Malé příběhy Velké pardubické, ale i život vítěze Hejmovského ožijí na pardubickém závodišti

7. 10. 2024 Tisková informace Zdroj: Dostihový spolek a.s.

V sobotu 12. října, v rámci dostihového mítinku, budou křtiny. A to hned dvojí. Historik Miloslav Nehyba pokřtí svou další knihu o historii Velké pardubické a Východočeské divadlo v Pardubicích uvede svou rozhlasovou hru o osudech vítěze Velké pardubické Vladimíra Hejmovského.

MALÉ PŘÍBĚHY VELKÉHO DOSTIHU

Miloslav Nehyba je jedním z největších znalců překážkových dostihů, Velké pardubické obzvlášť. Po třech předchozích knihách letos vydává publikaci s titulem „Malé příběhy velkého dostihu“. V knize pokládá celou řadu zajímavých otázek, na které hned má i odpověď. Dílo obsahuje 150 příběhů, tedy stejný počet jako let od prvního startu slavného dostihu. Součástí knihy je také soupis všech jezdců, kteří se v dlouhé historii dostihu zúčastnili. Malé příběhy Velké pardubické vydává společnost Arcaro s.r.o., ilustrace na obálce jsou dílem Ilony Kubíkové. Knihu si bude možné zakoupit i přímo na závodišti.

Křest knihy „Malé příběhy Velké pardubické“ se uskuteční v sobotu 12. října ve 12:25 hod. v dekorovacím paddocku Pardubického závodiště.

Rozhlasová hra „TAXIS“

Východočeské divadlo v Pardubicích natočilo ve svém zvukovém studiu rozhlasovou hru o osudech dostihového jezdce a doposud nejstaršího vítěze Velké pardubické. Vladimír Hejmovský zvítězil v roce 1951 ve svých 59 letech. O necelý rok později byl předvolán na Ministerstvo národní obrany a den poté byl nalezen mrtvý pod okny budovy státní bezpečnosti v pražské Bartolomějské ulici. Jeho smrt nebyla nikdy uspokojivě objasněna. Autorem hry s názvem TAXIS je Zdeněk Palusga. Vznikla v režii Jiřího Seydlera. V hlavní roli Vladimíra Hejmovského se představil Radek Žák. Kromě herců Východočeského divadla posluchači poznají také hlas komentátora Petra Městky, který v rozhlasové inscenaci vystupuje jako host.

Křest rozhlasové hry TAXIS se uskuteční v sobotu 12. října v 11:50 hod. v dekorovacím paddocku Pardubického závodiště.

Podobné články

Nedělní 134. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou byla v mnoha ohledech jedinečná.

Národní hřebčín Kladruby nad Labem v pondělí 7. října navštívil maďarský velvyslanec András Baranyi.