Westernové disciplíny: RIDING

12. 2. 2024 Lenka Šilhová Autor fotek: Archiv equipress.cz

Westernové ježdění se skládá z mnoha disciplín. Ty nejoblíbenější si přiblížíme ve čtvrtém pokračování seriálu.

Nenechte se zmást, opravdu se jedná o westernovou disciplínu a ne o označení jednoho z jezdeckých stylů. WESTERN RIDING kombinuje dovednost, preciznost spolu s prvky z reiningu a trailu. Neodmyslitelnou součástí disciplíny jsou série letmých přeskoků, se kterými se opravdu nešetří. Jako vždy, s nejvyšším skóre vítězí ta dvojice, jež předvede plynulou jízdu, která ve vás zanechá dojem, že tohle přece dokáže každý. Ale jak tomu tak bývá, pokud něco v jezdectví vypadá jednoduše, realita je pravý opak.

Westernová drezura

Western riding patří k náročným disciplínám a lze jej označit za „westernovou drezuru“. Dá se také říci, že může sloužit jako příprava pro jezdce a koně, kteří chtějí jezdit reining, ale ještě nezvládají typické prvky, jako jsou například spin, sliding stop nebo rollback. Nečekejte však zběsilé tempo z rychlostních disciplín, stejně tak jako nepředvídejte ležérnější tempo z western pleasure. Tato disciplína vyžaduje tempo klidné, ale výrazně dopřednější než právě ve zmíněném western pleasure.

Tato disciplína je taktéž příznivá pro koně, kteří nejsou příslušníky amerických plemen – tedy teplokrevná plemena a další by neměla mít problém zvládnout tuto disciplínu, kdežto u zmíněného reiningu už by mohla mít potíže.

Jak vypadá úloha

V aréně na závodníky čeká úloha s kavaletou a kužely, které jsou v řadě podél obou dlouhých stěn kolbiště v minimální vzdálenosti 4,5 metru od stěny. Mezi řadami je vzdálenost od 15 do 24,5 metru, kdežto mezi jednotlivými kužely v řadách je vzdálenost od 9 do 15 metrů.

Způsobů jak trať projet je celkem šest. Všechny patterny (plánky) jsou k nalezení v pravidlech Western Riding Clubu České republiky. Konkrétní úlohu pro závod určuje rozhodčí. A protože není povoleno, aby jezdci byla úloha předčítána, musí si ji zapamatovat.

Ve všech úlohách se koně předvádí v kroku, klusu a cvalu spolu s letmými přeskoky na vymezených místech mezi kužely. Dle patternu se mezi kužely projíždí vlnovky, kdy kůň pokaždé cválá na vnitřní nohu. Každá změna směru tedy znamená nutnost provést jeden letmý přeskok. Při jízdě úlohou také překonáváte kavaletu o minimální délce 2,4m a nechybí ani couvání.

Soucasti-ulohy-je-prekonani-kavalety.jpg

Prvky western ridingu

Důraz je kladen na čisté provedení a tempo chodu, které má být stejné od začátku úlohy až do jejího konce. Alfou a omegou je provedení korektních letmých přeskoků, kterých úloha obsahuje 7 nebo 8. Přeskoky tedy tvoří více než polovinou z 11–12 hodnocených prvků.

Kůň má působit uvolněným dojmem – tedy má uvolněné držení hlavy, ochotně reaguje na pomůcky jezdce, je ježděný na lehkém kontaktu nebo na volné otěži a pohyb mu nečiní žádné problémy. Při překonávání kavalety klusem či cvalem nedojde ke změně chodu nebo výrazné změně délky kroku.

Po jezdcích se vyžaduje precizní zajetí patternu a hlídání správného místa pro předvedení přeskoku.

Na-presnem-miste-pro-vykonani-preskoku-velmi-zalezi.jpg

Letmý vs. jednoduchý přeskok

Valná část úlohy se jede právě ve cvalu se změnami vedoucí nohy v předepsaných místech. Ta jsou ve středu mezi kužely, a jsou vyznačena i při projíždění slalomem.

Pozor na jednoduché přeskoky. Ve western ridingu jsou vyžadovány pouze letmé přeskoky, a za každý jednoduchý přeskok obdržíte 3 trestné body. Pokud jednoduchých přeskoků předvedete 4 nebo více, budete diskvalifikováni.

Jak by měl letmý přeskok vypadat? Kůň jej provádí na volnějších otěžích a s lehkostí zvládá přeskočit na pokyn jezdce – nikoli z vlastní iniciativy. Samotné provedení přeskoku má být současně předníma a zadníma nohama. Pokud přeskočení předních a zadních nohou není současné nebo pokud zadní nohy jsou během přeskoku snožmo, vysloužíte si minus 0,5 bodu.

Preskoky-jsou-podstatou-western-ridingu.jpg

Hodnocení

Každý úkon je hodnocen na základě provedení kladnými body od 0,5 bodu do 1,5 bodu nebo zápornými body od -0,5 bodu do -1,5 bodu. Například za zavadění o kavaletu ztratíte 0,5 bodu. V hodnocení jednotlivých manévrů je kladen důraz na preciznost a přesnost, proto je třeba dbát i na přechody mezi jednotlivými chody. Za neprovedení změn chodu nebo zastavení na předepsaných místech získáváte rovnou 3 trestné body. Pokud uděláte chybu v kroku nebo klusu, záleží na tom, jak dlouho chyba trvá – pokud trvá déle než dva kroky, dostanete 3 trestné body, jinak pouze 1 trestný bod. Naopak chyby ve cvalu jsou rovnou za 3 trestné body. 

Závodníci také mohou dostat penalty (trestné body), a to kdekoli v úloze. Například za projev neposlušnosti (povyhození, vykopnutí, náznak vzepnutí). Je velmi důležité dávat pozor na místo provedení přeskoku. Pokud úlohu takzvaně předběhnete nebo se opozdíte o jediný cvalový skok, dostanete jeden trestný bod. V tom horším případě, kdy se opozdíte ještě více, dostáváte 3 trestné body. Navíc pokud uděláte přeskok navíc, například při korekci předešlého špatného přeskoku, obdrží soutěžící za každý takový přeskok 3 trestné body. 

Nulové skóre dostanete za porušení předepsané úlohy – zde se počítá i otočení koně o více jak 90 stupňů od předepsané dráhy, zastavení a couvání mimo předepsané místo. Taktéž zakopnutí o kužel nebo objetí kladiny, stejně jako výrazné projevy neposlušnosti (například vzepnutí) znamenají pro dvojici nulu na finálním skóre. Přeci jen, cílem je předvést spokojeného koně, který ochotně reaguje na pomůcky jezdce a celkový dojem dvojice má být takový, že úlohu projeli s lehkostí a bez obtíží. Jako chyba se počítá také nadměrné otevírání huby či zakopnutí.

Diskvalifikaci kromě výše zmíněných důvodů, můžete dostat také za vynechání 4 přeskoků.

Je nutno dodat, že při této disciplíně musí být rozhodčí stále ve střehu stejně jako zapisovatel. Závodníci sice jezdí samostatně, ale tempo disciplíny je rychlé, a pokud se závod odehrává v malé aréně, má rozhodčí na posouzení jednotlivých přeskoků několik sekund, neboť po třech cvalových skocích dvojice vykonává další přeskok, který je potřeba opět ohodnotit.

Co si obléci a co na koně

Jezdci oblečou čistý, dobře padnoucí westernový oděv, ke kterému samozřejmě nesmí chybět westernový klobouk a westernová obuv.

Koně jsou nastrojeni westernovou uzdečkou, sedlem a westernovou podsedlovou dečkou. Ovšem pozor! Bandáže, kamaše a zvony nejsou pro tuto disciplínu povoleny.

Ulohy-obsahuji-casti-kde-je-kun-predveden-v-kroku-a-klusu.jpg

Více informací o jednotlivých disciplínách a aktuálním dění na westernové scéně se dozvíte na www.wrc.cz.

Článek Westernové disciplíny: TRAIL naleznete zde.

Článek Westernové disciplíny: PLEASURE naleznete zde.

Článek Westernové disciplíny: SUPERHORSE naleznete zde.



Podobné články
Disciplína získává mezi jezdci na popularitě

Westernové ježdění se skládá z mnoha disciplín. V dalším pokračování našeho seriálu si přiblížíme hunterové disciplíny.

Při překonávání branky není povolena změna vedoucí ruky

Westernové ježdění se skládá z mnoha disciplín. Ty nejoblíbenější si přiblížíme ve třetím pokračování našem seriálu.