1.soustředění jezdkyň v dámském sedle

6. 8. 2004 Karolína Fränkelová Autor fotek: Magdalena Straková

Ve dnech 30. 7. - 1. 8. 2004 pořádalo občanské sdružení Dámy v sedle 1. Soustředění jezdkyň v dámském sedle (DS) a setkání příznivců těchto sedel v prostředí jezdeckého areálu Penzionu Přeštěnice.

V pátek se do Přeštěnice přijelo sedm jezdkyň se svými koňmi a doprovodem (mezi zúčastněnými byli tři muži). I složení koňského osazenstva bylo velice pestré. V přeštěnické stáji se sešli tři koně ČT, po jednom kuse Achal-Teke, Frís, Starokladrubský kůň a jezdecký ponny.

Po přejímce koní, vzájemném seznámení a ubytování následovala kroková vyjížďka do okolí Penzionu. V sedle klisny Perly se zúčastnila i Magda Straková, z jejíchž fotoaparátů pocházejí všechny fotografie dokumentující tento víkend. K večeru se přijel s účastníky pozdravit trenér Milan Vytejček, který vedl sobotní seminář a výcvikové hodiny. Po krátké přednášce o historii vývoje dámských sedel následovala diskuse. Než jsme si vyměnili alespoň část svých zkušeností, odbila půlnoc.

V sobotu probíhal seminář o jízdě v DS doplněný o praktické ukázky na koních v různém stádiu výcviku. Jelikož na soustředění přijely jezdkyně s koňmi v různém stádiu výcviku, byl seminář zaměřen na systematickou práci s koněm, který si na DS teprve zvyká.

Po obědě následovaly individuální hodiny o které byl veliký zájem. Možnosti tréninku využily všechny zúčastněné dámy. Současně probíhalo fotografování v dobových kostýmech systémem, kdo zrovna netrénuje v obdélníku, ten se fotí. Do stáje jsme se vrátily až před 18 hodinou. Před večeří jsme stihly nafotografovat všechna sedla, která s sebou účastnice přivezly. Bylo jich úctyhodných 13 kusů, včetně dvou rarit, a to DS s možností pravého i levého posezu a neskutečně velkého DS z dílny p. Císaře, pro které jsme nenalezly správnou velikost koně.

Večer proběhlo promítání filmu z produkce Animal Planet - Jezdec v dámském sedle a další diskuse, která se opět protáhla do brzkých ranních hodin.

Nedělní ráno nás přivítalo vytrvalým deštěm a tak musel být dopolední program určený veřejnosti o hodinu odložen. Naštěstí sluníčko přece jen vysvitlo a v půl jedenácté již stálo všech sedm koní nasedlaných na dvoře Penzionu, připravených na cestu obcí k nedalekému kolbišti. Pro cca 40 diváků byly připraveny ukázky jízdy v DS v podání všech účastnic soustředění.

Jako první vystoupila Eva Maredová se svým valachem ČT Primem s drezúrou st. S. Po této pastvě pro oko předvedla Karolína Fränkelová ukázku základního výcviku na valachovi ČT, Century nákelském. Následovala společná drezúra Lucie Hřebejkové na kladrubském valachovi Artušovi a Petry Bednářové na ponny Nyki. Závěrem první části programu představila paní Helena Vrbická frísskou klisnu Reina B. (pod dámským sedlem chodila tato klisna poprvé na soustředění) a paní Iveta Schwarzová klisnu Achal-Teke Daugavu.

Druhou částí programu bylo parkurové skákání do 80 cm v podání E. Maredové s primem a K. Fränkelové s Centurym. Zatímco Prim skákal bezchybně, Century zaváhal při překonávání zdi a do cíle přišel s jednou chybou.

Jízda zručnosti, tentokrát již s vyhlášením prvních tří umístěných, byla závěrečnou podívanou jezdeckého dopoledne. Na jezdkyně čekalo celkem osm "překážek". Byly jimi: průchod mezi dvěma blendami, slalom mezi barely, překonání nízké překážky, kavalety z klusu, průchod bludištěm z kavalet, překonání dvojskoku, přenášení předmětu z místa na místo a opět průchod mezi blendami. Po velice vyrovnaných jízdách zvítězila slečna Eliška Hanušová na zapůjčené klisně ČT Perle, na druhém vyhlašovaném místě se umístila Eva Maredová s Primem a třetí skončila Iveta Schwarzová s Daugavou. Ostatní místa se nevyhlašovala a každá ze zúčastněných obdržela flot a pamětní certifikát.

Po nedělním obědě, při kterém bylo možno shlédnout videozáznam z dopoledního programu, se účastnice pomalu rozjížděly do svých domovů. 1. Soustředění proběhlo bez komplikací k všeobecné spokojenosti a bylo zdrojem hned několika kuriozit a prvenství:

Jízdu zručnosti vyhrála slečna, která přijela v neděli a na Perle seděla sotva několik minut před startem soutěže.

V sobotu byl poprvé v ČR nasedlán dámským sedlem ponny. Za zapůjčení tohoto minisedla děkujeme slečně Lence Vojtíškové z Tábora.

Poprvé jsme si mohly prohlédnout dámské sedlo umožňující pravo- i levostranný posez. Bohužel čeká toto sedlo rekonstrukce a tak nebylo možné jízdu s nohama na pravé straně vyzkoušet.

Během soustředění bylo přítomno 20 zájemců o dění okolo dámských sedel ze všech koutů ČR.

Za hladký průběh celé akce bychom chtěly poděkovat majitelům a zaměstnancům Penzionu Přeštěnice, kteří se skvěle starali o pohodlí nás i našich čtyřnohých kamarádů, panu Milanovi Vytejčkovi, který nám předal část svých zkušeností a ukázal nám, jak se svými koňmi dále trénovat. Magdě Strakové, která se i v tropickém vedru chopila svých fotoaparátů a neúnavně fotila úplně vše. A v neposlední řadě samozřejmě všem jezdkyním i příznivcům DS, kteří byli ochotni přijet a podělit se o své zkušenosti a bez kterých by tato akce postrádala smysl.

Doufáme, že se příští rok setkáme v ještě větším počtu.

Podobné články

Sbírka hipomobilií národního hřebčína se rozrostla o zcela jedinečný ucelený soubor vybavení pohřebního ústavu v Příboře.

Martinu Slukovou Niederlovou jste ve společnosti jejích shagya arabů už v rámci doprovodných programů různých akcí a výstav určitě viděli. Proč dala…