Den koně Botanicus 2006

7. 6. 2006 Johana Spáčilová Autor fotek: Kristýna Znamenáčková

Přibližně 40 km od Prahy ve vesnici Ostrá u Lysé nad Labem se nalézá historické centrum Botanicus, založené v roce 1999 na místě bývalé skládky. Hlavním cílem historického centra je vytvoření atmosféry pro jednotlivá tradiční řemesla, která byla nezbytnou součástí života našich předků a v současné době se pomalu vytrácejí. Najdete zde řadu historizujících roubených a hrázděných staveb, ale také 22 hektarů bylinných, okrasných i produkčních biozahrad. Historická vesnice v letošním roce pořádá celkem 15 slavností s různou tématikou; letos byla již třetím rokem jedna z nich věnována koním.

Ladný pohyb a vlající hříva člověka fascinovala již v dávných časech. Kůň - neodmyslitelný průvodce nejen v bitvě, práci, ale i zábavě - tak znělo motto této akce, která se uskutečnila dne 20. 5. 2006.

Celým dnem diváky neúnavně provázela Ing. Milada Barešová. Koňský program započal v jedné z částí zahrad skokovou ukázkou děvčat z místního jezdeckého oddílu. Následovala dynamická drezura v podání Ing. Jiřího Machka na starokladrubském hřebci Gss Morgana v majetku Mgr. Romany Hájkové. "Mimi" předvedl divákům, kromě krásných chodů také těžší drezurní prvky jako piaf, pasáž a na závěr samozřejmě dokonalé vzepnutí. Dále jste se mohli pokochat plemenem Equus Kinsky, a to konkrétně plemenným hřebcem Polemikem Kinským, kterého sedlal pan Petr Půlpán, v sedle Barnieho se divákům představila Dominika Vernerová a oba jezdci prezentovali Jezdeckou školu Equus Kinsky. Koně vypadali na poledním slunci opravdu nádherně, což náležitě ocenili i diváci.

Krátce po třinácté hodině patřila scéna České Barokní Společnosti a komponovanému představení "Parforsní hony a jiné lovecké kratochvíle", ve kterém jste mohli spatřit při jízdě v dámském sedle Johanu Moutelíkovou s lipickým Romeem jako choť pana Osovského z Adlaru (v podání Jaroslava Pelíška na teplokrevném Czakovi). Představením vtipně provázel Štěpán Muff. Team doplnil ještě Harry (káně Harisovo) a pytlák Říha (Michal Balák). Jezdci předvedli ukázky sokolnictví, střelbu z luku, kuše, nechyběly ani palné zbraně a skoková ukázka v dámském sedle.

Další část programu byla vyhrazena pro Esther Weberovou a její "puntíky". V indiánském stylu předvedla appaloosa valacha Falcona Wataniho a zástupce minihorse hřebečka "Erose".

Na půl třetí byla naplánovaná přehlídka koní a bylo se opravdu na co dívat. Představila se tato plemena: anglický plnokrevník, český teplokrevník, argentinský criolo, lipicán, achal teke, koně kinští, starokladrubští, irský tinker, appaloosa, mini appaloosa a shetlandský pony.

Poté předvedl rytířské kratochvíle Ing. Petr Barvík a argentinský criolo Ringo, herecky a "po svých" je doplňoval Petr Hroš. Protože koník letos začíná, bylo představení postaveno převážně pro pobavení diváků, což se také podařilo. Následovalo premiérové vystoupení achaltekinské klisny Eseiry, kterou ze země koordinovala Johana Moutelíková. Mohli jste vidět ukázku práce na principu NHS, perfektní spolupráci klisny a dravce, vrcholem bylo překročení ležícího koně (stájového kolegy Czaka) a přílet Harryho na její hřbet. Ale to by nebyl Harry aby nevymyslel nějakou inovaci představení a tak místo na Eseiru, k velké radosti všech přítomných fotografů, elegantně přistál na Johaninu hlavu.

O závěr programu se postaral Ing Petr Barvík tentokrát v sedle Irského tinkera Johnnyho a společně divákům předvedli vše co ve Vídeňské španělské jezdecké škole rozhodně neuvidíte. Kapriola v Johnnyho podání je opravdu zážitek, velmi dobře vyniká i jeho španělský krok, pesáda, klekání nebo lehnutí.

Celý program pro zpestření doplnili ještě Border colie pana Loučky s ukázkami výcviku a agility, což ocenily převážně děti, které si mohly část parkuru s pejsky sami vyzkoušet.

Zahradami po celý den kroužil koňský minibus, děti se mohly svézt také na ponících nebo probíhat rostlinnými labyrinty. Nejen pro rodiče po celý den fungovala středověká krčma, různá historická řemesla a obchůdky.


Den koně Botanicus 20.5.2006 - souhrn: celkem se sešlo 13 koní, z toho 11 různých plemen, 10 jezdců a jezdkyň, něco přes 900 platících diváků a spoustu dobré nálady. Přálo nám i počasí, které kromě odpolední krátké přeháňky počkalo s bouřkou až na noc.

Doufáme, že diváci byli s programem spokojeni a že se nám Den koně podaří uskutečnit i příští rok.

Příbuzné články:

 

Související odkazy:

 

Podobné články

Sbírka hipomobilií národního hřebčína se rozrostla o zcela jedinečný ucelený soubor vybavení pohřebního ústavu v Příboře.

Martinu Slukovou Niederlovou jste ve společnosti jejích shagya arabů už v rámci doprovodných programů různých akcí a výstav určitě viděli. Proč dala…