Koně a hříbata 6/2011: Jedu, jedeš, jedeme... na ranč Cindyum

29. 5. 2011 Zuzana Tillerová Autor fotek: Zuzana Buráňová

V nejnovějším - červnovém - čísle časopisu Koně a hříbata, které vychází právě dnes, se vydáme na návštěvu jedné zajímavé slovenské farmy: ranče Cindyum. Ten se zcela právem pyšní svým úspěšným chovem krásných plnokrevných arabských koní. Račte s námi...

Jedu, jedeš, jedeme... na ranč Cindyum

V kopcích nedaleko obce Kokava nad Rimavicou, ve střední části Slovenska, se nachází ranč s překrásnými arabskými plnokrevníky. Mnozí z vás jistě znají plemenného hřebce jménem Urgraf či tmavého ryzáka Haress Al Dara - ať už z výstav či z pohlednic, které nedávno vyšly v nové sadě. Určitě se s námi rádi podíváte na místo, kde tito hřebci i ostatní místní koně žijí, kde mají možnost prohánět se po pastvinách a kde se spolu s jejich lidmi připravují na závody a výstavy.

Petra Spodiaková a UrgrafTěch se účastní velice často - i já sama jsem plemeníka Urgrafa poznala na jedné z nich, v Trenčíně, kde mě velice zaujal. Ranč samotný dokonce každoročně pořádá vlastní výstavu spolu se závody, jak se můžete dočíst i z přiložené pozvánky - letos tato akce vychází na 16. července. Chcete-li se tedy na toto místo vydat osobně, máte jedinečnou příležitost :-)

O ranči a dění na něm jsem si povídala s Petrou Spodniakovou, která nám také na následujích řádcích popíše svou cestu ke koním. O chod celé farmy se stará spolu se svými rodiči a bratrem, ale protože jsou koně především jejím koníčkem, je většina zodpovědnosti na ní. Bez pomoci ostatních by to ale samozřejmě nefungovalo - vždyť je to přeci rodinná farma.

„O kone som sa začala zaujímať už ako 7ročná - bola som ako väčšina malých dievčat a uchvátila ma krása koní. Cez letné prázdniny sme začali chodievať spolu s mojimi dvomi sesternicami jazdiť. Asi o dva roky neskôr jednej s mojich sesterníc (Zuzane) kúpili rodičia mladú kobylu (Čiriz), na ktorej začala doma jazdiť. Ja som chodila k nim na prázdniny a spolu sme jazdili. O ďalšie dva roky musela isť Zuzana na strednú školu a ostať na internáte, Čiriz nemala kde dať - a keď že my sme mali gazdovstvo, dohodli sa, že ju dá pripustenú k nám. A za starostlivosť že dostanem žriebätko, ktoré sa jej narodí o 11 mesiacov. Porodila krásnu kobylku Cindy, ale keď mala kobylka rok a pol, ušli v noci a na neďalekej železnici ju zrazil vlak. Ako náhradu mi rodičia sľúbili druhého koníka.

Vždy ma lákali arabské kone svojou krásou. Asi o pol roka sme doviezli dve plnokrvné kobyly (Umka a Cézira) a jedného shagya žrebca skoro dva roky starého. Žrebčeka som neskôr predala a s kobylkami som začala chodiť po regionálnych výstavách po Slovensku.

klisna Čiriz

Neskôr sme zakúpili plemenného žrebca Urgrafa, ktorý pôsobí ešte aj dnes u nás v chove. Vyštudovala som strednú školu odbor marketing a cestovný ruch a ďalej som začala veterinu v Košiciach. Túto školu som však musela prerušiť, pretože nedá sa všetko naraz aj kone chovať a aj vysokú školu študovať, ale po zredukovaní konského stáda sa chcem vrátiť do školy. A koňom ostanem aj naďalej verná a po škole by som chcela zase svoje stádo zväčšiť."

Koně

Nyní je na ranči celkem 10 arabských koní - a dva na cestě. Základním „kamenem" chovu je hřebec 3591 Urgraf (Uršula - Grafit), který na ranči stále působí jako plemeník. Tento krasavec získal cenu WAHO Trophy za rok 2010. Jedná se o putovní cenu, která je udělována jednotlivými organizacemi v dané zemi a která by měla být vždy na jeden rok udělena arabskému plnokrevnému koni a jeho majiteli, jenž se v daném či předchozím roce zasloužil nejvíce o propagaci tohoto plemene v zemi původu nebo úspěšně reprezentoval svou zemi v zahraničí a nebo se prosadil jiným způsobem.

Haress Al DarNásledovníkem tohoto hřebce je čtyřletý Haress Al Dar (Hadba B - Semiramis B), kterého letos čekají výkonnostní zkoušky.

Ve stádě se stále nacházejí Umka a Cézira, které jsou zakladatelkami celého chovu. Umka je hnědka s lysinkou a třema bílýma nohama, Cézira je také hnědka s malou hvězdičkou a všema nohama bílýma. Z dalších čtyřnohých obyvatel ranče (pokud nepočítáme psy a stohlavé stádo dobytka) můžeme jmenovat především odchovance po Urgrafovi: plnokrevnou Shinu (Sahara - Urgraf), která teď v červnu slaví třetí narozeniny, spolu s ní oslaví „třetiny" i křížená kobylka Chelsea (Čiriz - Urgraf). Její matka, kříženka Čiriz, je také stále součástí stáda.

Dalšími plnokrevnými potomky jsou například kobylka Cerzia, dvouletka od Céziry a Urgrafa, dále roční hřebeček, ryzák Ubaydah (Umka - Urgraf) a roční hřebeček, hnědák Sajin Al Bee (Cézira - Semirami B). Cerzia a Ubaydah jsou v současné době na prodej.

Koně tu mají k dispozici rozlehlé pastviny, na kterých tráví čas i s místním dobytkem. Fotili jsme je v „menším" (asi hektarovém) výběhu u stáje. Každý hřebec má k dispozici vlastní výběh - ne jak v některých stájích, kde jsou celý den zavření, aby se jim náhodou něco nestalo. Nechybí ani prostorná travnatá jízdárna, která je umístěna dole v údolí (jinde rovnou plochu nenajdete).

Proč arabský plnokrevník

A byla to jen krása arabských koní, která Petru motivovala k založení chovu?

„Arabské kone si získali moje srdce svojou krásou, inteligenciou, vernosťou a zdravým temperamentom. S chovom koní som začala veľmi skoro, preto som ako najmladšia chovateľka arabských koní na Slovensku. Dnes mám 20 rokov a kone sú môj koníček, takže väčšina starostlivosti o ne ostáva na mňa - aj keď veľmi veľa mi pomáhajú aj rodičia a brat. Našou tradíciou sa stala regionálna výstava koní Zapačský Zlatý kantár, ktorú usporiadame každoročne už 4. rok. Stretávajú sa tu kone aj koniari z celého Slovenska. Tento rok sa táto výstava bude konať 16. júla."

Na ranči Cindyum jsem strávila příjemné odpoledne, večer i ráno a pokud se ještě pořád rozhodujete, zda se na něj 16. července jet podívat, můžu jen přidat své doporučení :-) Pro více informací můžete do svého webového prohlížeče zadat také webové stránky www.cindyum.wbl.sk.

Urgraf

Obsah čísla 6/2011:

Koně a hříbata 6/2011Plemeno: Anglický plnokrevník
Starám se o...: Lysyana (IRE)
Fotoseriál: Barvy shetland pony
Jedu, jedeš, jedeme: ...na ranč Cindyum
Začátky v sedle: Správný sed
Sběratelská karta: Anglický plnokrevník
Pohled: Anglický plnokrevník, valach Dolby

Plakáty:
A2: Hafling, valach Atlantic
A3: Hispanoarab, hřebec Sheitan
A3: Pura raza espanola, valach Deseado CXXIV
A3: Český sportovní pony, hřebec Del Aifr 3000

Ostatní:
Britská nativní plemena - connemara, dales pony
Přirozeně!
Drezúrní abeceda: P
Rodeo - Dobytkářské disciplíny
Hřebčín Iron
Václav Vydra: S koňmi trochu jinak
Bondův ponykoutek a Žužuova poradna
Příběhy a foto čtenářů
Listárna a osmisměrka
Komiks Koniklec

Podobné články

Všechno jednou končí... Tak bychom mohli uvést upoutávku na poslední vycházející číslo časopisu V sedle. Editorial a článek o sarkoidech si přečtěte…

Celá staletí si vědci lámou hlavu nad orientačním smyslem koní. Někteří koně najdou i v cizím prostředí vždy cestu domů, jiní zabloudí i za vlastním…