Středoevropský pohár poprvé v ČR!

8. 9. 2005 Michaela Zachová Autor fotek: Jiří Zach

Na své si přijdou zájemci o westernové ježdění, krásné koně a dynamické disciplíny, ve kterých nechybí stádo dobytčat. Přímo v srdci Evropy mohou našinci obdivovat převážně americké koně, v jejichž sedlech budou závodit účastníci z Maďarska, České Republiky, Slovenska, Rakouska a Polska.

Aktualizace: 13.9.2005

Je to neuvěřitelné, ale počet startovních dvojic přihlášených na Středoevropský pohár dosáhl k dnešnímu dni 112. Nejvíce jezdců se přitom hlásí do Reiningu Senior a rychlostních soutěží, dobře obsazené jsou i dobytkářské disciplíny. Pojďme se podívat, jak bude vypadat víkendová westernová megaakce v číslech.

5 států (Rakousko, Maďarsko, Polsko, Slovensko, Česká republika)
3 dny (16.-18.9.2005)
13 soutěží
170.000,- Kč peněžních výher
112 přihlášených dvojic (jezdec+kůň)
212 startů

Reining amatér- 12 závodníků ze 4 států
W.Horsemanship amatér - 8 závodníků ze 4 států
W.Horsemanship mládež - 12 závodníků ze 3 států
Reining Junior- 11 závodníků ze 4 států
Reining Senior- 20 závodníků z 5 států
Wetsern Pleasure - 12 závodníků ze 3 států
Trail - 18 závodníků ze 3 států
W. Riding - 2 závodníci z 1 státu
Superhorse - 5 závodníků ze 3 států
Barrel Race - 20 závodníků ze 3 států
Pole Bending- 19 závodníků ze 3 států
Cutting - 10 závodníků ze 2 států
Team penning - 12 závodníků ze 3 států

Jezdcům nepůjde jen o 170.000 Kč v dotacích, ale především o historicky první Middle European Cup (MEC). Která země tento putovní pohár získá, se dozvíte 16.-18.9. 2005 na Čeladné u Frýdku Místku. Naše republika je totiž prvním hostitelem této významné akce.

Prosper Ranch uvítá okolo 100 koní

Malebný areál Prosper Horse Ranche leží v těsné blízkosti známého golfového klubu, asi 30 km od Frýdku Místku. Zdejší krytá jezdecká hala patří mezi největší v ČR a je vybavena dokonalým zázemím pro diváky i koně. V letošním roce se na Čeladné pořádá řada významných akcí, nevyjímaje mistrovství republiky WRC (2.-4.9.2005) či jarní NRHA Ride and Slide. Středoevropský pohár tak využije organizačních zkušeností místního Paint Horse teamu.

Hlavním pořadatelem akce je Western Riding Club ČR, který sdružuje příznivce i aktivní jezdce již celých 15 let. Ke spolupráci si přizval spolky z Maďarska, Polska, Slovenska a Rakouska. Cílem bylo založit prestižní sportovní akci v regionu Střední a východní Evropy, na které mají týmy možnost utkat se v silném poli konkurence o putovní pohár. Svoji účast už potvrdilo 27 maďarských jezdců, více než 10 polských, 24 slovenských účastníků, jezdci z Rakouska a mnoho desítek Čechů. Celkem by se mělo sejít na startu okolo 100 koní.

Pro tento závod není vyžadovaná žádná zvláštní kvalifikace, pouze platná licence některého westernového klubu.

170 000 Kč a další ceny

Na jezdce čeká vedle sportovní motivace i finanční efekt - do 13 různých disciplín bude vloženo na 170.000 Kč! Plných 30.000 Kč bude přitom patřit do nejoblíbenějších reiningových disciplín, které jsou označovány za královskou westernovou drezuru. Rozděleny budou do tříd podle stáří koní (Junior a Senior), navíc bude soutěž pro Amatér jezdce. V Senior třídě si vítěz odveze kromě ceny reiningové sedlo věnované Sedlářstvím Zajac.

Koně versus krávy

Na Středoevropském poháru nebudou chybět atraktivní dobytkářské soutěže jako Cutting či Team Penning. První z nich spočívá v umění koně oddělit jedno dobytče od stáda, udržet je v aktivitě a kopírovat v pohybu zleva doprava (zprava doleva). Druhá ze soutěží je zaměřena na týmovou práci 3 jezdců, kteří nahánějí označené kusy dobytčat do malé ohrady na druhé straně arény. Na programu MEC je najdeme v sobotu odpoledne - viz www.wrc.cz.

Stříbrná přezka a zábava pro diváky

Měříte-li méně než 1 metr, nemusíte platit vstupné. Pro ostatní diváky je spíše symbolické - za 50,- Kč mohou totiž vyhrát originální stříbrnou přezku na opasek, speciálně vyrobenou pro MEC. Kromě toho si odnesou jedinečné zážitky ze strhujících výkonů jezdců v mnoha disciplínách. Mimo zmíněný reining, cutting a team penning to jsou rychlostní závody barrel race a pole bending, jízda zručnosti (trail) a další soutěže zaměřené na předvedení dovedností koně a jezdce - western pleasure, horsemanship, w.riding a super horse.

O zábavu všech se postará také sobotní večerní program s Line Dance Party, iniciovaný Magyar Westernlovas Egyesület a již tradičně výborná country & bluegrass kapela Telegraf z Uherského Hradiště.

Maďarská asociace nejen vysílá do Čech své členy, ale také věnuje finanční dotaci do jedné ze soutěží. Kromě této asociace se na celé megaakci podílí Slovenská Asociácia Western Riding a Rodea, Polska Liga Western i Rodeo a samozřejmě náš Western Riding Club ČR.

Mediálními partnery jsou zpravodajský server EQUICHANNEL.cz a časopisy Fauna a Western World. Přesný program a více informací najdete na www.wrc.cz.

Podobné články

Před nedávnem jsme se seznámili s historií rodea od prvopočátků v 19. století a také se vznikem a rozvojem jednotlivých disciplín. Dnes navážeme…

Nezasvěcení mívají pod pojmem rodeo zafixované pouze představy vyhazujících býků nebo koní pod hrdiny Divokého západu. Rodeo má však mnohem pestřejší…