Co se děje za humny?

22. 8. 2012 Michaela Burdová Autor fotek: www.pferdplus.com

Kde bude trénovat Totilas v zimě, nový rekord v dámském sedle, tetování zvířat pro parádu, exekuce olympijského koně nebo jak dopadly antidopingové testy olympijských koní - na to nám odpoví malá mozaika zpráv ze zahraničních webů a periodik.

TOTILAS k Sjefu Janssenovi

Přibližně za tři měsíce, až se Matthias Rath zotaví z infekční mononukleosy, převezme trénink této dvojice Sjef Janssen, holandský trenér a manžel Anky van Grunsven. Dvaašedesátiletý Janssen prohlásil, že Rath má mnohem méně zkušeností než Edward Gal, „Totilas je jako Ferrari a Rath se musí naučit, jak ho „řídit.", řekl Janssen. Na fotografie z tréninku Totilas - Mathias Rath se můžete podívat na http://www.dressage-news.com/?p=11019

Britský rekord v dámském sedle - 1,80

Esther Stacy, rok 1915, výška 1,98 mIrská jezdkyně Susan Oakes se pokusila v rámci programu skokových soutěží v Aintree (28.7.) překonat téměř sto let starý rekord zapsaný v Guinessově knize. V roce 1915 překonala Australanka Esther Stace v dámském sedle výšku 1,98m. Susan Oakes vyjádřila o férovosti světového rekordu pochyby - podle fotografie je kůň nad skokem v nepřirozené pozici a překážka má mohutný odskokový prvek.
Susan Oakes věří, že její kůň Brandy and Red má na víc a bude se pokoušet prorazit do knihy rekordů.

http://www.pferdplus.com

tetování zvířatTetování koní pro parádu je v rozporu se zákonem na ochranu zvířat

Majitel ponyho a příznivce kérky z Lüdinghausen si sliboval slušný zdroj příjmů z podnikání v oboru zkrášlujícího tetování zvířat. Svému ponymu chtěl na stehno vytetovat 15 cm velký vyplazený jazyk (logo Rolling Stones). Naštěstí správní orgán zatáhl včas za záchrannou brzdu a zakázal tuto činnost v souladu s paragrafem na ochranu zvířat, ve kterém je jasně dáno, že nelze bezdůvodně zvířatům činit bolest. Tento zákaz se tedy netýká označování zvířat tetováním, které se však neprovádí na velkých plochách a viditelných místech.

www.cavallo.de

13 dívka zemřela následkem pádu s koněm na parkuru

V Londonderry v jezdeckém středisku Eglinton Equestrian Centre při pádu s koněm utrpěla 17. srpna dívka úraz, kterému druhý den v nemocnici podlehla. Nešťastná událost je nyní předmětem vyšetřování.

www.horseandhound.co.uk

OLYMPIÁDA - dny poté...

Antidopingové kontroly - jezdectví je na OH Londýn bez poskvrnky. Princezna Haya 16. srpna hrdě oznámila, že všechny antidopingové testy olympijských koní a jezdců se vrátily jako negativní. Testovány byly vzorky od koní na medailových a čtvrtých místech a další koně vybíral počítač. U jezdců byl systém stejný - 1.-4. místo plus dva náhodně vybraní počítačem. Pro FEI to znamená velký úspěch kampaně za čistý sport - Olympiáda v Londýně je třetí světovým šampionátem v řadě, kde nebyl zjištěn žádný doping (Olympijské hry mládeže 2010, Světové jezdecké hry, OH Londýn).

www.fei.org

Valegro a Uthopia jsou na prodej

Média spekulují o cenách, hovoří o částce 20 mil. liber. Carl Hester se nijak netají tím, že prodej koní po olympijských hrách byl v plánu. Spolumajitelem hřebce Uthopia (KWPN) je irská miliardářka Sasha Steward, které by vzhledem k ekonomické recesi prodej pomohl.

17letý Mistral Hojris „Alf" Laury Bechtolsheimer pravděpodobně zůstane u své jezdkyně a majitelky - o tom, zda jen na odpočinku nebo ještě v aktivní kariéře, rozhodne jeho kondice a motivace.

Dalším olympijským koněm „for sale" je Campino, desetiletý hannoverský hřebec odchovaný v Německu, se kterým Mark Todd získal v Londýně bronzovou medaili.

www.tophorse.com

Konkursní peripetie kolem Londona

Olympijský kůň, na kterém Holanďan Gerco Schröder získal stříbrnou medaili, měl být zabaven kvůli stamilionovým dluhům společnosti Euro Commerce. Název této společnosti byl na mezinárodních závodech součástí jména koně (což není možné na OH). Už začátkem roku Euro Commerce prodala několik koní společnosti Gevi International B.V., kterou ovšem vlastní Ger Visser junior - syn majitele Euro Commerce. Tuto transakci prověřují příslušené holandské úřady. Podle posledních zpráv původní verze, že London skončí v britské stáji u Bena Mahera, je nyní aktualizována zprávou o návratu Londona do stájí a do tréninku Gerca Schödera. Kůň je ovšem zastaven a majitel s ním nesmí bez vědomí banky disponovat - prodat, převést atd.

www.telegraaf.nl

Pomůže úspěch Saudské Arábie olympijskému jezdectví?

Saudské jezdectví zakoupilo během dvou let deset špičkových koní z USA, Velké Británie a Evropy - koňskou sílu, která pomohla princ Abdullahovi a jeho týmu k olympijskému úspěchu v Londýně. Inspirací pro olympijský cíl byla bronzová medaile jezdce Khaled Al Eid v Sydney roku 2000. Mnozí to považovali za náhodu, ale ve skutečnosti to byl výsledek mnohaleté snahy ukázat, že tato země nemusí být spojována jen s chovem arabských koní.

Šéf ekipy a bývalý holandský rozhodčí Rogier van Iersel řekl, že cílem bylo absolvovat druhé kolo v Poháru národů. Výsledek předčil očekávání. „Měli jsme vynikající jezdce, ale pro olympiádu nám chyběli koně. Prvním krokem tedy bylo získání zdrojů pro nákup špičkových skokanů," uvedl Iersel.

Arábie neměla čas nakoupit mladé koně a připravit je. Šlo o čas a tak bylo nutné nakoupit koně s olympijskou výkonností a vhodné pro každého ze šesti vybraných jezdců. Cena koní byla pravděpodobně závratná, díky podpoře královské rodiny se však potřebné transkace uskutečnily. Konkrétní zdroj potřebných financí však Iersel nezná. Peníze ale nebyly všechno. „Samozřejmě pouhý nákup špičkových koní zárukou úspěchu není", uvedl pro Reuters, "Schopnosti, talent, píle, ochota trénovat - bez toho se nedá uspět."

Olympijský úspěch přišel, i když arabští jezdci nesbírali body ve světovém poháru - podle Iersena však nebylo reálné jen tak dojíždět ze Saudské Arábie a účastnit se velkých závodů. Proto zvolili jediný a nejviditelnější cíl - Olympiádu. Zdolání tohoto vrcholu prospěje nejen sebevědomí arabského týmu.
Bronzová medaile by mohla pomoci skutečně rozvíjet tento sport na Středním Východě, a je i cenným atributem v pokračování jezdeckého sportu pod pěti kruhy. Jedno z kritérií Mezinárodního olympijského výboru při rozhodování, který sport ponechat a který vyškrtnout, je geografická šíře účastnictví. Dosud byly olympijské jezdecké disciplíny výhradní doménou Evropy, Ameriky a zemí Commonwealthu. Navíc je to pro pořadatele velice nákladná disciplína - to jsou zase body dolů.

http://www.nbcolympics.com

Podobné články

Nejstarší ochranou kopyt byly lýkové hiposandály používané v antickém Římě, které se ke kopytu přivazovaly. Od té doby metody ochrany kopyt koní…

Nedělní 134. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou byla v mnoha ohledech jedinečná.