Bílé legendy - Fuego

5. 11. 2013 Michaela Burdová Autor fotek: Sarah C.Shechner, www.topiberian.com, www.andalusitano.com

Fuego zvedl ze sedadel 25 tisíc diváků na světových hrách v Kentucky v roce 2010. Důrazná pasáž do klapotu kastanět emocionálního flamenga, vznosné piruety, přeskoky s vedením jednou rukou, to vše z něj udělalo miláčka publika a poněkud zastínilo dokonalý výkon Totilase – dokonalý z pohledu rozhodčích, kteří mu připsali vítězství. Ale skutečným králem srdcí byl tehdy hřebec PRE, hrdý Španěl.

Na vrcholu - WEG Kentucky 2010

Fuego - WEG 2010Fuego a Juan Manuel Munoz Diaz - když jsem tuto dvojici poprvé spatřila v nějakém přenosu na drezurním obdélníku v soutěži GP, působila na mě veskrze exoticky - nejen emotivním projevem jezdce, ale i výrazně expresivním projevem koně. Munoz Diaz je hrdý Andalusan, kterým je často až patetický projev vlastní, na druhou stranu dokáží strhnout publikum. A když navíc sedí na nádherném tančícím hřebci, kdo by odolal? Postupně se jezdec naučil své vnitřní rozpoložení nedávat tak najevo a kůň zrál - až do skvělého a ve své kariéře nejlepšího výkonu právě na světových jezdeckých hrách v Kentucky (81,454 % ve volné jízdě). Na video z WEG Kentucky 2010 se můžete podívat zde na youtube.

Cesta vzhůru

Každý jezdec ví, že dostat se na vrchol není dílem náhody, ale mnoha hodin tvrdé práce. „Koneckonců spojení s koněm je jako manželství, a to platí ještě víc u koní senzitivních a ušlechtilých," říká Juan Manuel po svém úspěchu na světových hrách. „Nemůžete PRE o všechno žádat dvakrát a vždycky není snadné se dorozumět. Pořád ještě nemohu uvěřit úspěchu v Kentucky. Jezdím ho už devět let, od doby, kdy ke mně přišel jako čtyřletý, věnoval jsem mu velkou část svého života. Pořád si pamatuji okamžik, kdy jsem na něm seděl poprvé a pomyslel jsem si, že jsem nikdy na takovém koni neseděl. Ale nevěděl jsem, že to dotáhneme tak vysoko."

Fuego

Když Juan Manuel začal jezdit Fuega, vypadalo to asi jako když si rekreační cyklista sedne na kolo pro olympioniky. Mnoho lidí radilo Cardenasovi, aby jezdce vyměnil a dal hřebci šanci. Když se u Cardenase stavila renomovaná drezurní rozhodčí Mariette Withages, očekával další „radu" a zarazil ji dřív, než stačila říct ... aby jezdce neměnil, ale poslal ho i s Fuegem k trenérovi Jeanu Bemelmansovi. Nakonec tak učinil a Bemelmans dokázal z temperamentního hřebce udělat světovou jedničku v drezuře mezi PRE. Kvality tohoto trenéra si můžete připomenout v jednom z článků Tváře současné drezury Katky Lipinské - Jean Bemelmans.

Jeden z nejúspěšnějších představitelů plemene PRE Fuego, dnes Fuego des Cardenas, se narodil 12. února v roce 1998 u chovatele Joaquin Marquez Gonzalese. Majitelem je Miguel Angel Cardenas Osuna, jezdcem Juan Manuel Munoz Diaz. V srpnu 2008 se stal nejúspěšnějším iberským koněm drezuře GP, startoval na OH Hongkong 2008 (15. místo jednotlivci) a na OH Londýn 2012 (16. místo jednotlivci). Na Světových jezdeckých hrách v Kentucky 2010 byl 4. v Grand Prix a 5. ve volné jízdě. Měří 164 cm. Otcem Fuega je Uterano II (chovatel Miguel Bohorguez).

Uterano IICharakteristiku a historii plemene pura raza espaňola si můžete připomenout například v článku Andaluský kůň. Na fotografii vpravo je otec Fuega Uterano II.

Začátky

Don Cardenas uviděl Fuega poprvé v Jerez de la Frontera a byl uchvácen jeho pohybem. Koupil ho jako čtyřletého. Podle Cardenase to s Fuegem nebylo zpočátku jednoduché. Měl svou hlavu a lpěl na koních. Jakmile je neviděl, byl nervózní, řehtal a nesoustředil se při práci. Mnoho špičkových koní je takových, ale z takových se dají stvořit vítězové, říká Cardenas.


Juan Manuel Munoz Diaz - jezdec a ošetřovatel v jedné osobě

Juan Manuel Diaz - FuegoPro Cardenase je samozřejmé, že jezdec a kůň jsou vždy jeden tým. „Když máte něco skvělého, proč to měnit?" tvrdí a naráží na osud "černé legendy" - Totilase, jehož kariéru poznamenala právě změna jezdce.

Manuel Diaz nemá žádnou "ošku", o bělouše se stará sám, provádí, krmí, jezdí, popásá na ruce, připravuje ho. Pomocníka potřebuje jen na závodech. Je to tak nutné - hřebec je jako typický představitel tohoto plemene osobnost s tendencí vytvářet si silné pouto s jedním člověkem. Těžko by zvládal změnu.

Jak vypadá takový odpočinkový režim chovného hřebce? Cílem je udržet ho v kondici a dobré náladě. Dopoledne jde na dvacet minut na volné otěži do terénu, následuje cca hodina tréninku, po něm opět na volné otěži na dvacet minut ven. Následuje sprcha a půl hodiny pastvy na ruce, pak ho odvádí Juan do boxu, kde na hřebce čeká mrkev. Odpoledne je Juan opět ve stáji a jde na půl hodiny s Fuegem na vyjížďku. Kůň je v provádění drezurních cviků spolehlivý a v tréninku před velkými závody se pouze cizelují detaily, jinak má na programu jen pohybování dle chuti.

Tajná zbraň - pod flamengem šlape rock-and-roll

Fuego - podkovy WEG 2010I když se hřebec na drezurním obdélníku vznáší v rytmu flamenga, pod kopyty šlape rock-and-roll, přesněji rock-and-roll podkovy podle školy podkováře italského původu Hanse Castelijnse. Američanka Fran Jurga Castelinjse vyzpovídala, jak tyto podkovy mohou ovlivnit výkon koně. „Tyto podkovy patří spíše mezi „full-rolling", mají velkou základnu soustředěnou pod středem chodidla. Tím, že je povrch drezurních obdélníků stále kompaktnější, stranové pohyby mohou být usnadněny právě tímto typem kování." Podkova vypadá jako plochá poklička s malou podkovou na středu, takže při došlapu dochází k prvnímu kontaktu se zemí právě středem kopyta a nikoliv stěnou. (www.hoofblog.com). Fuego nosí tyto podkovy jen na předních kopytech. (Není to nic nového, podobně se kovalo již ve 14. století).

PRE versus teplokrevníci

Trenér španělského týmu Jean Bemelman by si přál, aby jednou všichni rozhodčí, nejen pár výjimek, hodnotili iberské koně stejně jako teplokrevné. Chovatelé pura raza espaňola směřují k produkci koní vhodných pro sportovní drezuru, přesto jsou tito koně na mezinárodní scéně tak trochu za exoty. V pondělí 27. září byl na Světových jezdeckých hrách v Kentucky zahájen drezurní týden kontroverzními hodnoceními rozhodčích - jejich hodnoty se lišily až o 10 %! Tato situace vyvrcholila v pátek, kdy po volné jízdě Fuega si rozhodčí svým verdiktem vysloužili ohlušující bučení a pískot, který musel být slyšet až v Madridu. Role se obrátily, odborníci a příznivci drezury se sami postavili do role soudců a začali si bedlivě všímat a posuzovat, jak drezurní rozhodčí hodnotí.

Fuego a TotilasBílá a černá legenda

Na Světových jezdeckých hrách v Kentucky 2010 se objevil fenomén černá-bílá, protože se zde sešli dva výjimeční koně - Totilas a Fuego. Oproti dřívějším prestižním závodům světové úrovně se diváci, kteří si dříve pamatovali spíše jména jezdců (Anky, Isabell, ...), zaměřili na koně. V Kentucky se hovořilo o Fuegovi jako o „bílém Totilasovi" a po pátečním küru se o Totilasovi mluvilo jako o „černém Fuegovi".

Letošní smůla - zranění před ME

V srpnu se při posledním tréninku před evropským šampionátem Fuego zranil a vzhledem k blízkému datu konání závodu se Mistrovství Evropy v dánském Herningu nezúčastnil. Mimochodem, koně PRE jsou známí svou opatrností na své tělo, sami se obvykle nezraní a pokud se do něčeho zamotají, nepanikaří, ale trpělivě počkají na pomoc. Doufejme, že si Fuego vybral svou porci smůy a bude hájit čest pura raza espaňola na světových jezdeckých hrách v Normandii.

Předchůdci

Fuego des Cardenas nebyl prvním příslušníkem plemene PRE, který startoval na olympijských hrách.Evento

  • Na OH v Atlantně roku 1996 startoval Evento s jezdcem Ignacia Rambla a tento první PRE v olympijské drezuře obsadil 14. místo. Podívejte se na něj v těchto videích: http://www.youtube.com/watch?v=1-VldEbOU6g , http://www.youtube.com/watch?v=sJCQysTRHho a Evento umí i španělský krok http://www.youtube.com/watch?v=-aVrYdrPHZQ
  • Na Světových jezdeckých hrách v Jerez 2002 se dokázal probojovat na šesté místo Invasor II s jezdcem Rafaelem Soto Andrade.
  • V Aachenu 2002 získalo španělské družstvo bronzovou medaili, na ME v Hickstead v roce 2003 získalo v družstvech stříbro.
  • Úspěchy španělské drezury pokračovaly stříbrnou medailí v týmech na OH v Athénách, kdy 3 ze 4 koní španělského týmu byli hřebci PRE, mezi nimi Invasor II. Na volnou jízdu z OH Atény Invasora II s Rafaelem Soto se můžete podívat zde http://www.youtube.com/watch?v=fmU6VIPqb4U
  • ME 2005 v Hagenu Španělsko opět získalo medaili, tentokrát bronzovou.

Podíváte-li se na výkony Eventa, Invasora II a nakonec Fuegy v Kentucky, můžete porovnávat vývoj španělské drezury s pura raza espaňola.

Zdroje:

Podobné články

Nejstarší ochranou kopyt byly lýkové hiposandály používané v antickém Římě, které se ke kopytu přivazovaly. Od té doby metody ochrany kopyt koní…

Nedělní 134. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou byla v mnoha ohledech jedinečná.