlouhou širokou štěpnou záď. V hrudi je dostatečně hluboký. Končetiny v kloubech jsou suché s pravidelným postojem. Jeho krok je elastický středně dlouhý, klus velmi prostorný.
Disponuje výborným charakterem, který zdědil po matce - je ochotný a nenáročný.

Cesta k jeho zařazení do chovu byla krkolomná a zdlouhavá. Wizardovi byl ve třech letech na základě jeho kvalit, typu a původu udělen předvýběr do chovu na dva roky. V roce 2007 a 2008 tedy působil v chovu a postupně byl připravován k splnění požadované výkonnosti. Tím, že mu byl předvýběr udělen již ve třech letech (což bylo v době, kdy se Wizard teprve obsedal), se bohužel nepodařilo požadovanou výkonnost splnit včas. Licence mu byla opět obnovena koncem roku 2009, a to na základě dosažené výkonnosti stupně „L" v drezúře.

V chovu působí již Wizardův syn 2000 Gazal IV - CZ „Sawil", ročník 2008.

SHAGYA-ARAB - 2945 GAZAL II-CZ „Wizard"

Foto: Ivana Pánková, Eva Kopečná

Pro nejkrásnějšího koně divize E - plnokrevná a čistokrevná plemena hlasujte do 24. května na www.nejkuncr.cz.

Podobné články
Vlastní odchovaný plemenný hřebec

Lucie společně se svým manželem vybudovala vlastní domovskou stáj v Nizozemsku a v prostředí s vysokými equinároky a equistandardy se jí podařilo…

Baloo při CCI3-S ve Strzegomi

Adéla svého valacha Chestertona od základů připravila na úroveň S v drezuře, ST* ve skocích a ST ve všestrannosti a Chesterton je aktuálně třetí…