Koně roku byli na Žofíně

9. 3. 2008 Josef Malinovský

Pomalu, ale jistě se vzpamatováváme po naprostém vyčerpání z organizace jezdeckého galavečera Koně na Žofíně, který proběhl v pátek 7. března, a tak vám přinášíme tiskovou informaci se souhrnem výsledků vyhlašovaných anket.

Galavečer jezdeckého sportu – sledujte na ČT4 Sport i přes internet! - premiéra 13.3.2008 od 20.05 hod.


 

Podrobnou fotografickou reportáž vám tradičně přineseme v časopisu Jezdectví a 13.března od 20.05 hodin budete moci shlédnout na programu ČT4 Sport (posléze i na internetu) zkrácený televizní záznam. Rádi bychom získali také zpětnou vazbu od více jak 900 návštěvníků večera – napište nám, co se vám líbilo i nelíbilo, abychom se napříště mohli ještě o něco zlepšit a znova vyprodali Žofín do posledního místečka. Děkujeme!


V pátek 7. března byl od 18 hodin zcela vyprodaný palác Žofín svědkem jezdeckého galavečera Koně na Žofíně, během něhož se oceňovali nejúspěšnější jezdci a koně roku 2007 v olympijských disciplínách drezura a skoky. Největší zajímavostí večera byla skutečnost, že nejen jezdci, ale i koně si pro ceny přišli osobně – tedy až na jednu koňskou výjimku. Zatímco vítěz v kategorii skokových koní - třináctiletý hřebec Cartouche dorazil až z daleké Lučiny (okr. Frýdek-Místek), desetiletý Ricco přijet nemohl, jelikož nyní působí v Německu. Zastoupil ho tak jiný svěřenec novopečené drezurní jezdkyně roku Hany Pelikánové-Vášáryové - Richmond. Skokovým jezdcem roku se stal Aleš Opatrný.

 

Koní bylo v pátek na Slovanském ostrově více než dost: „Od 17 hodin vozilo po cestách Slovanského ostrova čtyřspřeží hřebců z Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem všechny zájemce z řad návštěvníků galavečera i široké veřejnosti. Navíc zde hlídkovala nedávno vzniklá Městská jízdní policie Praha, která shodou okolností také využívá ve službě starokladrubské koně,“ informoval Josef Malinovský z pořádající redakce časopisu Jezdectví. Strážníci však měli za úkol i příjemnější práci – a to doprovodit již zmíněné koně roku 2007 ke slavnostnímu dekorování.


Foto Tomáš Holcbecher

Ceny si z pražského Žofína poprvé odvezli také jezdci roku v mladších kategoriích – děti, junioři a mladí jezdci. V drezuře ceny za první místa získaly Michala Jirsová, Martina Opočenská a Libuše Půlpánová. Ve skokové disciplíně ze z vítězství radovaly Michaela Hažmuková, Nathalie Crnková a Veronika Krajníková.

Mezi další vyhlašované kategorie patřil ČSOB Pohár Jezdectví, jehož vítězi se stali Alexander Onoprienko (drezura) a Aleš Opatrný (skoky). Ceny oficiálně udíleli i pořadatelé našich největších seriálových soutěží. Zástupci Českého drezurního poháru Chance a. s. předali ceny Kateřině Říhové (Novice Cup) a Libuši Půlpánové (Top Ten Cup), ČSOB Český skokový pohár ocenil vítěze finále této soutěže Zdeňka Žílu. „Půlhodinový sestřih z jezdeckého galavečera odvysílá Česká televize na programu ČT4 Sport 13. března od 20 hodin,“ doplnil Josef Malinovský.


Medailonky jezdců a koní roku 2007

Jezdec roku 2007 drezura – děti: Michala Jirsová

Michala Jirsová se v loňském roce stala již potřetí v řadě dětskou mistryní České republiky v drezuře. Zatímco v předchozích letech titul vybojovala v sedle Coráda 1, letos s ní tvořila dvojici klisna Grosse Dame. Kromě republikového šampionátu s ní vybojovala také nejedno prvenství v Plzni a Karlových Varech. Michala Jirsová je též velmi úspěšná v pony sportu s Bonsajem. Vítězila s ním například v Herouticích, v Mělníku, v Třeštině – Háji, v Karlových Varech či v Olešné u Hořovic. Dalšími koňmi, s nimiž v uplynulé sezoně startovala, jsou Hečina a Leonardo 5.

Jezdec roku 2007 skoky – děti: Michaela Hažmuková

Málokdo se může pochlubit tak výrazným sportovním výkonem jako Michaela Hažmuková. Té se podařilo s Grafem Conny na dětském mistrovství Evropy v tureckém Istanbulu vybojovat bronzovou medaili, což pro české jezdectví znamenalo jeden z největších úspěchů posledních let. Tomuto historickému okamžiku však předcházela ještě velmi dobrá umístění na dětském CSI ve francouzském Haras de Jardy, v belgickém Moorsele či italském Abano Terme. Na uvedených závodech startovala nejen s Grafem Conny, ale také s Quintou II d´Arsoulle. Po evropském šampionátu se objevila mj. na dětském CSI v německém Herfordu. Na českém mistrovství dětí v Ostravě vybojovala v soutěži družstev stříbro a mezi jednotlivci skončila čtvrtá. Dalšími koňmi, na nichž startovala, byli Gladiátor Donth, Luca Agramm a Reskátor Donth.

Jezdec roku 2007 drezura – junioři: Martina Opočenská

Členka sportovního centra mládeže Martina Opočenská startovala v loňské sezoně téměř výhradně s klisnou Kipi-N. Na svém kontě mají sedmnáct tuzemských startů v soutěžích středního stupně obtížnosti. Prvenství vybojovaly například na závodech v Herouticích, v Praze Komořanech a na Císařském ostrově. Nejvýraznějším úspěchem však bylo mistrovství republiky v Mariánských Lázních, kde v kategorii starších juniorů nenašla ani v jednom ze tří kol přemožitele. Velmi dobré výkony předvedla tato dvojice také na juniorském CDI v polském Zakrzówu, kde obsadila třikrát druhou příčku. Kromě Kipi-N absolvovala Martina Opočenská v úvodu sezony jeden start s koněm Arny.

Jezdec roku 2007 skoky – junioři: Nathalie Crnková

Nathalie Crnková má za sebou jednu ze svých nejúspěšnějších sezon. S Licorim se stala nejlepší českou účastnicí juniorského mistrovství Evropy ve francouzském Auvers, kde jí unikl postup do finále pro nejlepších 30 jezdců o jediný bod. O tři týdny později byla se stejným koněm na CSI Ptýrov vyhlášena nejlepší juniorkou závodů. Na mistrovství republiky jela nikoliv do Ostravy mezi juniory, ale do Karlových Varů a v kategorii mladých jezdců vybojovala s La Gabanou stříbro. I díky dalším kvalitním výkonům v soutěžích ST s koňmi Alechandra, Congo King Agramm, Kaspbery či Latino Agramm si vysloužila titul Postup roku 2007 v ČSOB Poháru Jezdectví.

Jezdec roku 2007 drezura - ml. jezdci: Libuše Půlpánová

Libuše Půlpánová tvoří nerozlučnou dvojici s letos již dvacetiletým Daf Ondrášem. Startovala s ním jak na domácích, tak na zahraničních závodech středně těžké a těžké úrovně. Vedle již tradičního mistrovského titulu v kategorii mladých jezdců patří mezi její největší úspěchy vítězství ve finále Českého drezurního poháru Chance. Další prvenství na domácích obdélnících vybojovala v Praze a v Karlových Varech. Dařilo se jí také na CDI-W Brno, kde mezi mladými jezdci obsadila páté, čtvrté a třetí místo. Ze zahraničních závodů si zaslouží zmínku především CDI pro mladé jezdce v polském Zakrzówu, kde obsadila jednou první a dvakrát druhou příčku, či CDI stejné kategorie v německém Neubeerenu.

Jezdec roku 2007 skoky – ml. jezdci: Veronika Krajníková

Jeden z největších úspěchů loňské sezony zaznamenala Veronika Krajníková hned v polovině června, kdy na CSI pro mladé jezdce v německém Neubeerenu zvítězila s Cikádou ve finále velké túry. Při republikovém šampionátu v Karlových Varech byla po prvním kole v průběžném vedení, v celkovém součtu nakonec obsadila čtvrtou příčku. Na pražském CSIO-W se tato dvojice kvalifikovala do Grand Prix ČSOB, v níž udělala až v závěrečné fázi dvě chyby a díky celkově dobrým výsledkům si Cikáda vysloužila cenu pro nejlepšího koně českého chovu tohoto konkuru. V závěru sezony se společně s početnou českou ekipou zúčastnila CSI pro juniory a mladé jezdce ve Wiener Neustadtu. Kromě Cikády jsme ji v loňském roce mohli vidět v sedle koní Balirina, Capriosa a Carcasonne.

Kůň roku 2007 drezura: Ricco

Letos desetiletý hřebec Ricco v roce 2007 společně s jezdkyní Hanou Pelikánovou zářil nejen na českých drezurních obdélnících. Z deseti tuzemských startů v soutěžích stupně ST a T pokaždé zvítězil. Ze zahraničních závodů nejprve koncem března skončil osmý ve finálové soutěži na závodech CDN v německém Landshutu. O týden později v rakouské Stadl Pauře na CDI obsadil 8. a 9. místo. Na CDI-W v polské Warce se mu vydařil především nedělní kür, kdy byl čtvrtý, a dařilo se mu i na CDI-W ve slovinské Lipici. Skvělého úspěchu pak dosáhl v červenci na jihoněmeckém šampionátu s kvalifikací na Nürnberger Burg Pokal, kde obsadil 6., 7. a 4. místo, přičemž v posledním případě bylo jeho hodnocení přes 71 %.

Kůň roku 2007 skoky: Cartouche

Třináctiletý Cartouche ze Stáje Mustang startoval v loňském roce výhradně s jezdcem Alešem Opatrným. Vybojoval s ním důležitá prvenství na mistrovství České republiky v Karlových Varech, ve Velké ceně při CSI Hradec Králové či ve Velké ceně Jemčiny zařazené do ČSOB Českého skokového poháru. Pochlubit se může také bezchybnými výsledky v Poháru národů a v Grand Prix při ČSOB CSIO-W Praha, což se nepodařilo žádnému jinému z českých koní. Ze zahraničních startů na mezinárodních závodech můžeme zmínit CSI-W v maďarském Kiskunhalasi, CSIO-W v rakouském Linci, květnové CSI v Mnichově, zářijové CSI-W ve slovinském Ugaru, halová CSI v rakouském Wiener Neustadtu, v Klagenfurtu a v Drážďanech či prosincové CSI-W v Budapešti.

Jezdec roku 2007 drezura: Hana Pelikánová-Vášáryová

V roce 2007 byla Hana Pelikánová spojována především s hřebcem Ricco, s nímž startovala na řadě významných závodů. Společně vybojovali nejen mistrovský titul v jednotlivcích i ve družstvech, ale také např. tři prvenství při CDI-W Brno. Na zahraničních závodech za sebou nechávala tato dvojice soupeře zvučných jmen. Ricco však nebyl jediný kůň, na kterém Hana Pelikánová závodila. V středně těžkých a těžkých soutěžích nejednou zvítězila také s koňmi Guardian Angel či Holiday Inn. Dalšími jejími nadějnými svěřenci byli Lambrino di Fernando, Melante, Richmond, Walker-G, World Willy, Zarie a další. Štěstí však Hanu Pelikánovou provázelo nejen ve sportu, ale i v osobním životě. Nejprve se v září provdala za Tomáše Vášáryho a těsně po Vánocích se jim narodila dcera Johanka.

Jezdec roku 2007 skoky: Aleš Opatrný

Aleš Opatrný má za sebou veleúspěšnou sezonu s řadou důležitých prvenství. Kromě seniorského mistrovského titulu se mohl radovat z výhry v pěti Velkých cenách zařazených do Českého skokového poháru – v Brně, v Kolíně, v Litomyšli, ve Strakonicích a na Jemčině. Zvítězil také v Grand Prix při CSI v Hradci Králové či v prosincové Grand Prix Lince. Jako jediný český jezdec dokončil při CSIO-W Praha parkur Poháru národů i Velké ceny bez penalizace. Ve finále Českého skokového poháru skončil těsně druhý a ve Velké ceně při CSI Kiskunhalas obsadil třetí místo. Mezi jeho nejúspěšnější svěřence patří vedle Cartouche také Market Tinka´s Boy, Lecarino, Faraday, Beethowen, Catskills, Color of Love, Crystal, Pialotta a Pinot Grigio. Výčet koní, na nichž v loňském roce startoval, je však ještě delší.


 

Foto Tomáš Holcbecher

Výsledky ankety – Jezdec a kůň roku 2007

Drezura – děti

1. Jirsová Michala

2. Kotyzová Kamila

3. Jelínková Veronika

Drezura – junioři

1. Opočenská Martina

2. Holasová Anežka

3. Soustružníková Lucie

Drezura – mladí jezdci

1. Půlpánová Libuše

2. Habásková Michaela

3. Střebáková Zuzana

Drezura – senioři

1. Vášáryová Hana

2. Onoprienko Alexander

3. Jančaříková Eva

Drezura – kůň (jezdec)

1. Ricco (Vášáryová Hana)

2. Arcon (Onoprienko A.)

3. Daf Ondráš (Půlpánová)

Skoky – děti

1. Hažmuková Michaela

2. Krulichová Michaela

3. Krulichová Lucie

Skoky – junioři

1. Crnková Nathalie

2. Vachutková Lenka

3. Mestenhauserová Kat.

Skoky – mladí jezdci

1. Krajníková Veronika

2. Kincl Josef

3. Bielíková Nikola

Skoky – senioři

1. Opatrný Aleš

2. Žíla Zdeněk

3. Jindra Jaroslav

Skoky – kůň (jezdec)

1. Cartouche (Opatrný Aleš)

2. Oscar Agramm (Eim Petr)

3. Le Patron (Zdeněk Žíla)


Foto Tomáš Holcbecher

Podobné články
Momentka z lekcí

Denisa Szabóová se svým českým teplokrevníkem Béďou protančila drezurou od úrovně Z po Prix St Georges a dlouhodobě se věnuje lektorské činnosti v…

Béďa v téměř 22 letech. Těší se dobrému zdraví a vitalitě

Denisa Szabóová se svým českým teplokrevníkem Béďou protančila drezurou od úrovně Z po Prix St Georges a dlouhodobě se věnuje lektorské činnosti v…