Westernové disciplíny: PLEASURE

16. 11. 2023 Lenka Šilhová Autor fotek: Archiv Lenka Šilhová
Ve skupině koní mohou být zároveň valaši, klisny a hřebci
Ve skupině koní mohou být zároveň valaši, klisny a hřebci

Westernové ježdění se skládá z mnoha disciplín. V druhé části seriálu si přiblížíme disciplínu PLEASURE.

Kůň, na kterém je radost jezdit. Snadno se ovládá, na pobídky reaguje okamžitě, ochotně změní směr, pohybuje se plynule a drží si plynulé shromážděné tempo. Nevadí mu, že je v cizím prostředí se spoustou neznámých koní, uši má našpicované a je soustředěný na svého jezdce. Takto lze popsat ideálního koně do disciplíny PLEASURE.

Podstata

Western pleasure je naprostý základ pro většinu westernových all-roundových (všestranných) koní. Podstatou je předvést spokojeného koně, který ochotně plní požadavky jezdce. Tato disciplína je víc zaměřená na koně než na jezdce a všichni soutěžící jezdí společně v jedné aréně po jejím obvodu. V jedné soutěži spolu mohou soutěžit valaši, klisny a hřebci.

Jak probíhá soutěž

Třída začíná vjezdem do arény, předtím se dozvíte, jakým chodem a na jakou ruku se vydat. Postupně se připojí všichni jezdci. Další možností je vjet určeným chodem ze středu krátké stěny do arény, projet středem a na konci zatočit na danou ruku. Poté pokračujete až do předem určeného místa (může to být například roh), kde zastavíte a čekáte, až se zařadí další jezdci. Jakmile jsou všichni v aréně, dostanete pokyn, jakým chodem se vydat kupředu. 

Rozhodčí, kteří stojí uprostřed arény, vás po celou dobu bedlivě sledují. Domlouvají se pomocí vysílačky nebo signálů s hlasatelem, který hlásí pokyny ke změnám (v praxi takové hlášení zní: „Krok, prosím, krok!“). Koně musejí být předvedeni v kroku, klusu a cvalu na obě strany. Jedním z dalších pokynů tak může být změna směru v kroku nebo v klusu. Dále po vás rozhodčí mohou požadovat předvedení prodloužených chodů. Prodloužený cval má své omezení, najednou ho nesmí předvádět víc než dvanáct dvojic. Pokud je ve třídě víc závodníků, může tento pokyn dostat pouze dvanáct nejlepších.

Predvedeni-kone-v-klusu.jpg

Během kroužení po aréně může nastat situace, kdy se přiblížíte ke koni, který je před vámi. Namísto zpomalení máte povoleno tohoto koně předjet stranou směrem ke středu arény. Tento manévr nebude penalizován, pokud při předjíždění udrží váš kůň správnou a rovnoměrnou kadenci i rytmus.

Setkat se můžete se zastavením, couváním nebo seřazením na střed. Couvání musíte provést i v případě, že se zrovna nacházíte v rohu – zkrátka ho musíte projet pozadu, pokud to zvládnete bez potíží a rozhodčí vás zrovna sleduje, můžete si zajistit plusové body. Seřazení na střed je pokyn, který rozhodčí vydají v případě, kdy viděli všechny koně ve všech třech povinných chodech. Řazení probíhá na středové čáře (v případě velkého počtu koní se řadíte po obvodu arény), kdy si všichni soutěžící stoupnou vedle sebe, čelem k rozhodčím.

Soutezici-kteri-dostali-pokyn-k-serazeni-na-stred-cekaji-na-vysledky.jpg

V závislosti na úrovni obtížnosti soutěže nebo v případě, kdy rozhodčí nemají jasné pořadí, mohou si od kteréhokoliv jezdce vyžádat předvedení dodatečného cviku. Často si jeden z rozhodčích stoupne před koně a požádá vás, abyste pár kroků zacouvali. Můžete se také setkat s kontrolou předepsaného uzdění. V tuto chvíli nastane jediný moment, kdy jste požádáni o sesednutí z koně. Vaším úkolem je koně oduzdit a ukázat rozhodčímu udidlo.

Kontrola-predepsaneho-uzdeni.jpg

Rozhodčí se snaží v co nejkratším čase porovnat hodnocení všech koní v aréně a určit pořadí. Pro vás to znamená stát s koněm v klidu na místě s prověšenými otěžemi nebo na lehkém kontaktu. Nepodceňujte trénování stání v klidu – pokud si rozhodčí není jistý, který z koní se nejlépe přiblížil ideálu pleasure koně, může ještě v tuto chvíli přihlédnout na to, jak se váš kůň chová. Pokud neklidně stojí na místě, můžete přijít o lepší umístění.

Hodnocení soutěže

Hodnocení se zaměřuje hlavně na pohyb a chody koně. Svůj podíl na něm také má předvedení koně jezdcem. Mělo by být vidět, že všechny chody jsou pro jezdce pohodlné a není těžké pohyb vysedět.

V otěžích se udržuje velmi jemný, skoro až neznatelný kontakt nebo otěže mohou být prověšené (ale pozor, příliš plandající otěže jsou hodnoceny jako chyba). Velký důraz je kladen na kvalitu pohybu, shromážděnost kroků a správný rytmus. Chody nemají působit vynuceně, kůň by měl jít požadovaným chodem ochotně, bez výrazného pobízení nebo brzdění. Kroky koně by měly být plynulé, rozumné délky a neměly by koni působit žádné problémy. Hlava by měla být v přirozené poloze, neměla by být za kolmicí nebo naopak před kolmicí s vystrčeným čumákem. Výraz koně by měl být pozorný, uši by měli být našpicované.

Nikdy-nevite-kdy-zrovna-na-vas-kouka-rozhodci.jpg

Čeho se vyvarovat

Chyb, kterých se můžete dopustit, je mnoho. Například přílišná rychlost, cválání na nesprávnou nohu, dotknutí se sedla nebo koně volnou rukou, kůň nese svou hlavu příliš vysoko či nízko (to platí od pozice, kdy jsou špičky uší níž než úroveň kohoutku), přílišné vystrkování nosu, klopýtnutí, časté otevírání huby nebo použití ostruh před podbřišníkem. Tento výčet není zdaleka kompletní, ale žádná z těchto chyb vás nediskvalifikuje.

Diskvalifikaci si vysloužíte, pokud hlava koně je trvale příliš nízko nebo je kůň ohnutý tak, že nos je za kolmicí. Pokud startujete ve třídě začátečník-amatér nebo začátečník-mládež, tak vás za tyto chyby rozhodčí ještě nediskvalifikují.

Predvedeni-kone-ve-cvalu.jpg

Co na sebe a co na koně

Outfity jezdců jsou často promyšlené do detailu, aby ladily s vybavením – a v potaz se také bere zbarvení koně. Přeci jen, tato disciplína je také o vzhledu dvojice. Jezdec může mít westernový klobouk a oblékne si košili či blůzu s dlouhým rukávem. Je dovoleno obléci si vestu nebo sako (může být zdobené). Přes rifle jezdec navlékne chapsy nebo může mít westernové kalhoty. Obout musí westernové boty. Rukavice a ostruhy jsou volitelné.

Koně jsou nastrojeni westernovou uzdečkou, westernovým sedlem a podsedlovou dečkou s barevným showpadem, který ladí k outfitu jezdce. Bandáže, kamaše či zvony nejsou v této disciplíně povoleny.

Krasna-ukazka-sladeneho-zdobeneho-obleceni-a-vybaveni.jpg

Jezdec, který se po celou dobu usmívá, je upravený a sedlá zcela vyčištěného a upraveného koně s ochotným výrazem, vždy zapůsobí na rozhodčího lépe a podtrhne chtěný dojem, že právě on sedí na tom nejlepším pleasure koni, na kterém je radost jezdit.

První díl seriálu, věnovaný disciplíně TRAIL, naleznete zde.

Více informací o jednotlivých disciplínách a aktuálním dění na westernové scéně se dozvíte na www.wrc.cz.

Podobné články
Disciplína získává mezi jezdci na popularitě

Westernové ježdění se skládá z mnoha disciplín. V dalším pokračování našeho seriálu si přiblížíme hunterové disciplíny.

Westernové ježdění se skládá z mnoha disciplín. Ty nejoblíbenější si přiblížíme ve čtvrtém pokračování seriálu.