Westernové disciplíny: TRAIL

3. 11. 2023 Lenka Šilhová Autor fotek: Archiv Lenka Šilhová
Při průchodu brankou ji nesmíte upustit (na fotce provaz), jinak vás čeká 5 trestných bodů
Při průchodu brankou ji nesmíte upustit (na fotce provaz), jinak vás čeká 5 trestných bodů

Westernové ježdění má mnoho disciplín a jednou z velmi oblíbených je TRAIL. A ne nadarmo. Chcete otestovat, jak jste se svým koněm sehraní? I když se po prohlédnutí úlohy můžete pousmát, že to přece zvládne každý, nenechte se zmást. Zkuste si celou úlohu zajet. Nezavadit o žádnou kavaletu není zas tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát. Trail opravdu prověří nejen přiježděnost a pozornost koně, ale i vaši kontrolu nad ním a zručnost.

První úkol: zapamatovat si úlohu

Ke každé úloze dostanete plánek, který slouží jako návod, jak ji zdolat. Dočtete se informace o jednotlivých překážkách, jako jsou rozměry, vzdálenosti mezi jednotlivými kavaletami, ale také v jakém chodu ji zdolat a jak si na překážku najet. Překážek ke zdolání musí být minimálně šest (tři z povinných spolu se třemi z volitelných), horní limit však není stanoven, takže se můžete setkat s úlohami, které opravdu potrápí vaši paměť a smysl pro orientaci v kavaletovém bludišti. Celou úlohu si musíte vštípit do paměti – při soutěži plánek nesmíte mít u sebe a ani vám nikdo nesmí napovídat.

Plánky musejí být vyvěšeny minimálně hodinu před začátkem soutěže a zpravidla jsou dostupné už při zveřejnění propozic závodů. Dále máte možnost projít si po svých celý trail před začátkem soutěže.

Trasu připravuje rozhodčí, případně pořadatel (pokud ji připraví pořadatel, musí ji rozhodčí schválit). Rozhodčí také mají právo v den soutěží upravit trať. Může nastat situace, kdy není reálné vtěsnat celý trail do malého kolbiště nebo některá z překážek nesplňuje požadavky a proto může být vyřazena.

1-.jpg

Na co v trailu narazíte

Překážky, které na vás čekají v úloze v obdobné podobě potkáte na vyjížďce. Trail simuluje nerovnosti terénu, padlé stromy, brod, lávky a branky. Úloha jako taková, kromě spousty kavalet v rozmanitých útvarech a provedeních, může obsahovat obrat ve čtverci, ustupování do strany přes kavaletu nebo úkoly pro jezdce, jako je například přenášení věcí.

Překážky lze kombinovat. K takovému spojení láká například zmíněné ustupování do strany přes kavaletu, kdy po dokončení následuje couvání do uličky. Často se také jednotlivé kombinace kavalet využijí vícekrát – například čtverec, ve kterém provedete obrat, později poslouží k projetí v klusu z druhé strany.

Neděste se, s některými ze zmíněných překážek či úkolů se setkat nemusíte – nejsou povinné. Ovšem jsou prvky, se kterými se musíte důvěrně seznámit, protože povinné jsou a narazíte na ně při každé soutěži.

3-1-.jpg

Povinné prvky

Co vás čeká a nemine, je předvedení koně ve všech třech chodech, při couvání, projití brankou a překonání alespoň čtyř kavalet, které mohou ležet na zemi či být podložené –a to třeba jen na jednom konci.

Couvat budete mezi 70 centimetrů širokou uličkou z břeven ležících na zemi (pro ztížení mohou břevna být nadzvednutá nad zem až do výšky 60 centimetrů – ulička je pak o pět centimetrů širší). V cestě vám mohou stát kužely, kterým se musíte úspěšně vyhnout – jakékoliv dotknutí se kuželů je penalizováno, stejně jako dotknutí se kavalet. Pro překážku, kterou musíte couvat, platí pravidlo, kdy po koni nesmí být požadováno překračovat kavalety. Uličky jako takové nejsou vždy rovné, setkáte se s různými tvary, například do L nebo V, kdy je opravdu důležité mít přehled, kde má kůň kterou nohu.

S brankou se můžete potkat buď klasickou, nebo ji může suplovat natažený provaz mezi dvěma sloupky. Vaším úkolem je branku otevřít, projít a následně za sebou zavřít. Samotné překonání branky lze provést dvěma způsoby: čelně nebo couváním. Pokud v plánku není určeno, jakým způsobem branku překonat, je volba na vás.

Pri-pruchodu-brankou-ji-nesmite-upustit-na-fotce-provaz-jinak-vas-ceka-5-trestnych-bodu-2-.jpg

Nepovinné prvky

Nepovinných prvků je hned několik. Jedná se o dřevěný most, který se smí překonávat pouze v kroku, ustupování do strany nad břevnem, které má kůň mezi předníma a zadníma nohama, obrat ve vymezeném prostoru – jedná o čtverec, kdy úkolem je vejít s koněm v určeném chodu do čtverce, zastavit v moment, kdy jsou všechny čtyři nohy uvnitř čtverce, a provést otočku, kdy jsou všechny čtyři nohy koně stále v pohybu. Do úlohy lze také zařadit slalom (mezi jednotlivými kužely nebo tyčkami mohou být kavalety, které se nepřekračují kolmo středem, ale šikmo – ideální je, aby kůň kavaletu překročil prvně nohou, která je blíže ke kavaletě), vodní příkop a úkoly pro jezdce jako: přenášení předmětu (hrnek či vlajka), oblečení a svlečení šustivého pláště proti dešti, vybrání a vložení materiálu do poštovní schránky.

Za-kazde-tuknuti-do-kavalety-se-vam-odecte-pul-bodu.jpg

Zakázané překážky

Aby překážka mohla být schválena a použita v trailu, musí být bezpečná pro koně a jezdce. Na překážkách nesmějí být ostré hrany a nesmějí být postaveny z pneumatik nebo plastových trubek. Pokud jsou kavalety jakkoliv poskládány přes sebe, nesmí hrozit jejich posunutí. Koně také nesmějí překonávat pohyblivé překážky. V úloze nesmějí být skoky přes překážky, živá zvířata (ani jejich kůže), oheň nebo dým.

Kavalety na mnoho způsobů

Kavalety mohou být různě vyvýšené na jednom nebo obou koncích. Pro krok je povolená maximální výška 30 centimetrů nad zemí, pro klus a cval maximálně 20 centimetrů nad zemí. Vzdálenosti mezi jednotlivými kavaletami vás také mohou potrápit. Pro krok je vzdálenost pouhých 40–60 centimetrů, pro klus 90–105 centimetrů a pro cval 180–210 centimetrů. Pokud břevna nejsou v rovné řadě ale do oblouku, měří se vzdálenost přes střed kavalet podle trasy z plánku. V takových případech máte možnost vybrat si jakým způsobem na překážku najedete, aby lépe vyhovovala kroku vašeho koně.

Rozhodně neočekávejte pouze řady kavalet. Setkat se můžete s vějířem, mřížkou, uličkami a různými tvary.

4-.jpg

Hodnocení

Vaším úkolem je opatrně, plynule a přesně zajet trasu (úlohu) podle předepsaného plánku bez jakéhokoliv dotknutí se kavalety. Předvést koně, který ochotně reaguje na vaše pomůcky a zajímá se o jednotlivé překážky. V ideálním případě vám kůň po celou dobu trvání úlohy nevyjde z tempa a jeho chody jsou stále čisté.

Každý soutěžící začíná se kreditem sedmdesáti bodů. Vítězem soutěže se stává jezdec s nejvyšším celkovým skóre. Za každou překážku můžete získat až 1,5 bodu za perfektní provedení nebo ho naopak ztratit za extrémně špatné provedení. Za pouhý lehký dotek o kavaletu, kužel nebo překážku či její součást přijdete o půl bodu. Tento způsob bodování překážek je nezávislý na trestných bodech (penaltách). Jezdec také může získat nulové skóre například za pád, provedení překážky jinak, než je předepsáno, vynechání překážky v kurzu či za třetí odmítnutí.

Most-se-smi-prekonavat-pouze-v-kroku-2-.jpg

Co na sebe

Trail nepatří k disciplínám, kde by bylo zapotřebí obléct třpytivou košili. Stačí obyčejná s dlouhým rukávem a stojáčkem, džíny, chinks nebo chapsy, westernové boty a westernový klobouk, který můžete vyměnit za helmu. Koně sedlejte westernovým sedlem a uzdečkou.

Více informací o jednotlivých disciplínách a aktuálním dění na westernové scéně se dozvíte na www.wrc.cz.

Podobné články
Disciplína získává mezi jezdci na popularitě

Westernové ježdění se skládá z mnoha disciplín. V dalším pokračování našeho seriálu si přiblížíme hunterové disciplíny.

Westernové ježdění se skládá z mnoha disciplín. Ty nejoblíbenější si přiblížíme ve čtvrtém pokračování seriálu.